Δυναμικά η είσοδος της φαρμακευτικής κάνναβης στην Αχαΐα

Την πρώτη καθετοποιημένη μονάδα καλλιέργειας, επεξεργασίας, μεταποίησης και παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης αποκτά ο Νομός Αχαΐας. Το πράσινο φως για τη λειτουργία του δόθηκε πρόσφατα, με την έγκριση υπαγωγής του επενδυτικού σχεδίου στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων.

Το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο αναλαμβάνει να υλοποιήσει η επιχείρηση ΑΚΟΣ ΕΠΕ, είναι συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και θα εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Πατρών. Η επένδυση υπάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο και θα επιχορηγηθεί με 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ θα αναπτυχθεί σε έκταση 10 στρεμμάτων και στη μονάδα θα παράγονται τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, κατόπιν απόκτησης άδειας από τον ΕΟΦ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης θα γίνεται σε κλειστούς χώρους (θερμοκήπια) εμβαδού 3.000 τ.μ., τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων και προδιαγραφών ασφαλείας της κείμενης νομοθεσίας για την καλλιέργεια και την επεξεργασία του φυτού.

Η εταιρεία

Η AΚΟΣ ΕΠΕ συστάθηκε πριν από τρία χρόνια, με σκοπό να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης. Βασικός μέτοχός της είναι ο Ισραηλινός Αβραάμ Γιόζεφ Φρανκ, πρόεδρος της οικογενειακής επενδυτικής φίρμας Frank Group. O 63χρονος επιχειρηματίας έχει ως διαχειριστή στις ελληνικές εταιρείες του τον γιο του, Ελάντ Φρανκ, διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου.

Η πρώτη μονάδα

Αξίζει να επισημανθεί πως στη χώρα μας λειτουργεί, μόλις από τις αρχές Ιουλίου, μόνο μία μονάδα καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης στο εργοστάσιο της TIKUN Europe στα Εξαμίλια του Νομού Κορινθίας, σε ιδιόκτητη έκταση 56.000 τ.μ και αποτελεί μια επένδυση που ξεπερνάει τα 30 εκατ. ευρώ. Η παραγωγική εγκατάσταση είναι πλήρως καθετοποιημένη, διαθέτοντας τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Ωστόσο, από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής 121 εγκρίσεις εγκατάστασης μονάδων για την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Από αυτές, 12 αφορούν τη Δυτική Ελλάδα και 13 την Πελοπόννησο.