«Εκκοκκιστήριο Ιδεών» – Όταν η τέχνη αφηγείται τη διαδρομή του βαμβακιού στην Ημαθία

Με όχημα την τέχνη και πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και δημιουργίας τον λευκό χρυσό του Νομού Ημαθίας, περισσότερα από 30 έργα αφιερωμένα στην καλλιέργεια και στην παραγωγή του βαμβακιού φιλοξενούνται έως τις 14 Νοεμβρίου σε ένα παλιό εκκοκκιστήριο βάμβακος, το οποίο πλέον έχει μεταμορφωθεί στην πολιτιστική στέγη «Εκκοκκιστήριο Ιδεών» στη Βέροια.

Η εικαστική έκθεση «Οι δρόμοι του βαμβακιού» είναι μια πρωτότυπη πολιτιστική δράση που έχει σκοπό να αναδείξει, μέσα από την τέχνη, τη διαχρονική σύνδεση της Ημαθίας με το βαμβάκι και τη σημαντική επίδρασή του στην τοπική οικονομία.

Τα έργα και των 15 καλλιτεχνών από τις πέντε Σχολές Καλών Τεχνών, όπως αναφέρει η διοργανώτρια της δράσης, Μαίρη Ναζλίδου, είναι εμπνευσμένα από το βιωματικό οδοιπορικό των καλλιτεχνών στα βαμβακοχώραφα της περιοχής και τις αφηγήσεις, τις μνήμες και τη ζωή των καλλιεργητών, τους κόπους και τον μόχθο των ανθρώπων της γης που έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της καλλιέργειας, της προώθησης και της αξιοποίησης του βαμβακιού.

«Είναι μια δράση όπου η τέχνη σμίγει αρμονικά με την αγροτική παράδοση», λέει χαρακτηριστικά η κα Ναζλίδου. Η εικαστική έκθεση προβάλλει, τελικά, την τοπική και υπερτοπική ιστορία του προϊόντος, όπου οι κλωστές και τα κουβάρια του βαμβακιού απλώνονται στον αγροτικό πολιτισμό και στη συλλογική μνήμη παίρνοντας νέες διαστάσεις και ερμηνείες καλλιτεχνικής έκφρασης.

«Στον χώρο της έκθεσης γίνεται, παράλληλα, η προβολή δύο ντοκιμαντέρ. Το πρώτο είναι η ‘‘Προφορική μνήμη της ιστορίας του κάμπου’’, με τις μαρτυρίες και εξομολογήσεις αγροτών και εκκοκκιστών για την ιστορία και τις προοπτικές της καλλιέργειας του βαμβακιού. Το δεύτερο ξεναγεί και εισάγει το κοινό της έκθεσης σε όλη την πορεία μιας βιωματικής καλλιτεχνικής παραγωγής», ενημερώνει η κα Ναζλίδου.

Την ίδια στιγμή, στον χώρο της έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την οικονομική συνδρομή της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, διοργανώνονται ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές σχολείων, δίνοντας τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή η νέα γενιά με την αγροτική καλλιέργεια και παράλληλα με την τέχνη.