Οι δυνατότητες και οι προοπτικές του αλιευτικού τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα

Το ενδεχόμενο αξιοποίησης του αλιευτικού τουρισμού από τους επαγγελματίες αλιείς στη Δυτική Ελλάδα ως εργαλείο ανάπτυξης της αλιευτικής δραστηριότητας αναλύθηκε διεξοδικά κατά τη διάρκεια σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Οι αλιείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τους ειδικούς για τις δυνατότητες και τα οφέλη που τους προσφέρει ο αλιευτικός τουρισμός, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ARIEL, αλλά και για το νομικό πλαίσιο και τις προϋποθέσεις εφαρμογής του.

Δίκτυο συνεργασίας

Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, στόχος είναι η συγκρότηση ενός δικτύου συνεργασίας και ανταλλαγής γνώσεων σε περιφερειακό και διακρατικό επίπεδο στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και η υποστήριξη των αλιευτικών επιχειρήσεων από την περιφέρεια, ώστε να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές.

Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των αλιέων και των ξενοδόχων, προκειμένου οι τουρίστες που ενδιαφέρονται για την αλιευτική δραστηριότητα να καταλύονται στις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής. Με τον τρόπο αυτόν, ο τουρίστας θα συμμετέχει στις διάφορες δραστηριότητες που σχετίζονται με την αλιεία και θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με την καθημερινή ζωή του ψαρά, την οικογένειά του, την τοπική κοινωνία, τις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου.

Μεσολόγγι

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της Δρος Άλκηστης Παρπούρα του τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, η οποία μετέφερε την εμπειρία από τον αλιευτικό τουρισμό στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, όπου εφαρμόζεται πιλοτικά το πρόγραμμα. Όπως ξεκαθάρισε, βασικό μέλημα αποτελεί η ασφάλεια των τουριστών και προς αυτή την κατεύθυνση δίδεται μεγάλη σημασία. Η λιμνοθάλασσα, λόγω της φύσης της, αποτελεί ένα προστατευμένο περιβάλλον, ενώ προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών τουριστών.

Σε ό,τι αφορά την Ηλεία, η προοπτική ανάπτυξης του αλιευτικού τουρισμού, αν και αποτελεί ζητούμενο για τον νομό λόγω των ελλείψεων σε υποδομές, εντούτοις μπορεί να υιοθετηθεί, καθώς υπάρχει η διάθεση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, επεσήμανε πως με τους κατάλληλους χειρισμούς και αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που διατίθενται, σε συνεργασία με τους αλιείς, η Δυτική Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας σημαντικός διεθνής αλιευτικός προορισμός.

Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη δημιουργία Πανηλειακής Ομοσπονδίας Αλιέων, με τη συνεργασία των αλιευτικών συλλόγων Κακόβατου, Παλουκίου, Κατάκολου και Κυλλήνης, προκειμένου από κοινού να πετύχουν την ενδυνάμωση του κλάδου τους.

Όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, το αρμόδιο τμήμα αλιείας της ΔΑΟΚ Ηλείας, αλλά και η Κεντρική Διεύθυνση Αλιείας, θα έχουν ανοιχτές τις πόρτες τους προς όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για όλες τις κοινοτικές πρωτοβουλίες που προσφέρουν τη δυνατότητα ενίσχυσης των επαγγελματιών αλιέων, για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές και να αποκτήσουν τις γνώσεις που απαιτούνται για τον αλιευτικό τουρισμό.

Υποδομές

Στις τοποθετήσεις των αλιέων τονίστηκε η έλλειψη αλιευτικών και λιμενικών υποδομών, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τους ίδιους, χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός του στόλου, καθώς με τα σημερινά δεδομένα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας. Παράλληλα, έθεσαν και τον προβληματισμό τους σχετικά με το αν μπορούν να διαφοροποιήσουν τη δραστηριότητά τους, δεδομένου ότι ήδη αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες στην καθημερινότητά τους από την έλλειψη πρωτοβουλιών της πολιτείας και τη σημαντική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων.

Πάντως, όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, με την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού έχει διαπιστωθεί πως σε βάθος χρόνου δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενώ εντάσσονται και νεαρότερα άτομα στην αλιεία. Επιτυγχάνεται, επίσης, καλύτερο και πιο ξεκούραστο μεροκάματο για τους ψαράδες, ενώ αναπτύσσεται η συνεργασία τόσο μεταξύ των ίδιων των αλιέων, όσο και μεταξύ άλλων επαγγελματικών κλάδων στην τοπική κοινωνία. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική δράση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος σχετικά με τη δημιουργία επιχειρηματικού σχεδίου για τον αλιευτικό τουρισμό. Τα σημαντικότερα ευρήματα από την έρευνα του προγράμματος ήταν ότι παρήχθησαν προϊόντα υψηλής ποιότητας και με μικρή περιβαλλοντική επίδραση, ενώ κατέστη δυνατή η σύνδεση της αλιείας με την κουλτούρα και την πολιτιστική κληρονομιά.

Αρνητικά ευρήματα ήταν το χαμηλό εισόδημα από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, η ελλιπής πρόσβαση στην αγορά, ενώ διαπιστώθηκε χαμηλό επίπεδο τεχνολογίας και συνεργασίας στον κλάδο.