Ο Α.Σ. Ζαγοράς γιόρτασε το ιστορικό παρελθόν και «μηλάει» με σύγχρονους όρους για το μέλλον (φωτο)

ekdilosi-100-xronia-zagora (2)

Λένε ότι μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων και αποφασισμένων ανθρώπων μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Στην περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, η ομάδα των 199 ανθρώπων που πριν από 100 χρόνια έβαλε τον θεμέλιο λίθο για την ίδρυσή του, μπορεί να μην είχε στόχο να αλλάξει τον κόσμο, κατάφερε, ωστόσο, να αλλάξει τη μοίρα του Ανατολικού Πηλίου.

Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συνεταιρισμού, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο στη Ζαγορά και κορυφώθηκαν με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ήταν μια απτή απόδειξη αυτής της αλλαγής.

Για ένα τριήμερο η καρδιά του Πηλίου, αν όχι και όλης της ευρύτερης περιοχής, χτύπησε στην κεντρική πλατεία του Αγίου Γεωργίου, στα 500 μέτρα υψόμετρο, όπου σχεδόν σύσσωμη η Ζαγορά τίμησε με πανηγυρικό τρόπο αυτό που εδώ και 100 χρόνια έχει γίνει ο πυρήνας της ανάπτυξής της: τον ευλογημένο «απαγορευμένο» καρπό, το μήλο. Το προϊόν, που στα χέρια ενός Συνεταιρισμού-πρότυπο, κατόρθωσε να γίνει το διαβατήριο της επιβίωσης για το 98% των μηλοπαραγωγών της περιοχής.

Από τις εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησε η «ΥΧ» ήταν εμφανές ότι η μηλοπαραγωγή του Ανατολικού Πηλίου και ο Συνεταιρισμός που της έχει καθορίσει την τύχη της εδώ και 100 χρόνια, δεν έχει καταφέρει απλά να επιβιώσει δύο παγκόσμιων πολέμων, ενός εμφυλίου και μιας δικτατορίας. Είναι αποφασισμένη να επιβιώσει και της οικονομικής λαίλαπας που μαστίζει τη χώρα, βάζοντας αυτή τη φορά σκοπό να κερδίσει ένα νέο στοίχημα, αυτό της μεταποίησης. Ο Συνεταιρισμός της Ζαγοράς μας κέρασε το πρώτο του προϊόν μεταποίησης μήλου με το brand Ζagorin, πετιμέζι με πρώτη ύλη φιρίκι Πηλίου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η πραγματική επιτυχία είναι να γεφυρώνεις το παρελθόν με το μέλλον, κερδίζοντας το στοίχημα για μια ολόκληρη περιοχή.

Συνεταιρισμός πρότυπο

Αυτή την επιτυχία αναγνώρισε στη διοίκηση και τα μέλη του Συνεταιρισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στη διάρκεια της παρουσίας του στη Ζαγορά. Εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τον συνεταιρισμό και την 100ετή πορεία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε αυτή η πετυχημένη ανάπτυξη να αποτελέσει πρότυπο για το σύνολο της χώρας, συνεισφέροντας στην εθνική και τοπική οικονομία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στη Ζαγορά του Πηλίου την Κυριακή με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, όπου τον υποδέχτηκαν η υφυπουργός Υποδομών- Μεταφορών και Δικτύων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, και ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου, Πατής Κουτσάφτης, και πλήθος κόσμους.

Στη Δοξολογία στον ιστορικό ναό του Αγίου Γεωργίου της Ζαγοράς ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος χάρισε στον κ. Παυλόπουλο την εικόνα του οσίου μάρτυρος Τριαντάφυλλου, τοπικού αγίου, που θεωρείται προστάτης της περιοχής και τον χρυσό σταυρό της Μητροπόλεως Δημητριάδος. Ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ζαγοράς- Μουρεσίου παρουσία των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής.

Μία ημέρα νωρίτερα, το Σάββατο, η Πλατεία του Αγίου Γεωργίου φιλοξένησε πλήθος εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αγρότες, πολίτες, αλλά και τουρίστες, που παρακολούθησαν τις ομιλίες και τις εκδηλώσεις.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού και οι άνθρωποι της περιοχής, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που ακόμη και σήμερα φρενάρουν την περαιτέρω αναπτυξιακή πορεία της μηλοπαραγωγής, απηύθυναν στην πολιτική ηγεσία έκκληση να λύσει χρόνια ζητήματα της περιοχής, όπως οι κακές συνθήκες του οδικού άξονα (φωτο), που εδώ και χρόνια δυσχεραίνουν την ακόμη πιο γρήγορη ανάπτυξη του προϊόντος.

Μέτρα στήριξης για τους συνεταιρισμούς

Αποδέκτης των αιτημάτων ήταν και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος παραβρέθηκε το Σάββατο στις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν για την επέτειο ίδρυσης του Συνεταιρισμού. Αφού εξήρε τη δραστηριότητα και την αδιάλειπτη παρουσία 100 χρόνων του Συνεταιρισμού της Ζαγοράς, που αναπτύσσεται συνεχώς, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα επενδυτικά προγράμματα του νέου ΠΑΑ (Σχέδια Βελτίωσης, Μεταποίηση και LEADER), στο Μέτρο 16 που θα ενισχύει τους συνεταιρισμούς και στο Υπομέτρο 8.2 (αφορά την εγκατάσταση γεωργοδασικών συστημάτων) που θα βοηθήσει στην αντικατάσταση οπωροφόρων δέντρων, ένα πάγιο αίτημα των παραγωγών της περιοχής.

«Η κυβέρνηση σήμερα είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας και για το λόγο αυτό έχουμε επεξεργαστεί και επεξεργαζόμαστε προγράμματα, τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε άμεσα και να δώσετε λύσεις και απαντήσεις σε πολλά από τα ζητήματα, που σας απασχολούν στην παραγωγική, μεταποιητική και προωθητική διαδικασία των δραστηριοτήτων σας» τόνισε ο κ. Αποστόλου.

Μηνύματα στήριξης

Χαιρετισμούς στις εκδηλώσεις του Σαββάτου απηύθυναν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα στους αγρότες «για να μπαίνουν στους συνεταιρισμούς και να νιώθουν προστασία. Και αυτή η προσπάθεια θα στηριχθεί από την Ένωση Κεντρώων».

Τις εκδηλώσεις χαιρέτισαν επίσης η υφυπουργός υποδομών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Αλέξανδρος Μεικόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου και Μάκης Μπαλλής, ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου, η αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού κ. Αντώνης Λάσκος, η αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού κ. Δέσποινα Βαρούτα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς κ. Βάιος Κομνηνός.

Ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Διονύσης Βαλασσάς, σημειώνοντας ότι «ο Συνεταιρισμός ατενίζει το μέλλον με αξιοπρέπεια παρά τις δύσκολες συνθήκες» έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του Συνεταιρισμού, δίνοντας το στίγμα των προσπαθειών του για το μέλλον.

  • Νατάσα Φραγκούλη