Αυτό το άρθρο είναι 16 μηνών

Ελαιόλαδο: Αισιοδοξία έφεραν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις – Σε ανοδική τροχιά οι τιμές παραγωγού

23/04/2023
4' διάβασμα
elaiolado-aisiodoxia-eferan-oi-prosfates-vrochoptoseis-se-anodiki-trochia-oi-times-paragogou-290870

Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται οι τιμές του ελαιoλάδου αυτή την περίοδο, όμως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην κατανάλωση και το πώς αυτή θα επηρεάσει τις πωλήσεις. Παράλληλα, στον πρωτογενή τομέα, η μέχρι τώρα εικόνα που παρουσιάζουν τα δέντρα είναι καλή και σε ένα μεγάλο ποσοστό οι βροχοπτώσεις, αλλά και οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγή. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από την ανθοφορία, όπως επίσης και στα επόμενα στάδια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν.

Από την Κρήτη, ο Γιάννης Αλεξάκης, έμπορος ελαιολάδου από τον Δήμο Άνω Βιάννου Ηρακλείου, κάνει λόγο για ανοδική πορεία της τιμής του προϊόντος, πάνω από 5 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα, αλλά εστιάζει περισσότερο στα λιγοστά αποθέματα. Υποστηρίζει ότι αυτά είναι μειωμένα και προβληματίζεται για την κατανάλωση, όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δείχνει να είναι πεσμένη κατά 25% σε διεθνές επίπεδο.

«Το ελαιόλαδο να μη γίνει είδος πολυτελείας, διότι αν κάποια στιγμή μπει στο παιχνίδι και η Ισπανία, θα έχουμε αναταραχές στο θέμα των τιμών». Επίσης, υποστηρίζει ότι και για τη φετινή χρονιά η ισπανική παραγωγή θα είναι μειωμένη, σε αντίθεση με την ελληνική, που τα δέντρα δείχνουν να είναι σε καλή κατάσταση.

Κάτω από 100.000 τόνους τα αποθέματα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του Λεωνίδα Νταβάκου, ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου από τη Ριτσώνα Χαλκίδας και έμπορο λαδιού. Ο ίδιος κάνει λόγο για τιμές που φτάνουν ακόμα και στα 5,20 ευρώ το κιλό για καλές ποιότητες και οξύτητα από 0,3 έως 0,4. Όπως εκτιμά, τα αποθέματα λαδιού της χώρας κυμαίνονται περίπου από 80.000 έως 100.000 τόνους. Υποστηρίζει επίσης ότι η κατανάλωση του ελαιολάδου δείχνει να είναι μειωμένη και προβληματίζεται για την πτώση της τιμής τον σπορελαίων, «γιατί θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και το ελαιόλαδο».

Αναφερόμενος στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, υποστηρίζει ότι οι βροχοπτώσεις που επικράτησαν «αποτελούν ένα καλό προοίμιο για τη φετινή παραγωγή, αυτά όμως θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες και το επόμενο διάστημα, ώστε να έχουμε και ποιότητα, και αποδόσεις».

Φθιώτιδα: Μικρές οι ποσότητες στις αποθήκες

Στα μειωμένα αποθέματα στάθηκε και ο Κωνσταντίνος Βάγιας, μεταποιητής και έμπορος ελαιολάδου από την Αταλάντη Φθιώτιδας. Υποστηρίζει ότι οι τιμές για τα τοπικά ελαιόλαδα που προέρχονται από τις ποικιλίες Αμφίσσης, Καλαμών και Μεγάρων κυμαίνονται από 4,50 έως 4,80 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας του, αλλά και με τους παραγωγούς που συνεργάζεται, εκτιμά ότι οι ποσότητες που έχουν στα χέρια τους οι παραγωγοί «κυμαίνονται μεσοσταθμικά από 500 κιλά έως 3 τόνους και ανάλογα με τις ανάγκες τους ρευστοποιούν το προϊόν».

Πελοπόννησος: Καλή παραγωγή δείχνουν τα δέντρα

Για καλή εικόνα των δέντρων κάνει λόγο και ο Γιάννης Πάζιος, γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας». Εκτιμά ότι και η φετινή περίοδος θα εξελιχθεί ομαλά, «αλλά όλα αυτά θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν». Υποστηρίζει επίσης ότι τα αποθέματα στην περιοχή έχουν φτάσει στο 20% περίπου της παραγωγής και οι τιμές παραγωγού να βρίσκονται στα επίπεδα των 4,90 – 5 ευρώ το κιλό με ανοδική τάση.

Προβληματίζεται για τη στάση των καταναλωτών στις νέες τιμές του ραφιού, έτσι όπως διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα. «Στους επόμενους μήνες θα έχουμε την εικόνα της κατανάλωσης και ανάλογα με τις τάσεις που θα ακολουθηθούν, θα προσπαθήσουμε και να προσαρμοστούμε με αυτά τα νέα δεδομένα».

Στα ίδια ποσοστά αποθεμάτων αναφέρεται και ο Ανδρέας Μάραντος, γεωπόνος από την Καλαμάτα με μεγάλη εμπειρία στην ελαιοκαλλιέργεια. Υποστηρίζει ότι «οι βροχές και οι θερμοκρασίες επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τα δέντρα, αλλά καλύτερη εικόνα θα έχουμε τον Μάιο, μετά την ανθοφορία».