Εξαγωγές ζυμαρικών και ελαιόλαδο απογείωσαν τα μεγέθη της Μέλισσα Κίκιζας

Αύξηση άνω του 60% στις πωλήσεις και σχεδόν πενταπλάσια κέρδη, παρά τη συντηρητική τιμολογιακή πολιτική

Εντυπωσιακή αύξηση κερδοφορίας και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψε η Μέλισσα Κίκιζας το 2022, μια άκρως απαιτητική χρονιά από πλευράς κοστολογίων που για την ίδια αποτέλεσε ορόσημο λόγω της απορρόφησης της Terra Creta, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά του ελαιολάδου.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της βιομηχανίας, ο κύκλος εργασιών την περσινή χρονιά διαμορφώθηκε στα 124,6 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και σε 119,8 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρείας, σημειώνοντας άνοδο 60,1% και 64,8% αντίστοιχα.

Η ενίσχυση του τζίρου αποδίδεται τόσο στην αύξηση των πωλήσεων –με τη σειρά της, αποτέλεσμα όχι μόνο των ανατιμήσεων αλλά, κυρίως, της αύξησης των πωλούμενων όγκων– όσο και στην ενσωμάτωση της νέας δραστηριότητας του ελαιολάδου.

Ειδικότερα, η αύξηση 46,766 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις του ομίλου οφείλεται κατά 29,855 εκατ. ευρώ στη λειτουργική ανάπτυξη και κατά 16,91 εκατ. ευρώ στη νέα δραστηριότητα του ελαιολάδου. Αντίστοιχα, η αύξηση 47,102 εκατ. ευρώ στις πωλήσεις της εταιρείας προήλθε κατά 30,192 εκατ. ευρώ από λειτουργική ανάπτυξη και κατά 16,91 εκατ. ευρώ από το ελαιόλαδο.

Σε ιστορικό χαμηλό το περιθώριο

Την ίδια στιγμή, τα προ φόρων κέρδη σχεδόν υπερτετραπλασιάστηκαν και διαμορφώθηκαν σε 4,6 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 4,5 εκατ. ευρώ για την εταιρεία έναντι 1 εκατ. ευρώ και στις δύο περιπτώσεις το 2021.

Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, το ποσοστό του περιθωρίου καθαρού κέρδους παρέμεινε σε χαμηλά ιστορικά επίπεδα (μόλις 3,7% στην εταιρεία) κυρίως λόγω της συνεχούς συμπίεσης του περιθωρίου κέρδους στην ελληνική αγορά, απόρροια της απόφασης της διοίκησης να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, προχωρώντας σε συγκρατημένες αυξήσεις τιμών.

Με αυτό το δεδομένο, η βελτίωση της κερδοφορίας προέρχεται, στο μεγαλύτερο μέρος της, από τη ραγδαία αύξηση κατά 77% των εξαγωγών ζυμαρικών που συνδυάστηκαν με τις εξαγωγές ελαιολάδου, με αποτέλεσμα πλέον ο κλάδος των εξαγωγών να αντιστοιχεί στο 35% του συνολικού κύκλου εργασιών.

Ενδεικτικά, μέσα στο 2022 η Μέλισσα Κίκιζας αναδείχθηκε βασικός Ευρωπαίος προμηθευτής ζυμαρικών του κορυφαίου αμερικανικού λιανεμπορικού ομίλου Walmart.

Εξάλλου, αυξημένο κατά 74% για τον όμιλο και κατά 80,3% για την εταιρεία ήταν το κόστος από τη μεταβολή αποθεμάτων – αναλώσεις υλών και υλικών λόγω κυρίως της αύξησης του όγκου πωλήσεων, της ενσωμάτωσης της δραστηριότητας του ελαιολάδου.

Ευκαιρίες από τις συνέργειες με την γκάμα της Τerra Creta

Παρά τις ουκ ολίγες προκλήσεις που έφερε μαζί του το 2023 (πληθωρισμός, παραμονή επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, επίπτωση της κλιματικής κρίσης στην αγροτική παραγωγή κ.ά.), η διοίκηση της Μέλισσα Κίκιζας παραμένει αισιόδοξη για την πορεία της εταιρείας στην εσωτερική αγορά και αναμένει περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση, από «τη συνεχώς ανοδική πορεία της Μέλισσα τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την ανανέωση της εικόνας των προϊόντων, την επένδυση στην επικοινωνία, τη συντηρητική τιμολογιακή πολιτική και τα σημαντικά λανσαρίσματα νέων προϊόντων που σχεδιάζουμε». Παράλληλα, «η συνέχιση της προσπάθειας για ανάπτυξη των εξαγωγών και των δύο βασικών κλάδων της εταιρείας, τόσο στις υφιστάμενες χώρες που δραστηριοποιείται ο όμιλος όσο και σε νέες αγορές, αλλά και η αξιοποίηση των συνεργειών με την γκάμα προϊόντων της Terra Creta, αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις εξαγωγές». Σε αυτό το πλαίσιο, η Μέλισσα Κίκιζας συνεχίζει απρόσκοπτα το αναπτυξιακό της πλάνο, που περιλαμβάνει επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εργοστασίων της στη Λάρισα και στα Χανιά. Τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως αναφέρει η διοίκηση, έχουν επενδυθεί πάνω από 60 εκατ. ευρώ.