Ελαιόλαδο: Στα 3,55 ευρώ οι προτάσεις στη Λακωνία

Κρατούν άμυνα οι παραγωγοί στη διάθεση ποσοτήτων, οι οποίες είναι πλέον περιορισμένες

Ανοδικές παραμένουν οι τάσεις στις τιμές για το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ωστόσο, οι ποσότητες που παραμένουν ακόμη αδιάθετες είναι περιορισμένες, όπως εκτιμούν άνθρωποι του κλάδου. Από την άλλη, οι παραγωγοί δεν εμφανίζονται παντού πρόθυμοι για τη διάθεση ποσοτήτων, τηρώντας ακόμη στάση αναμονής με την προσδοκία περαιτέρω ανόδου.

Με ελάχιστα αποθέματα στα 3,45-3,50 ευρώ οι τιμές στη Σητεία

Τιμές που αυτήν τη στιγμή έχουν καθιερωθεί στα 3,45-3,50 ευρώ ανέφερε από την περιοχή της Σητείας ο πρόεδρος της Ένωσης, Μανώλης Μαυροματάκης, αποδίδοντας την άνοδο τιμών στην έλλειψη αποθεμάτων, αλλά και στην προοπτική μειωμένης παραγωγής σε Ισπανία και Ιταλία λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν.

Ερωτηθείς αν γίνονται πράξεις αυτή την περίοδο, σημείωσε ότι γίνονται, όμως είναι ελάχιστες, αφού ελάχιστα είναι και τα αποθέματα που εκτιμώνται ότι παραμένουν ακόμη αδιάθετα στην περιοχή. Υπολογίζοντας ότι κάπου σε αυτά τα επίπεδα θα γίνουν και οι επόμενες πράξεις, «οι ελάχιστες που έχουν απομείνει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόσθεσε στα θετικά τη σκυτάλη που θα δώσουν αυτές οι ανεβασμένες τιμές στην επόμενη χρονιά.

Μία χρονιά που, σύμφωνα με την έως τώρα εικόνα, δείχνει να έχει καλές προοπτικές, «ίσως και για μεγαλύτερη παραγωγή» συμπλήρωσε, με την επιφύλαξη των αποτελεσμάτων που θα έχει η ζέστη των προηγούμενων ημερών, τα οποία και θα φανούν το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ξεκίνησε και η εμφιάλωση ελαιολάδου από τη νέα εταιρεία τυποποίησης «Έλαια Σητεία», που συμμετέχει η Ένωση, για την υλοποίηση των πρώτων παραγγελιών τόσο για την ελληνική αγορά, όσο και για αγορές του εξωτερικού, σύμφωνα με τον κ. Μαυροματάκη.

Περαιτέρω άνοδο αναμένουν όσοι Μεσσήνιοι έχουν ποσότητες προς διάθεση

Λίγα αποθέματα και τιμές που κινούνται από 3,30 και πάνω, φτάνοντας έως και τα 3,45 για τα ποιοτικά και το ΠΟΠ ελαιόλαδο των παραγωγών, μετέφερε από τη Μεσσηνία ο πρόεδρος του ΑΣ Καλαμάτας και αντιπρόεδρος του παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ, Μιχάλης Αντωνόπουλος.

Και ο κ. Αντωνόπουλος μετέφερε μία εικόνα στάσης αναμονής από τους παραγωγούς που έχουν ακόμη ποσότητες προς διάθεση, αφού βλέπουν μια ανοδική τάση στις τιμές. «Πέρυσι με φέτος έχουμε μία διαφορά σχεδόν ένα ευρώ στο λάδι», υπενθύμισε για την τρέχουσα περίοδο, εκτιμώντας εκκίνηση και της επόμενης χρονιάς με πολύ υψηλότερες τιμές από φέτος, αλλά και συνέχιση της ανόδου των τιμών το επόμενο διάστημα, αφού η ανοδική αυτή τάση που διέγραψαν οι τιμές συνέβη, ενώ παράλληλα ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις τυποποιημένων ελαιολάδων, εξήγησε ο κ. Αντωνόπουλος, αναφερόμενος στους δείκτες για τα περιθώρια της αγοράς.

Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση μια πρώτη εικόνα, η παραγωγή της επόμενης περιόδου αναμένεται στο επίπεδο του μέσου όρου για τη Μεσσηνία, ίσως και υποδεέστερη, αφού η περίοδος των παρατεταμένων κρύων που προηγήθηκαν κράτησαν σε στάση αναμονής τον ανθό, αφήνοντας λίγο πίσω τις ελιές φέτος.

Ξεπέρασε τα 3 ευρώ το κορινθιακό ελαιόλαδο

Μειωμένη παραγωγή σε σύγκριση με φέτος, λόγω κυρίως της επίδρασης της ξηρασίας, μετέφερε και από την Κορινθία ο Δημήτρης Καλλαράς, υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου ελαιολάδου της Ένωσης, με το πρόβλημα να εντοπίζεται ιδίως στα ανατολικά. «Όπως και στις άλλες περιοχές, έτσι και στην Κορινθία, αυτήν τη στιγμή μιλάμε σίγουρα για τιμή παραγωγού πάνω από 3 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ως προς τις τιμές της περιόδου, προσθέτοντας ότι έχουν ακουστεί και τιμές της τάξεως των 3,10-3,20 ευρώ.

Πρόκειται για μία σταθερή άνοδο τιμών που παρατηρήθηκε τις τελευταίες 30-40 μέρες –από τα 2,60-2,70 ευρώ που είχαν κολλήσει για αρκετό διάστημα–, η οποία και αποδίδεται στις διεθνείς τάσεις, συμπλήρωσε. Διευκρίνισε, όμως, ότι οι τιμές αυτές αφορούν σημαντικές ποσότητες και όχι κάτω από 1-2 τόνους, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη παραγωγοί στην περιοχή που έχουν στις αποθήκες τους όγκους της τάξεως των 5-10 τόνων.

«Σιγά-σιγά, βέβαια, πραγματοποιούνται πράξεις, γιατί πολλοί αναμένουν ακόμη υψηλότερες τιμές. Είναι κάποιοι επιφυλακτικοί, θυμούνται κι εκείνο το 4 και, προ μερικών ετών, και λένε μήπως πάει και παραπάνω», εξήγησε.

Ενδιαφέρον για αγορά και τιμές πάνω από 3,50 ευρώ στη Μονεμβασιά

Με τους παραγωγούς να μη δείχνουν ακόμη διάθεση για πώληση λαδιού, προσμένοντας μεγαλύτερη ανάκαμψη τιμών, έντονο χαρακτηρίζεται το ενδιαφέρον για αγορά ποσοτήτων στην περιοχή του Δήμου Μονεμβασιάς στη Λακωνία. «Το επίπεδο τιμών είναι πάνω από τα 3,50 ευρώ», ανέφερε ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής στον ΑΣ Μολάων-Πακίων, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν προτάσεις να γίνουν πράξεις και στα 3,55 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περιοχή τα αποθέματα δεν είναι μεγάλα, αφού όπως εκτίμησε δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 2.500-3.000 τόνους λάδι.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021