Mε εκατομμύρια κυβικά νερού ποτίζουν… τη θάλασσα (upd)

Οι έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις κατά την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης είχαν ως αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό της λίμνης Υλίκη στη Βοιωτία με μεγάλες ποσότητες νερού. Από αυτές τις ποσότητες ένα ποσοστό διαχειρίζεται από την ΕΥΔΑΠ για τις ανάγκες του λεκανοπεδίου της Αττικής και ένας σημαντικός όγκος νερού σε εκατομμύρια κυβικά καταλήγει στη θάλασσα.

Παράλληλα, οι ανάγκες των αγροτών της περιοχής είναι μεγάλες, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Για να τις καλύψουν, αντλούν τις ποσότητες νερού που χρειάζονται από μεγάλο βάθος και, φυσικά, με σημαντικό κόστος άντλησης. Εύλογα τίθεται το ερώτημα γιατί να μην αξιοποιείται αυτό το νερό από τους αγρότες της περιοχής, αλλά να καταλήγει στη θάλασσα;

Ο παραγωγός και υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ, Γ. Κολιοβέτας, με τον αρχισυντάκτη της «ΥΧ», Γ. Σάρρο.

Μία απάντηση για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα μεταφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος Κολιοβέτας, παραγωγός και υπάλληλος της ΕΥΔΑΠ: «Βλέποντας αυτές τις σημαντικές ποσότητες νερού, των εκατομμυρίων κυβικών, να καταλήγουν στη θάλασσα και εμείς προσπαθούμε να εξηγήσουμε τον λόγο που δεν αξιοποιούνται.

Πρόκειται για επιφανειακά νερά, τα οποία για κάποιο χρονικό διάστημα, ακόμα και μέχρι το καλοκαίρι, θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των αγροτών, αν είναι μειωμένες οι ποσότητες λόγω ανομβρίας. Τότε, θα μπορεί να γίνεται η χρήση νερού για άρδευση από τις ιδιωτικές ή δημόσιες πομόνες. Το κόστος, φυσικά, θα είναι χαμηλότερο και η ποιότητα του νερού καλύτερη λόγω και της μειωμένης αλατότητας».

Είναι θέμα συνεννόησης

Το γεγονός της ύπαρξης υποδομής από την ΕΥΔΑΠ δίπλα από το νερό αυξάνει περισσότερο το ενδιαφέρον για τη διαχείριση του νερού για αρδευτική χρήση. Η ΕΥΔΑΠ, όμως, διαχειρίζεται το νερό καθαρά για υδρευτικούς και όχι για αρδευτικούς σκοπούς. Μία τέτοια πρόσθετη δραστηριότητα σίγουρα θα άλλαζε και τον κανονισμό λειτουργίας της.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει: Γιατί εκατομμύρια κυβικά να «ποτίζουν τη θάλασσα» και τι πρέπει να γίνει; Tην απάντηση μας τη δίνει ο κ. Κολιοβέτας: «Είναι καθαρά θέμα συνεργασίας της ΕΥΔΑΠ με την τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού της περιφέρειάς μας, όπως επίσης και των συναρμόδιων υπουργείων ώστε από κοινού να βρουν μία λύση».

…με μικρό κόστος να γίνει ένα κλειστό κύκλωμα αγωγών άρδευσης για το κάτω μέρος του Θηβαϊκού κάμπου και μέχρι το ύψος του Άρματος, καλύπτοντας αρδευτικά τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων χωραφιών 

Θετικοί και οι αγρότες της Θήβας

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Σύλλογος Φυτικής Παραγωγής Αγροτών Θήβας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, Ηλία Χατζηδούρο, το έργο αυτό μπορεί να αλλάξει σημαντικά το αρδευτικό τοπίο της περιοχής.

Όπως εξηγεί, «σε πρώτη φάση είναι σχετικά εύκολο, με μικρό κόστος να γίνει ένα κλειστό κύκλωμα αγωγών άρδευσης για το κάτω μέρος του Θηβαϊκού κάμπου και μέχρι το ύψος του Άρματος, καλύπτοντας αρδευτικά τις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων χωραφιών. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής και θα άλλαζε σε μεγάλο βαθμό τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής μας. Εμείς ως σύλλογος κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και στηρίζουμε αυτή την πρόταση».