Ελαιόλαδο: Στα 3,50 ευρώ η τιµή για τον ΑΣ «Ελαιώνας» στους Γαργαλιάνους

Το 80% της παραγωγής έχει μαζευτεί στο Ηράκλειο

Με ελαφρώς καλύτερες τιμές φαίνεται ότι κάνει γιορτές το ελαιόλαδο, καθώς υπάρχουν περιοχές που αναφέρουν μικρή ανάκαμψή τους. Από την άλλη, πρόκειται για μια χρονιά με δεδομένες μειώσεις, αλλά και πρόσφατα φαινόμενα που έριξαν κάτω τον καρπό.

Τιμές που δεν συνάδουν με τις μειωμένες ποσότητες στα Χανιά

«Το πλήγμα ήταν μεγάλο φέτος, καθώς δεν υπήρχε καρπός», ανέφερε από τα Χανιά ο ελαιοπαραγωγός και μέλος της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου, Γιώργος Γωνιωτάκης. «Υπήρξε μεγάλος αριθμός παραγωγών που δεν πήγε να μαζέψει ούτε το λάδι για το σπίτι του», σχολίασε, αναφέροντας και για την ποικιλία της Τσουνάτης ποσότητες λιγότερες από τα αναμενόμενα.

Σε ό,τι αφορά την Κορωνέικη, περιοχές που είχαν πρόβλημα με το χαλάζι το 2020 αντιμετωπίζουν και προβλήματα με καρκινώματα, βλαστούς και τμήματα που πρέπει να κοπούν και να καούν, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές να αναμένονται προβλήματα και για την επόμενη χρονιά. «Ήταν οι συνθήκες της άνοιξης που έκαψαν τον ανθό και, δυστυχώς, ο ΕΛΓΑ, για άλλη μία φορά, αφήνει απ’ έξω την ελιά, ενώ όλοι πληρώνουν», υπογραμμίζει.

Ο ίδιος προβλέπει μια πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς, με τις σημαντικές αυξήσεις στα κόστη που υπάρχουν και τις τιμές που δεν συνάδουν με τη μη παραγωγή. Πράξεις γίνονται, όπως ανέφερε για την περιοχή των Χανίων, με τιμές στο επίπεδο των 3,20-3,30 ευρώ.

Πράξεις και στα 3,40 ευρώ στο Ηράκλειο

Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Ηρακλείου, εκεί οι τιμές δείχνουν μία μικρή άνοδο το τελευταίο δεκαήμερο, αφού πλέον βρίσκονται μεταξύ 3,20-3,40 ευρώ. Όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Μύρος Χιλετζάκης, γίνονται κάποιες μικρές πράξεις στα 3,40 ευρώ τιμή παραγωγού, ωστόσο, «γίνονται μόνο από ντόπιους τυποποιητές», σχολιάζει. Οι αποδόσεις πάνε καλά, το ίδιο και η ποιότητα, προσθέτει, λέγοντας ότι έχει μαζευτεί το 80% του καρπού.

Σιγά-σιγά ανακάμπτουν οι τιμές στους Γαργαλιάνους

Εντοπίζοντας μια κάπως ανοδική τάση το τελευταίο εικοσαήμερο, την εκτίμησή του για ανάκαμψη σιγά-σιγά των τιμών και συνέχιση μιας ανόδου διατύπωσε από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «Ελαιώνα», Νίκος Αθανασόπουλος.

Η πτώση της παραγωγής φέτος είναι περίπου στο μισό για όλη την περιοχή. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει λάδι φέτος», προσθέτει, σημειώνοντας ότι στο ξεκίνημα πιέστηκαν κάπως οι τιμές για να μην ξεπεράσουν υπερβολικά κάποιο όριο. Πλέον, η τιμή παραγωγού είναι πάνω από 3,30 ευρώ, αν πουλήσει κάποιος σε έμπορο στην περιοχή, ενώ για την παραγωγή του συνεταιρισμού είναι στα 3,50 ευρώ.

«Αν οι επιδοτήσεις δίνονταν από το ξεκίνημα της περιόδου, ο παραγωγός θα μπορούσε να ελέγχει τις ποσότητες που διοχετεύονται στους εμπόρους», σημειώνει, αφού τότε είναι αυξημένα και τα έξοδα και οι ανάγκες, εν αντιθέσει με τα υπόλοιπα που δίνονται αυτές τις μέρες, αφού για πολλούς έχει τελειώσει η ελαιοκομική περίοδος.