Έκθεση με αρχαία αντικείμενα της Κρήτης που πήραν οι Ναζί

Έκθεση με αρχαία αντικείμενα της Κρήτης που πήραν οι Ναζί

Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με αρχαία αντικείμενα της Κρήτης, που φυγαδεύτηκαν από το νησί την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και βρήκαν το δρόμο της επιστροφής στο νησί, έγιναν το απόγευμα της Δευτέρας 26/3, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στα εγκαίνια, ανάμεσά τους, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού  κ.Μαρία Βλαζάκη και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Graz κ. Πέτερ Σέρερ, ο οποίος συνέβαλε στον πρόσφατο επαναπατρισμό 26 κρητικών αρχαιοτήτων από την Κνωσό.

Η έκθεση έχει τίτλο «Κρητικές αρχαιότητες στο δρόμο της επιστροφής» και όπως επισήμανε η κ. Βλαζάκη ο επαναπατρισμός των αρχαίων αντικειμένων, αποτελεί αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και συμβάλλει …επανόρθωση λαθών.

Χρησιμοποιώντας λόγια του Αισχύλου, ο καθηγητής κ. Σέλερ, ζήτησε συγνώμη για τα αρχαία που φυγαδεύτηκαν την περίοδο της Κατοχής ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησε με τους συνεργάτες του, για την ταύτιση και την καταγραφή των αρχαιοτήτων.

Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε την επιστροφή αυτών των αρχαιοτήτων στην Κρήτη ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και επισήμανε ότι θα πρέπει να ανοίξει ο  κύκλος για την επιστροφή στο νησί και άλλων που είτε είχαν κλαπεί από τους ναζί είτε αποτελούν προϊόν λαθρανασκαφών.

Πηγή: ert.gr