Δύσκολη εξίσωση η καλλιέργεια σταφίδας και βιομηχανικής ντομάτας στην Αμαλιάδα

Αβεβαιότητα συνεχίζει να επικρατεί αναφορικά με την παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας και κορινθιακής σταφίδας, μετά και την πρόσφατη καταβολή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων. Οι μειώσεις που υπήρξαν στους λογαριασμούς πολλών αγροτών ανέτρεψαν κατά πολύ τον προγραμματισμό και τα σχέδιά τους για τη φετινή καλλιέργεια. Για τη βιομηχανική ντομάτα προβλέπεται, μετά και τις υπογραφές της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας και των βιομηχανιών επεξεργασίας, η καλλιέργεια 10.000 στρεμμάτων. Ωστόσο, το κόστος της καλλιέργειας είναι υψηλό και, με το «ψαλίδισμα» των ενισχύσεων, η αδυναμία των παραγωγών να το καλύψουν μεγάλη.

Κορινθιακή σταφίδα

Ιδιαίτερα σοβαρό είναι και το θέμα που υπάρχει και με το πλαφόν στους σταφιδοπαραγωγούς, καθώς για να λάβουν τη Συνδεδεμένη πρέπει να έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των 150 κιλών το στρέμμα στην παραγωγή του 2023. Όπως δείχνουν τα πράγματα, κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι η παραγωγή το 2023 ήταν μειωμένη, με πολλά προβλήματα.

Παρά τις ενέργειες της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας προς το ΥΠΑΑΤ, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, σχετικά με τη μείωση των κιλών στη σταφίδα. Αν και είναι νωρίς για να κάνει κάποιος πρόβλεψη για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, η μαύρη κορινθιακή σταφίδα εκτιμάται ότι θα συνεχίσει τη φθίνουσα πορεία της.