Ο ορισμός προέδρου στον ΕΦΕΤ και η κακοδαιμονία του πολιτικού μας συστήματος

γράφει ο Νίκος Λάππας

ΟΕΦΕΤ δημιουργήθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια για να ελέγχει τα τρόφιμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παραγωγικές και εμπορικές ροές της αγροδιατροφής και, φυσικά, την προστασία του καταναλωτή. Αποτέλεσε κανονιστική υποχρέωση της Ελλάδας, καθώς η ΕΕ είχε κλονιστεί εκείνη την περίοδο από την κρίση «των τρελών αγελάδων». Το πρώτο ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν το επισπεύδον υπουργείο του νέου εγχειρήματος, καθώς υπήρχε συναρμοδιότητα στους ελέγχους μεταξύ υπηρεσιών των υπουργείων Γεωργίας, Εμπορίου, Οικονομίας, Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και Υγείας. Ανάλογα με το ειδικό βάρος του εκάστοτε πολιτικού προϊστάμενου και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του κάθε υπουργείου, άλλαζε και η εποπτεία του φορέα. Το γεγονός ότι αυτή πέρασε στο ΥΠΑΑΤ δεν σήμαινε βέβαια ότι σταμάτησαν «οι επιθέσεις υφαρπαγής αρμοδιοτήτων από άλλα υπουργεία», όπως έχει καταγγελθεί πολλές φορές.

agelades-me-ktiniatro2Την προηγούμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, συνεδρίασε η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για να εγκρίνει τον ορισμό του νέου προέδρου και αντιπροέδρου του ΕΦΕΤ, καθώς οι προηγούμενοι είχαν παραιτηθεί. Δυστυχώς, κάποια από όσα ακούστηκαν κατά τη συνεδρίαση είναι τουλάχιστον λυπηρά. Όχι βέβαια οι αναφορές βουλευτών για τις συνεχιζόμενες αλληλοκαλύψεις αρμοδιοτήτων 19 χρόνια μετά τη δημιουργία του ΕΦΕΤ, που συχνά ακυρώνουν τους ελέγχους, ούτε ότι δεν υπάρχουν ελεγκτές σε κάποιες περιφέρειες. Λύπη προκάλεσαν, αν και σε διαφορετικό βαθμό, οι τοποθετήσεις των δύο προηγούμενων υπουργών του ΥΠΑΑΤ. Αφενός του πρώην αναπληρωτή υπουργού, Γ. Τσιρώνη, ο οποίος περιέγραψε τα προβλήματα του ελεγκτικού συστήματος, ενώ βέβαια ο ίδιος ήταν στο εποπτεύον υπουργείο μέχρι πριν από δύο μήνες. Αφετέρου του απερχόμενου υπουργού ΑΑΤ, Β. Αποστόλου, που τα όσα είπε προκάλεσαν ιδιαίτερη συζήτηση. Ο ίδιος ρώτησε τον προτεινόμενο πρόεδρο: «Αισθάνεσθε ότι είσθε ικανός να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις των συγκεκριμένων καθηκόντων; Ποια είναι εκείνα τα εχέγγυα που προσφέρετε στην καλύτερη λειτουργία του ΕΦΕΤ, στον τομέα της ασφάλειας των τροφίμων;» και συνέχισε λέγοντας ότι δεν αμφισβητεί τις προθέσεις του νέου προέδρου, αλλά το κατά πόσο μπορεί να υπηρετήσει αυτή την προσπάθεια.

Μπορεί, βέβαια, ο κάθε ομιλητής να χάνει κάποια φορά την ψυχραιμία του. Μπορεί ακόμη ο ΕΦΕΤ επί των ημερών του να μείωσε τον, ούτως ή άλλως, ανεπαρκή αριθμό ελέγχων στις επιχειρήσεις τροφίμων. Ωστόσο, εκείνο που σχολιάστηκε ευρέως ήταν το ύφος με το οποίο έθεσε τις ερωτήσεις ο μέχρι πριν δύο μήνες υπουργός Γεωργίας και δεν θύμιζε σε τίποτα τον ευγενή πολιτικό που γνωρίζαμε.