Το EIT αναζητά τις καλύτερες start up του αγροδιατροφικού τομέα

xrhmatodothsh-startup

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας καλεί νεοφυείς επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα να λάβουν συμμετοχή στον τρίτο κύκλο του RisingFoodStars, με σκοπό να αποκτήσουν γνώση, να επεκτείνουν το δίκτυο συνεργασιών και να λάβουν την ευκαιρία να εμπλακούν στις δραστηριότητες του Ινστιτούτου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι και τις 30 Απριλίου μέσω της ιστοσελίδας https://www.eitfood.eu/start-ups. Στόχος του συγκεκριμένου κύκλου βοήθειας σε νεοφυείς επιχειρήσεις είναι η βελτίωση του αγροδιατροφικού κλάδου προς όφελος της υγείας των ανθρώπων, της προστασίας του περιβάλλοντος και της αξιοπιστίας σε όλην τη γραμμή παραγωγής, από το χωράφι ως το πιάτο.

Κατά την παρουσίαση της έναρξης του τρίτου κύκλου, η διευθύντρια του ΕΙΤ, Annick Verween, δήλωσε ότι «αναζητούμε νεοφυείς επιχειρήσεις που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα στον αγροδιατροφικό τομέα μέσω της προώθησης της καινοτομίας».

Χρηματοδότηση 15.000 ευρώ σε νεοφυείς επιχειρήσεις

Εκτός, όμως, από τον τρίτο κύκλο του RisingFoodStars, το EIT Digital Venture Program χρηματοδοτεί και 15.000 άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας για νεοφυείς ομάδες που βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, και συγκεκριμένα να:

  • Αναπτύξουν και ολοκληρώσουν το προϊόν τους σε στάδιο λειτουργικού πρωτοτύπου (MVP) με τη βοήθεια έμπειρων μεντόρων από την ομάδα του Found.ation και το δίκτυο του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας.
  • Δώσουν νομική υπόσταση στην εταιρεία τους.

H λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων είναι η 5η Μαΐου 2019, ενώ οι ομάδες που θα επιλεχθούν, θα κληθούν να συμμετάσχουν σε συνέντευξη με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, αμέσως μετά τη λήξη των αιτήσεων. Οι δέκα επιλεγμένες ομάδες θα λάβουν μέρος σε μία διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις αρχές Ιουνίου 2019, όπου θα παρακολουθήσουν ενδιαφέρουσες ομιλίες και χρήσιμα εκπαιδευτικά εργαστήρια. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει μια περίοδος 6 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ομάδες θα έχουν τον χρόνο να αναπτύξουν το προϊόν τους και να ετοιμάσουν την παρουσίασή τους, λαμβάνοντας επίσης πολύτιμη καθοδήγηση.

Η συγκεκριμένη φάση του προγράμματος πραγματοποιείται εξ αποστάσεως. Οι ομάδες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους παρουσίαση στις αρχές Ιουλίου 2019, με φυσική παρουσία τους στην Αθήνα, ενώπιον της κριτικής επιτροπής. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο και οι ομάδες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία σύστασης της εταιρείας τους μέχρι τότε, προκειμένου να λάβουν τη χρηματοδότηση.