ΕΕ: Με ελληνικό «χρώμα» οι υποψηφιότητες για τα ευρωπαϊκά βραβεία βιολογικής παραγωγής

Με πολύ ενδιαφέρουσες εκπροσωπήσεις και μια ελληνική παρουσία –στο πεδίο του καλύτερου Ευρωπαίου παραγωγού βιολογικών– ανακοινώθηκαν οι φιναλίστ για τη φετινή έκδοση των Ευρωπαϊκών Βραβείων Βιολογικής Παραγωγής. Τα τρία καλύτερα έργα επιλέχθηκαν για καθένα από τα οκτώ επιμέρους βραβεία, με συνολικά 24 φιναλίστ από 11 χώρες της ΕΕ.

Πέρυσι, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθέτησε για πρώτη φορά τα ετήσια βραβεία αναγνώρισης της αριστείας στην αλυσίδα αξίας των βιολογικών προϊόντων, από τους αγρότες μέχρι τα εστιατόρια και από μικρομεσαίες επιχειρήσεις έως ολόκληρες βιοπεριοχές.

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιολογικής Παραγωγής, τα οποία αναγνωρίζουν εξαιρετικά, καινοτόμα, βιώσιμα και εμπνευσμένα πρότζεκτ που παράγουν πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση διοργανώνονται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ), την COPA-COGECA και την IFOAM Organics Europe.

Η διαδικασία των φετινών υποβολών συμμετοχής ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου. Οι φιναλίστ του 2023 επιλέχθηκαν από μια δεξαμενή σχεδόν 100 αιτήσεων από όλη την Ευρώπη, με μεγαλύτερη παρουσία από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής σε σύγκριση με πέρυσι. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στην επίσημη τελετή απονομής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 25 Σεπτεμβρίου.

Συνεχίζοντας από το σημείο που σταμάτησαν πέρσι, τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Βιολογικής Παραγωγής περιλαμβάνουν επτά κατηγορίες και οκτώ βραβεία. Οι φιναλίστ σε καθεμιά από τις κατηγορίες βραβείων είναι οι εξής:

1α. Βραβείο καλύτερης παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων

  • Matgorzata Pucer (Pasiekapucer) – Barciany, Πολωνία
  • Σελίν Κλενέ (La Casseline) – Cassel, Γαλλία
  • Clara Benito Pacheco (Entrelobas) – Serrada de la Fuente, Ισπανία

1β. Βραβείο καλύτερου παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων

  • Roberto Giadone (Iblean Nature) – Spica, Σικελία, Ιταλία
  • Θωμάς Μόσχος (Φάρμα Μόσχου) – Καστοριά, Ελλάδα
  • Mikhaylo Haliv (Tomelloso) – Ciudad Real, Ισπανία

2. Βραβείο καλύτερης βιολογικής περιφέρειας

  • Dordogne, Γαλλία
  • Centre-Val de Loire, Γαλλία
  • Burgenland, Αυστρία

3. Βραβείο καλύτερου βιολογικού δήμου

  • BioStadt Bremen (Βρέμη), Γερμανία
  • Hajdunanas, Ουγγαρία
  • Stadt Wien (Βιέννη), Αυστρία

4. Βραβείο καλύτερης βιολογικής «βιοπεριφέρειας»

  • Bio Region of S. Pedro do Sul, Viseu, Πορτογαλία
  • Idanha-a-Nova, Beira Baixa, Πορτογαλία
  • Biodistretto della Via Amerina e delle Forre, Civita Castellana, Ιταλία

5. Βραβείο καλύτερης βιολογικής μικρομεσαίας επιχείρησης μεταποίησης

  • Fürstenhof GmbH – Finkenthal, Γερμανία
  • The Merry Mill – Vicarstown, County Laois, Ιρλανδία
  • Ekoloska kmetija Kukenberger – Trebnje, Σλοβενία

6. Βραβείο καλύτερου/καλύτερης εμπόρου λιανικής πώλησης βιολογικών τροφίμων

  • Valley and Vega Agroecological Cooperative of Grenada – Churriana de la Vega, Ανδαλουσία, Ισπανία
  • Gut Wulksfelde – Tangstedt, Αμβούργο, Γερμανία
  • NaturaSì Conegliano – Conegliano, Βένετο, Ιταλία

7. Βραβείο καλύτερου βιολογικού εστιατορίου

  • Luftburg – Kolariks Freizeitbetriebe GmbH – Βιέννη, Αυστρία
  • Trnulja Country Estate – Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
  • Biohotel St. Louis Daniel – Stanjel, Σλοβενία

Τα βραβεία είναι μη χρηματικά και τα έργα που θα βραβευτούν θα τύχουν ιδιαίτερης δημόσιας προβολής και αναγνώρισης.

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε κάθε παράγοντα ή ίδρυμα στην αλυσίδα αξίας βιολογικών προϊόντων που θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει στη μεγαλύτερη προσβασιμότητα και οικονομική προσιτότητα των βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ με το εξαιρετικό, καινοτόμο, βιώσιμο και επιδραστικό του πρότζεκτ.

Η κριτική επιτροπή επιλέγει τους νικητές από κάθε κατηγορία αξιολογώντας τα έργα τους με βάση οριζόντια κριτήρια ανάθεσης. Αίτηση υποψηφιότητας μπορούν να υποβάλουν παραγωγοί βιολογικών γεωργικών προϊόντων, δήμοι ή περιφέρειες που παρέχουν βιολογικά γεύματα ή προωθούν με άλλον τρόπο τη βιολογική παραγωγή, καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα των βιολογικών τροφίμων και ακολουθούν μια καινοτόμο προσέγγιση.