Εκπαιδευτική επίσκεψη φοιτητών στην Βαρβάκειο Αγορά

Μια δράση εξωστρέφειας με εταιρική κοινωνική ευθύνη

Οι μέρες των εορτών του ΠΑΣΧΑ πλησιάζουν και στο πλαίσιο του  Μαθήματος Υγειονομικός Έλεγχος Καταστημάτων Υγειονομικού φοιτητές του έκτου(ΣΤ) εξαμήνου του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας επισκέφθηκαν σήμερα την 23η Απριλίου 2024 την Βαρβάκειο Αγορά.

Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να δουν ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον και να δουν τις υποδομές και όλα τα είδη των τροφίμων που ετοιμάζονται στον πάγκο όπως κρέατα αλλά και ιχθυηρά, φρούτα, ξηρούς καρπούς αλλά και έτοιμο φαγητό παρακολουθώντας κάθε διαδικασία κοπής και χειρισμού των διαφόρων προϊόντων. Ο καθηγητής κ Ζακυνθινός Γεώργιος που οργάνωσε την εκπαιδευτική επίσκεψη ανέφερε ότι «η επίσκεψη είχε εκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά παράλληλα και ένα θετικό πρόσημο αναφορικά με την εξωστρέφεια του Τμήματος και την κοινωνική εταιρική ευθύνη του ως Ακαδημαϊκό Τμήμα. Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του ο κ καθηγητής αναφέρθηκε στην σκοπιμότητα της εκπαιδευτικής και ενημερωτικής επίσκεψης λέγοντας πως «είναι αλήθεια ότι με τέτοιες επισκέψεις δίνουμε την δυνατότητα αφενός μεν στους φοιτητές μας να επικοινωνήσουν με πραγματικούς χώρους εργασίας, να δουν από κοντά την λειτουργεία μιας αγοράς και πως αυτή  η αγορά μπορεί να εξασφαλίσει ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα για τον καταναλωτή. Οι φοιτητές ως αυριανοί επιστήμονες εποπτεύοντες την Δημόσια Υγεία  έχουν ανάγκη αυτής της ενημέρωσης και εκπαίδευσης αφού η εποπτεία, η επιθεώρηση και ο έλεγχος  σε τέτοιους χώρους εργασίας θα αποτελεί μετά την αποφοίτησή τους και ως πτυχιούχοι ένα σημαντικό για αυτούς λειτούργημα που ταυτίζεται αποκλειστικά με την Δημόσια Υγεία. Παράλληλα αυτή η επίσκεψη η οποία είχε διαλόγους με καταστηματάρχες, πωλητές και καταναλωτές δίνει και ένα μήνυμα στην κοινωνία πως υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο και στην προκειμένη περίπτωση από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που μπορούν να στηρίξουν και την πολιτεία και τον καταναλωτή ώστε να απολαμβάνει υγιεινά και ασφαλή προϊόντα. Η κατάσταση στην αγορά κρίθηκε ικανοποιητική χρειάζονται όμως παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν καλλίτερες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής.

Μην ξεχνάμε ότι η Βαρβάκειος Αγορά είναι η Αγορά της Αθήνας της Πρωτεύουσας της χώρας και κατά τεκμήριο είναι ο καθρέπτης της χώρας μας ας δούμε τα όποια τρωτά της. Η ποιότητα πρέπει να καταγράφεται γιατί χωρίς καταγραφή δεν την ξέρουμε και δεν μπορούμε να την βελτιώσουμε.