Επτά δημιουργικές δεκαετίες κλείνει ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Στυλίδας

stylida-elies-sinetairismos-ergasia

«Η ελιά που παράγουμε καθιερώθηκε ως ΠΟΠ με το όνομα Κονσερβολιά Στυλίδας και έχει μια δυναμική παρουσία στις ξένες αγορές.»

Τα 70 χρόνια λειτουργίας κλείνει φέτος ο Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Στυλίδας. Για πολλές δεκαετίες, στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες των αγροτών της περιοχής, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες τους. Ο συνεταιρισμός αποτελεί μοντέλο ανάπτυξης για τα δεδομένα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Κατάφερε να προωθήσει τα προϊόντα του ακόμη και στις δύσκολες αγορές του εξωτερικού, σε αντίθεση με άλλους ομοειδείς που έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους ως αποτέλεσμα της κακοδιοίκησης.

H «ΥΧ» συνομίλησε με τον πρόεδρο του ελαιοκομικού συνεταιρισμού, Γιώργο Πλιάτσικα, για την πορεία όλων αυτών των δεκαετιών, αλλά και για τα επόμενα βήματα της οργάνωσης: «Σε δύο μήνες, κλείνουμε τα 70 χρόνια λειτουργίας του συνεταιρισμού μας. Οι πρόγονοί μας κατάφεραν να εγκαταστήσουν και να εδραιώσουν ένα καινοτόμο μοντέλο ανάπτυξης συλλογικής επιχειρηματικότητας, για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Ήταν η περίοδος που γινόταν μια γιγάντια προσπάθεια να κλείσουν οι πληγές του πολέμου και να υποστηριχθεί η αγροτική ανάπτυξη στον τόπο. Το προσωπικό κόστος για κάθε συνέταιρο ήταν εξαιρετικά μεγάλο, καθώς οι συνεταιριστές αναγκάστηκαν να βάλουν υποθήκη ακόμα και την προσωπική τους περιουσία. Σε λίγα χρόνια, ο συνεταιρισμός κατάφερε να εδραιωθεί στην περιοχή και να παίξει ιστορικό ρόλο στην τοπική οικονομία. Η ελιά που παράγουμε καθιερώθηκε ως ΠΟΠ με το όνομα Κονσερβολιά Στυλίδας και έχει μια δυναμική παρουσία στις ξένες αγορές. Όλο αυτό το διάστημα λειτουργίας καταφέραμε να μην έχουμε οικονομικά ανοίγματα και προβλήματα με τους συνεταίρους και για αυτόν τον λόγο είμαστε περήφανοι σήμερα που δεν χρωστάμε ούτε ένα ευρώ σε κανένα από τα μέλη μας, σε αντίθεση με άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες δημιούργησαν προβλήματα σε παραγωγούς της περιοχής μας».

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα του συνεταιρισμού και τις δυνατότητές του, ο κ. Πλιάτσικας έκανε αναφορά στις νέες δραστηριότητες του συνεταιρισμού: «Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό του συνεταιρισμού μας, γιατί πιστεύουμε ότι με την εξειδικευμένη γνώση θα μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα τόσο στον οργανωτικό τομέα όσο και στις σχέσεις μας με τους ίδιους τους παραγωγούς. Το σύνολο των εργαζομένων στην επιχείρησή μας αποτελείται από πτυχιούχους ανώτατων σχολών, γεγονός που μας επιτρέπει να αναβαθμίζουμε συνεχώς την παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη μας. Στηρίζουμε το εισόδημα του παραγωγού μέσα από τις δράσεις μας είτε αυτές αφορούν τη μεταποίηση του προϊόντων τους, είτε την ένταξή τους σε διάφορα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Η επόμενη δράση μας αφορά την εμπορία γεωργικών εφοδίων, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής των μελών του συνεταιρισμού μας».

Κλείνοντας, ο κ. Πλιάτσικας κάλεσε τους παραγωγούς της περιοχής να στηρίξουν τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού, ώστε να συνεχίσουν από κοινού αυτή την πορεία που χάραξαν εδώ και δεκαετίες οι πρόγονοί τους.

elia-sineterismos-stylida
Τα 70 χρόνια λειτουργίας κλείνει φέτος ο Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Στυλίδας.