Ελαιόλαδο: Στα 5,15 ευρώ το κιλό κλείνει τις συμφωνίες με τους Ιταλούς η Μονεμβασιά

της Ελένης Ριζάκη

Συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα την καλή του πορεία η παραγωγή ελαιολάδου. Συγκεκριμένα, με την ελαιοπαραγωγή σε περιοχές-κλειδιά όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος να συνεχίζεται ακάθεκτη, αλλά και με νέες να μπαίνουν σιγά-σιγά στον χάρτη της συγκομιδής, συμπεραίνεται πως φέτος διαμορφώνεται το ιδανικό τρίπτυχο ποιότητας, ποσότητας και τιμής. Η έλλειψη εργατικών χεριών παρουσιάζεται ως το μοναδικό αγκάθι, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί ολέθριο, καθώς οδηγεί σε παράταση της συγκομιδής, αλλά και σε σοβαρή παρακώλυση της διαδικασίας της.

Καθημερινά ανοδική η τάση των τιμών στα Χανιά

Με το ποσοστό της παραγωγής που έχει συλλεχθεί να κυμαίνεται στο 40%-50%, καθώς η συγκομιδή έχει ξεκινήσει εδώ και παραπάνω από έναν μήνα, η περιοχή της Γραμβούσας Χανίων φιλοδοξεί πως φέτος θα ξεπεράσει τους 1.500 τόνους, σύμφωνα με τον Βασίλη Κουτσαυτάρη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας. «Έχουμε αυτό που λέμε μια πολύ καλή βεντέμα. Ο κόσμος έχει μαζέψει περίπου τη μισή παραγωγή», λέει ο ίδιος.

Το μόνο εμπόδιο που παρουσιάζεται, όπως και σε όλες τις περιοχές, είναι το εργατικό, που επιδρά και στους ρυθμούς της συγκομιδής, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα ήταν εντελώς διαφορετικοί αυτήν τη στιγμή: «Θα είχαμε προχωρήσει παραπάνω, γιατί ο κατεξοχήν ποιοτικός μήνας της ελαιοσυγκομιδής είναι ο Νοέμβριος. Από τη στιγμή που δεν έχουμε το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό, όμως, παρατείνεται ο χρόνος της».

Στη συνέχεια, ο κ. Κουτσαυτάρης αναφέρεται χαρακτηριστικά στις τιμές, λέγοντας πως «είναι καλές, κυμαίνονται στα 4,70-4,90 ευρώ/κιλό, ενώ σιγά-σιγά περιμένουμε να πιάσουν και τα 5 ευρώ. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει ανοδική τάση στην τιμή του ελαιολάδου, αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε και το κόστος παραγωγής, που παραμένει υψηλό. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένας πρωτοφανής συνδυασμός εδώ στην Κρήτη, γιατί έχουμε και παραγωγή και ποιότητα και τιμή».

Ταυτόχρονα, φαίνεται να συνεχίζει να υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία: «Από τη στιγμή που υπήρξε έντονο πρόβλημα με λειψυδρίες και καύσωνες κυρίως στην Ισπανία όχι μόνο η παραγωγή έχει μειωθεί στο 50%, αλλά ταυτόχρονα και το προϊόν που παράγουν είναι υποβαθμισμένο.

Επομένως, στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε χώρες όπως η Ελλάδα, που έχει και παράγει ποιοτικό προϊόν. Προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος στην ποιότητα και στην ποσότητα», τονίζει.

Στη Σητεία συνεργάζονται για να προλάβουν να μαζέψουν

Πρόβλημα αποτελεί το γεγονός πως η συγκομιδή θα πάρει παράταση έναν μήνα, όπως αναφέρει ο Βασίλης Κατσικαλάρης, πρόεδρος του ΑΣ Ζάκρου Σητείας: «Έχουμε μαζέψει το 1/3 της παραγωγής. Προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά μεταξύ μας, κάνοντας ομάδες από κοινού. Συνεργαζόμαστε για να προλάβουμε να μαζέψουμε την παραγωγή. Πρακτικά, μία οικογένεια συνεργάζεται με άλλη και μαζεύουν δέκα μέρες του ενός και μετά από δέκα μέρες του αλλουνού».

Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κατσικαλάρης κάνει λόγο για πολύ καλές τιμές: «Είναι περίπου 5 ευρώ/κιλό. Στον τελευταίο διαγωνισμό που κάναμε ήταν 5,016, είναι καλή τιμή αν είναι τιμή εκκίνησης και αν διατηρηθεί, για να μπορέσουμε να πουλήσουμε όλη την παραγωγή σε αυτά τα επίπεδα». Ερωτώμενος για το αγοραστικό ενδιαφέρον που εμφανίζεται στην περιοχή, ο ίδιος απαντά πως αισθητή είναι η παρουσία κυρίως Ιταλών αγοραστών, αλλά και Ελλήνων τυποποιητών.

«Καθόμαστε και κοιτάμε τις ελιές» στους Μολάους

Η κατάσταση στη Λακωνία θυμίζει τον διψασμένο που έχει φτάσει στην πηγή, αλλά δεν μπορεί να πιει νερό. Ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων, μιλά για μια πολύ καλή χρονιά και από πλευράς αποδόσεων και από πλευράς τιμών, αλλά δηλώνει χαρακτηριστικά πως η συγκομιδή προχωρά με αργούς ρυθμούς:

«Καθόμαστε και κοιτάμε τις ελιές. Στην περιοχή των Μολάων τώρα περάσαμε το 10%. Είμαστε πάρα πολύ πίσω στη Λακωνία, ειδικά στη Μονεμβασιά. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για τρεις λόγους: Για την έλλειψη εργατικών χεριών, για τα καιρικά φαινόμενα και για τη δακοπροσβολή. Πρόκειται για απρόβλεπτους παράγοντες. Ευελπιστούμε πως από περιοχές που τελειώνουν, θα μετακινηθούν εργάτες γης προς εμάς».

Παράλληλα, στην αγορά επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τιμή του ελαιοπαραγωγού, που έχει παγιωθεί πάνω από τα 5 ευρώ, αλλά και το γεγονός πως σταθερά πλέον πέντε κιλά καρπού αποδίδουν ένα κιλό λάδι. «Αυτήν τη στιγμή, στην περιοχή της Μονεμβασιάς, η τιμή για το συμβατικό είναι στα 5,15 ευρώ/κιλό και η παραγωγή διοχετεύεται καθαρά στην ιταλική αγορά», δηλώνει ο κ. Ντανάκας.

Μέτριες αποδόσεις στην Αχαΐα

Η συγκομιδή στα Γιουλαίικα Αχαΐας έχει ξεκινήσει από 1ης Νοεμβρίου και μέχρι τώρα έχει συγκομιστεί το 50%, δηλαδή η μισή παραγωγή, σύμφωνα με τον Ευτύχη Γιουλή, ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος μιλά για «μέτριες αποδόσεις», καθώς η αναλογία τους είναι 5-1, λόγω της καλοκαιρινής ξηρασίας. Βέβαια, «οι βροχές σε αυτές τις περιοχές έχουν βοηθήσει λίγο, ο καρπός φουσκώνει και γίνεται καλύτερος».

Ακόμα, ο κ. Γιουλής προσθέτει πως ήδη έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται εμπορικές πράξεις, μια και «είναι υψηλές οι τιμές». Μάλιστα, μεγάλο μέρος της ελαιοπαραγωγής της περιοχής διοχετεύεται στην Ιταλία, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από τους Ισπανούς, σχολιάζοντας πως «ένας βασικός λόγος της αύξησης των τιμών είναι ότι μπήκαν και οι Ισπανοί στο εμπόριο».

Προς ελαιοποίηση το 40% της επιτραπέζιας στο Μεσολόγγι

Στο Μεσολόγγι, όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο Νίκος Φραγκούλης, παραγωγός και μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), «η συγκομιδή της ελαιοποιήσιμης ελιάς μόλις ξεκίνησε και δεν υπάρχει σαφής εικόνα. Πάντως, είναι καλή χρονιά». Στη συνέχεια, απαντώντας στην ερώτηση ποιο ποσοστό της επιτραπέζιας ελιάς της περιοχής θα ελαιοποιηθεί, ο ίδιος λέει πως «σίγουρα θα είναι το 40%», λόγω των τιμών, αλλά και της μεγάλης ζήτησης που γνωρίζει φέτος το ελαιόλαδο.

Μάλιστα, ο κ. Φραγκούλης τονίζει πως αυτήν τη στιγμή οι τιμές για το ελαιόλαδο από ελαιοποιήσιμη ελιά στην περιοχή κυμαίνονται στα 4,50-5 ευρώ/κιλό, ενώ πέρυσι ήταν περίπου 2-2,50 ευρώ/κιλό. «Μαθαίνουμε και ακούμε από τα ελαιοτριβεία για το μεγάλο ενδιαφέρον από την ντόπια αγορά, αλλά και από την Ιταλία», καταλήγει.