Στους δρόμους πάλι οι παραγωγοί για την Κορινθιακή σταφίδα

Μειωμένες αναμένονται φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις

Στο χειρότερο σημείο στο οποίο θα μπορούσαν να φτάσουν βρίσκονται οι παραγωγοί μαύρης κορινθιακής σταφίδας, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος παραγωγής σε σχέση με τη χαμηλή τιμή διάθεσης του προϊόντος.

Η δυσμενής κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο έχει οδηγήσει πολλούς παραγωγούς να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, κάτι το οποίο φαίνεται από τις μειωμένες εκτάσεις που τελικά θα φυτευτούν τη φετινή χρονιά, αλλά και να αποτραπούν πολλοί νέοι από το να την ακολουθήσουν, παρά το γεγονός ότι είχαν σχεδιάσει να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη σταφίδα.

Εμπαιγμός

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού-Σοπίου και σταφιδοπαραγωγός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έναν χρόνο τώρα, παίζεται ένα παιχνίδι εις βάρος της σταφίδας και ένας άνευ προηγουμένου εμπαιγμός εις βάρος τους, με αποτέλεσμα ένα από τα πιο εξαγώγιμα και μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό προϊόντα, να βρίσκεται υπό κατάρρευση.

«Πριν από δύο μήνες, δώσαμε τη σταφίδα 97 λεπτά το κιλό και στα τέλη Μαρτίου έφτασε να πωλείται στα 95 λεπτά το κιλό, μείον 3% για τα αμακινάριστα (το κόστος για τον καθαρισμό της σταφίδας από τα κοτσάνια κ.λπ. και το οποίο κλήθηκαν για πρώτη φορά να καταβάλουν οι ίδιοι οι παραγωγοί). Και, μάλιστα, δεν έχουμε ακόμα πληρωθεί στο σύνολό τους τις ποσότητες τις οποίες παραδώσαμε», τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος και προσθέτει:

«Η συμφωνία, αν θυμάστε με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν η πώληση στο 1,40 ευρώ το κιλό, το οποίο φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκε. Στη συνέχεια, το υπουργείο μάς είπε ότι θα καλύψει τα 40 λεπτά της ‘‘χασούρας’’ από το 1,40 που πουλούσαμε πέρυσι τη σταφίδα.

Ούτε αυτό έγινε. Και μετά μας είπαν ότι θα στηριχτούν οι παραγωγοί με 54 ευρώ το στρέμμα. Αρχικά, οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο είχαν ζητήσει η ενίσχυση να είναι 150 ευρώ το στρέμμα, θεωρήθηκε υψηλό από τον υπουργό και αντιπροτάθηκαν τα 80 ευρώ το στρέμμα για να φτάσουμε σήμερα στα 54 ευρώ. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει τίποτα. Να σημειώσουμε ότι έχουμε χάσει 165- 170 ευρώ το στρέμμα. Μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα».

Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου εκφράζει την αγανάκτηση όλων των παραγωγών, οι οποίοι έχουν στις αποθήκες τους σταφίδες που με τόσο κόστος μάζεψαν και δεν μπορούν να τις πουλήσουν, ενώ δεν κρύβει την αγωνία του για το μέλλον της καλλιέργειας που προδιαγράφεται μαύρο και αβέβαιο.

«Ήδη, έχουν κοπεί τα καλλιεργήσιμα στρέμματα. Έχουν αρχίσει τα ραντίσματα, αλλά οι μισοί παραγωγοί δεν μπορούν ούτε αυτά να κάνουν. Το κόστος των λιπασμάτων έχει φτάσει στο θεό, πώς να καλλιεργήσει κάποιος, όταν μάλιστα μας λένε ότι του χρόνου τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα, αφού η τιμή θα πέσει στα 70 λεπτά το κιλό;», αναρωτιέται ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Εγκατάλειψη

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση και ο παραγωγός βιολογικής κορινθιακής σταφίδας από το Γεράκι της Αμαλιάδας Φώτης Τσίτηρας, ο οποίος δεν περίμενε ποτέ ότι ένα τέτοιο προϊόν, με τόσα πολύτιμα διατροφικά χαρακτηριστικά και μεγάλη ζήτηση στις αγορές του εξωτερικού, θα έφτανε σήμερα σε αυτή την τραγική κατάσταση.

Η τιμή πώλησης της σταφίδας βιολογικής καλλιέργειας έφτασε να πωλείται φέτος 1,50 ευρώ το κιλό, πέρυσι ήταν 1,70, ενώ άλλες χρονιές η τιμή δεν έπεφτε από τα 2,50 ευρώ το κιλό.

«Είμαι 62 χρονών και ασχολούμαι με τη σταφίδα από τα 14. Ποτέ η σταφίδα δεν είχε φτάσει σε αυτό το σημείο. Είναι πολύ λυπηρό, εάν αναλογιστεί κανείς πως εδώ στο χωριό μας πολλοί νέοι σχεδίαζαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια, η οποία αρχίζει να αποδίδει μετά από τρία χρόνια και ήταν καλή επιλογή για τους ίδιους. Είδαν, όμως, τι βιώνουν σήμερα οι παραγωγοί και δεν θέλουν πλέον να μπλέξουν σε περιπέτειες», υπογραμμίζει στην «ΥΧ» ο κ. Τσίτηρας, τονίζοντας πως στο Γεράκι δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια σταφίδας 80 παραγωγοί και τώρα μετά βίας φτάνουν τους 20.

Να σημειωθεί ότι τη Μεγάλη Τρίτη οι σταφιδοπαραγωγοί έντεκα τοπικών κοινοτήτων της Ηλείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Κόμβο του Αγίου Γεωργίου, εκφράζοντας την έντονη αγανάκτησή τους για όλα όσα συμβαίνουν στον κλάδο.