Ελαιόλαδο: Οι αγορές διαψεύδουν την αισιοδοξία του επιτρόπου Βοϊτσεχόφσκι για την αποθεματοποίηση

Εξακολουθούν οι Ισπανοί να θεωρούν βιώσιμη λύση την παραγωγή βιοντίζελ από ελαιόλαδο

elaiolado-ispania

Τους συνολικά 213.500 τόνους ελαιολάδου συγκέντρωσε το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, που ενεργοποίησε η ΕΕ από το Νοέμβριο του 2019. Με την μέγιστη ενίσχυση να ορίζεται σε 0,83 ευρώ ανά ημέρα και ανά τόνο, για τους 41.600 τόνους που συγκεντρώθηκαν και αποθεματοποιούνται για διάστημα μεγαλύτερο των 180 ημερών, ολοκληρώθηκε και η τέταρτη και τελευταία περίοδος προσφορών, η οποία έληξε λίγο πριν το τέλος Φεβρουαρίου. Μέσω του μέτρου αποσύρεται το 27% των συνολικών αποθεμάτων που υπήρχαν σε επίπεδο κοινότητας στο ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου 2019/2020, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου.

Με την τρίτη περίοδο προσφορών να έχει συγκεντρώσει τις σημαντικότερες ποσότητες, από τις συνολικά τέσσερις περιόδους προσφορών που περιλάμβανε η ενεργοποίηση του μέτρου από την ΕΕ, οι περισσότερες προσφορές για αποθεματοποίηση ελαιολάδου προήλθαν από την Ισπανία, όπου εντοπιζόταν εντονότερο πρόβλημα πίεσης της αγοράς, χαμηλών τιμών και υπερβολικών ποσοτήτων αποθεμάτων.

«Μετά από μήνες ανισορροπίας στις αγορές, νιώθω περήφανος που βλέπω ότι η εφαρμογή του μέτρου ολοκληρώνεται θετικά» σχολίασε ο Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, προσθέτοντας ότι «είναι ακόμη νωρίς για να δούμε την πλήρη επίδραση του υποστηρικτικού αυτού μέτρου, ωστόσο τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης των τιμών είναι ήδη ορατά». Ο κ. Βοϊτσεχόφσκι τόνισε ότι «η Κομισιόν έδειξε για μία ακόμη φορά τη δέσμευση της και τη στήριξη στους ευρωπαίους παραγωγούς ειδικότερα σε συνθήκες διατάραξης της αγοράς».

Τα σημαντικά αποθέματα που είχαν παραμείνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συνδυασμό με τις διαδοχικά καλές παραγωγές των τελευταίων ετών δημιούργησαν μία ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που οδήγησε σε συμπίεση των τιμών, στρέφοντας την Επιτροπή στην ενεργοποίηση του μέτρου σε μία προσπάθεια σταθεροποίησης της αγοράς και ανόδου των τιμών, υπενθυμίζει η ανακοίνωση της Κομισιόν. Παράλληλα, επισημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα του ελαιολάδου.

Σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές έως και τις 21 Φεβρουαρίου – Δεν απέδωσε το μέτρο λένε οι Ισπανοί παραγωγοί

Πάντως, οι τιμές του ελαιολάδου εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ακόμη και κάτω του κόστους παραγωγής σε ορισμένες περιπτώσεις, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα, ενώ έχουν επηρεάσει και την Ιταλία, με τον κλάδο της ελαιοκομίας να αναζητά τρόπους στήριξης των παραγωγών και διασφάλισης του μέλλοντος της καλλιέργειας και του προϊόντος. Η μέση τιμή για το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καταγράφηκε στα 2,08 ευρώ/κιλό έως τις 21 Φεβρουαρίου, ελαφρώς υψηλότερα στα 2,13 ευρώ/κιλό ήταν η μέση τιμή για το ισπανικό έξτρα παρθένο και στα 3,35 ευρώ/κιλό για το ιταλικό, την ίδια χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με την εξέλιξη των τιμών στις κύριες χώρες παραγωγής όπως αυτή καταγράφεται από την Κομισιόν, την εβδομάδα 17-21 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν ολοκληρωθεί η αποθεματοποίηση, οι μέσες τιμές της Ελλάδας για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήταν μειωμένες κατά 33,55% από τις μέσες τιμές πενταετίας, τις Ισπανίας κατά 35,65% και της Ιταλίας κατά 34,95%. 

Το μέτρο δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα στις τιμές του προϊόντος και στη συμπεριφορά των αγορών, σχολιάζει η ισπανική οργάνωση Union de Uniones στα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, αφού οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ακόμη και μετά τα μέσα Φεβρουαρίου παρέμεναν σε επίπεδα μειωμένα κατά 22% από πέρυσι για τους Ισπανούς παραγωγούς. Μέλη της οργάνωσης επιμένουν στην άποψη ότι η διάθεση ποσοτήτων βιομηχανικού ελαιολάδου για την παραγωγή βιοντίζελ ήταν προτιμότερη από την αποθεματοποίηση, η οποία κατά τη γνώμη τους δεν αποτελεί καλή λύση.