«Εάν δεν είχαμε κάνει τη μετάβαση στη βιολογική παραγωγή, θα είχαμε βάλει λουκέτο προ πολλού» λέει Αμερικανός γαλακτοπαραγωγός

Πέρυσι, η οικογένεια Eichelkraut γιόρτασε τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής του αγροκτήματός της στο Νότιο Ουισκόνσιν, διοργανώνοντας ένα μεγάλο πάρτι. Όμως, εάν πριν από λίγα χρόνια δεν είχαν πάρει την απόφαση να κάνουν τη βιολογική μετάβαση, το πιο πιθανό είναι ότι θα είχαν καταφέρει να φτάσουν σε αυτό το ορόσημο.

Ο Harold «Junior» και η Jeannie ξεκίνησαν τη διαδικασία που οδήγησε στη βιολογική πιστοποίηση, έτσι ώστε ο γιος τους, Darren, τώρα κτηνοτρόφος πέμπτης γενιάς, να σχεδιάσει το μέλλον του εντός της φάρμας.

«Μια συμβατική μονάδα 50 αγελάδων απλά δεν θα λειτουργούσε. Πολλοί από τους γείτονές μας που παρήγαγαν γαλακτοκομικά προϊόντα γίνονταν ολοένα και μεγαλύτεροι, οπότε ο ανταγωνισμός για τη γη ήταν πραγματικά έντονος», δηλώνει ο Darren στο Wisconsin State Farmer, επισημαίνοντας ότι υπήρχαν σημαντικές πιέσεις και από επενδυτές γης.

«Η μητέρα και ο πατέρας μου το σκέφτηκαν και αποφάσισαν να ξεκινήσουν την τριετή διαδικασία πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων το 2006. Λίγο αργότερα, η οικονομία κατέρρευσε», σημειώνει ο ίδιος. Το κόστος της μετατροπής της μονάδας σε βιολογική σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικά χαμηλές τιμές παραγωγού της εποχής στο συμβατικό γάλα παραλίγο να αναγκάσουν τον πατέρα του να ρίξει λευκή πετσέτα. «Η μητέρα μου τον έπεισε να επιμείνει και τώρα όλοι είμαστε χαρούμενοι που το έκανε. Μόλις ολοκληρώθηκε η βιολογική πιστοποίηση, κατάφερε να εξοφλήσει μέσα σε μερικά χρόνια περισσότερα χρέη από ό,τι πίστευε ότι ήταν δυνατό».

Παρότι πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις με πολλές εταιρείες βιολογικού γάλακτος, η οικογένεια τελικά συμφώνησε να διοχετεύσει την παραγωγή της στο συνεταιριστικό τυροκομείο Westby Cooperative Creamery με έδρα το Ουέστμπι, ακριβώς την ίδια ημέρα που επικυρώθηκε η πιστοποίησή τους για το βιολογικό γάλα. Κοιτάζοντας πίσω, αυτή η σχέση έχει δημιουργήσει τη στέρεη οικονομική βάση στην οποία ήλπιζε η οικογένεια.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το Westby» σημειώνει ο Darren, εξηγώντας ότι το τυροκομείο αγοράζει το γάλα τους με περίπου 1,5 δολάριο ανά κιλό προϊόντος «εδώ και πολύ καιρό». Για αυτόν, ένα από τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιου είδους σχέσης αγρότη/παρασκευαστή είναι ότι εξαλείφει το γαϊτανάκι των τιμών που βιώνουν οι περισσότεροι γαλακτοπαραγωγοί στη συμβατική αγορά.

Σήμερα, ο Darren και η σύζυγός του, Nicky, διαθέτουν ένα κοπάδι 52 αγελάδων (συμπεριλαμβανομένων των αγελάδων αναπαραγωγής), τις οποίες αρμέγουν στον παραδοσιακό αχυρώνα της εκμετάλλευσης.