Εγγύηση τιμής η εξαιρετική ποιότητα στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Στα 5,14 ευρώ/κιλό κλείνουν συμφωνίες για το λάδι στο Ηράκλειο

Με τη συγκομιδή να οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, η εικόνα στην ελληνική αγορά ελαιολάδου δεν επιφυλάσσει κάποια έκπληξη, με τις τελευταίες πράξεις να πιάνουν τιμές ακόμα και πάνω από τα 5,10 ευρώ/κιλό για προϊόν οξύτητας κάτω του 0,4%.

Μία από τις πρόσφατες συμφωνίες ήταν και αυτή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Περογιαννάκη, να παραχωρεί δηλώσεις στην «ΥΧ» για τον πρόσφατο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Πιο ήπια ήταν η κίνηση σε Μεσσηνία και Λακωνία τις τελευταίες ημέρες, με αρκετούς παραγωγούς να κάνουν «κράτει» για να πουλήσουν αργότερα. Με μέση τιμή τα 4,80 και ανώτατη τα 5,20 ευρώ/κιλό στο έξτρα παρθένο, το ελαιόλαδο συνεχίζει να αποτελεί φέτος σταθερή αξία για τον παραγωγό.

Εξαιρετική φέτος η χρονιά στην Έμπαρο

Δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Ηρακλείου, Γιώργος Περογιαννάκης, για τη δραστηριότητα του συνεταιρισμού και για τους πρόσφατους διαγωνισμούς που διεξήχθησαν, με τελευταίο αυτόν που ολοκληρώθηκε στις 26 Ιανουαρίου.

«Στον πρόσφατο διαγωνισμό συμφωνήσαμε με τυποποιητήριο από την Κρήτη για ποσότητα 80 τόνων έξτρα παρθένου, οξύτητας 0,3%, με τιμή 5,14 ευρώ/κιλό. Προηγουμένως είχαμε κάνει ακόμα έναν διαγωνισμό που δεν τελεσφόρησε, γιατί δεν μείναμε ικανοποιημένοι από τις προσφορές. Φέτος, το ελαιόλαδό μας είναι πραγματικά ανώτατης ποιότητας και η χρονιά πήγε εξαιρετικά. Στην περιοχή μας, δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα που να σχετίζεται με δάκο ή κάποια ασθένεια», σημείωσε.

Σε ερώτησή μας αν οι παραγωγοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να κρατήσουν προϊόν με την προσδοκία να φτάσει η τιμή σε υψηλότερα επίπεδα, ο ίδιος μας είπε: «Δεν νομίζω, τα έξοδα τρέχουν, λιπάσματα, φάρμακα και διάφορες ανάγκες. Εμείς ετοιμάζουμε νέο διαγωνισμό μέσα στις επόμενες ημέρες».

Στις αποθήκες το 30% στη Μεσσηνία

Ελάχιστες είναι πλέον οι ποσότητες που δεν έχουν συγκομιστεί στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΑΣ Μεσσηνίας Γιάννη Πάζιο. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ», «ό,τι ήταν να μαζευτεί μαζεύτηκε. Αρκετά λάδια του Ιανουαρίου δυστυχώς ήταν βαριά, δηλαδή πάνω από τον άσο, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν πήραν τιμή. Ακόμα και για έξτρα παρθένο με οξύτητα στο 1,5 οι τιμές κυμαίνονται από 4,70 ευρώ/κιλό έως 4,90 ευρώ/κιλό.

Από εκεί και πέρα, εκτιμώ ότι υπάρχει ένα ποσοστό άνω του 30% που έχει συγκομιστεί και δεν έχει διατεθεί στην αγορά, με την προσδοκία από πλευράς παραγωγού σε έναν – δύο μήνες από τώρα να φανεί περισσότερο η έλλειψη που υπάρχει στην αγορά στο έξτρα παρθένο και να εξαργυρωθεί με υψηλότερη ζήτηση και τιμές».

Ο ίδιος στάθηκε στο γεγονός ότι παρατηρήθηκε πρώιμη ανθοφορία στα δέντρα, ενώ χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η θερμοκρασία έπεσε, για να ξεκουραστούν τα δέντρα.

Στο 85% βρίσκεται η συγκομιδή στη Λακωνία. Ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης, δήλωσε ότι παρά τα προβλήματα με τους εργάτες η συγκομιδή προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Κατά τον ίδιο, οι τελευταίες πράξεις για τα πολύ καλά ελαιόλαδα πραγματοποιήθηκαν στα γνωστά επίπεδα τιμής παραγωγού, στα 5,20 ευρώ/κιλό.

«Στα τέλη Ιανουαρίου, έγιναν τουλάχιστον τρεις – τέσσερις πράξεις σε αυτές τις τιμές. Τις τελευταίες πέντε μέρες το ενδιαφέρον έχει καταλαγιάσει, γιατί το προηγούμενο διάστημα έφυγαν αρκετές ποσότητες». Σχετικά με πρόσφατες συμφωνίες συνεταιρισμών της περιοχής για έξτρα παρθένο με προορισμό τις ΗΠΑ ο ίδιος σχολίασε ότι όντως είναι μια αγορά που αποδεδειγμένα ζητάει το ελληνικό έξτρα παρθένο αυτή την περίοδο.

Αμετάβλητη η αγορά σε Ιταλία και Ισπανία

Οριακή πτώση σημείωσε η τιμή παραγωγού στο εξαιρετικά παρθένο στην Ισπανία μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της Ανδαλουσίας, η μέση τιμή μειώθηκε από 5,28 ευρώ/κιλό την περασμένη Παρασκευή (27/1) στα 5,21 ευρώ/κιλό χθες, Πέμπτη 2/2. Eντελώς αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές παραγωγού έξτρα παρθένου σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα.

 

Στα 5,14 ευρώ/κιλό έκλεισε συμφωνία ο ΑΣ Εμπάρου

Περιοχή

Τιμή παραγωγού (σε ευρώ/kg)

Μεταβολή %

Παλέρμο

7,00

0

Λέτσε

6,00

0

Τάραντας

6,00

0

Μπάρι

6,10

0

 

Ανησυχούν στη Μεσσηνία για το γλοιοσπόριο

Μερίδα παραγωγών της περιοχής εξέφρασε στην «ΥΧ» την ανησυχία της για το γλοιοσπόριο. Η εμφάνισή του από τις αρχές Δεκέμβρη και η εξάπλωσή του μετά τις 20 Δεκεμβρίου προβληματίζει, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι το γλοιοσπόριο ήρθε για να μείνει.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Νηλέας», Γιώργος Κόκκινος, «τα προβλήματα προκλήθηκαν στο τέλος της συγκομιδής, με αποτέλεσμα να υπάρξουν χωράφια όπου δεν έγινε συγκομιδή».

Ο ίδιος πάντως παρουσιάστηκε εν μέρει καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι «σε ό,τι αφορά την εικόνα της παραγωγής δεν νομίζω ότι επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό. Η ζημιά έγινε στην ποιότητα του ελαιολάδου, καθώς κάποιες ποσότητες έφυγαν πάνω από τη μονάδα».

Ο κ. Κόκκινος πρόσθεσε ότι οι καιρικές συνθήκες με τον ζεστό χειμώνα απαιτούν τις κατάλληλες ενέργειες από τους παραγωγούς.