Ελαιόλαδο: «Εµβόλιο» για τις τιµές του προϊόντος αναζητούν οι παραγωγοί

Η αυξημένη προσφορά, με τη ζήτηση να μην ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό, όπως φαίνεται αυτή την περίοδο, διαμορφώνουν τιμές συνήθως κάτω από τα 3 ευρώ για τον παραγωγό και μάλιστα αλλού στάσιμες κι αλλού καθοδικές. Όσο διατηρείται η αισιοδοξία του εμβολίου που θα αντιμετωπίσει τον ιό, αλλά και θα μειώσει τα μέτρα περιορισμού του, παραμένει και η ελπίδα για ανάκαμψη, ωστόσο, οι αντοχές των παραγωγών δείχνουν περιορισμένες, αφού τα έξοδα έχουν επιβαρυνθεί κι άλλο την τρέχουσα χρονιά. Παράλληλα, διαφορετικές συνθήκες από το προηγούμενο κύμα εντοπίζονται και στην αγορά τυποποιημένου, αναλόγως και του πού διατίθεται.
Τιμές αντάξιες της ποιότητας αναζητούν τα Χανιά
Με την τιμή κατά μέσο όρο να κινείται στα Χανιά στα 2,50 ευρώ/κιλό, με 2,60 το ΠΟΠ, 2,50 το έξτρα παρθένο και με μία διαβάθμιση της τάξεως των 5 λεπτών -μικρότερη από αυτήν που επικρατεί στην αγορά- πληρώνει ο ΑΣ Χανίων.
Τιμές στάσιμες και ανάξιες του εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου που βγάζουν φέτος οι παραγωγοί της περιοχής, επεσήμανε ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιόλαδου στον συνεταιρισμό. «Πέρυσι οι τιμές ήταν χειρότερες», θυμάται, όμως φέτος «σε μία καλή χρονιά, μετά από μία καταστροφική, όπου βγαίνει εξαιρετικής ποιότητας προϊόν και με βάση τα γραφόμενα, όλοι περίμεναν μία πολύ καλύτερη τιμή», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι με αυτές τις τιμές ο παραγωγός βγάζει ένα πολύ μικρό μεροκάματο, αφού κινείται οριακά στο κόστος παραγωγής.
Στον βόρειο άξονα του νομού, όπου τα δέντρα είναι υπερφορτωμένα, η συγκομιδή βρίσκεται περίπου στο 55%-60%, ενώ στα ορεινά που υπάρχει μείωση μπορεί να βρίσκεται στα τελειώματα. Όπως εξήγησε ο ίδιος, μετά τις βροχοπτώσεις τα ελαιόλαδα έχουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ και οι οξύτητες στην περιοχή βγαίνουν κάτω του 0,3 στο 85% περίπου.
Σκαμπανεβάσματα και στο τυποποιημένο έφερε το δεύτερο κύμα της πανδημίας
Σε ό,τι αφορά το τυποποιημένο προϊόν, ένα κάθισμα στην αγορά σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας εντοπίζει ο ίδιος, δίνοντας μία εικόνα από τις πωλήσεις του συνεταιρισμού, που προμηθεύει κυρίως την ελληνική αγορά και ιδίως τη Βόρεια Ελλάδα. Μία πιο συντηρητική σκέψη φαίνεται να κυριαρχεί στους καταναλωτές αυτήν τη φορά, έχοντας πλέον την εμπειρία της πρώτης καραντίνας, εν αντιθέσει με μία αύξηση της τάξεως του 30% στις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου του έτους, ανέφερε ενδεικτικά.
Αντίθετα, διαφορετική εικόνα μετέφερε ο Νικόλαος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛ Λακωνίας, καθώς το τυποποιημένο προϊόν που διαθέτει κατευθύνεται κυρίως στο εξωτερικό, με σημαντικότερη την αγορά της Αμερικής. Κατά τον ίδιο, οι παραγγελίες συνεχίζονται κανονικά, γεγονός που απέδωσε στο ότι δεν έχει κλείσει πλήρως η αμερικανική αγορά, εν αντιθέσει με το πρώτο κύμα, οπότε και παρατήρησε ακόμη και ακυρώσεις παραγγελιών, χωρίς ωστόσο να εκτιμά ότι θα κλείσει με μειωμένο τζίρο η χρονιά.
Κάτω από τα τρία ευρώ οι πράξεις στη Λακωνία
Στον κάμπο των Μολάων, οι ποιότητες του ελαιολάδου είναι πολύ καλές, με οξύτητες 0,2-0,3, ωστόσο δεν καλοπληρώνεται ο παραγωγός, λόγω και του αυξημένου κόστους, υποστήριξε ο ίδιος, καθώς η τιμή πλέον διαμορφώνεται στα 2,80 ευρώ/κιλό.
Σύμφωνα με τον κ. Γραμματικάκη, επιθυμητό για την περιοχή θα ήταν ένα επίπεδο τιμών υψηλότερο κατά 10%, ενώ και το εμπόριο θα μπορούσε να στηρίξει κάτι καλύτερο και να μην εκμεταλλεύεται την ανάγκη του παραγωγού να πουλήσει.
Ωστόσο, ως προς το τελευταίο, αναγνώρισε ευθύνες και στους παραγωγούς και στους συνεταιριστές, αφού δεν έχουν κατορθώσει έως σήμερα να χτίσουν μία γραμμή άμυνας για τέτοιες συνθήκες. Ο ίδιος εκτίμησε ότι όσο μειώνεται η προσφορά, η τιμή μπορεί να τσιμπήσει ανοδικά, για όσους παραγωγούς μπορέσουν να αντέξουν έως τον Φεβρουάριο.
«Χρειάζεται ένας συνολικότερος επαναπροσδιορισμός των αποφάσεων που λαμβάνονται ως προς τη διαχείριση του ελαιολάδου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και σε σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή», τόνισε ο Τάκης Ρενιέρης, ελαιοτριβέας της περιοχής που διαθέτει και καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, την Τρίτη πραγματοποιήθηκαν δύο πράξεις στην περιοχή, στα 2,92 ευρώ και στα 2,80 ευρώ, με ποσότητες της τάξεως των 100 τόνων έκαστη. «Είναι άγνωστο το επόμενο διάστημα τι θα γίνει» συμπλήρωσε, εξηγώντας ωστόσο ότι το κόστος, συμπεριλαμβανομένων των εργατικών, ανέρχεται περίπου στα 2,50 ευρώ/κιλό για τον παραγωγό στην περιοχή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Λακωνία βρίσκεται περίπου στο μέσο της ελαιοσυλλογής, με την εικόνα να διαφέρει ανά περιοχές.
«Τσίμπησαν» οι Καλαμών, παραμένουν μακριά από τα όρια κέρδουςΣτην περιοχή του Μεσολογγίου, η συγκομιδή των Καλαμών έχει προχωρήσει στο 70% περίπου, ωστόσο οι φετινές ποσότητες δεν θα υπερβαίνουν το 40% των περσινών, εκτίμησε ο Νίκος Φραγκούλης, παραγωγός, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΣ Μεσολογγίου και μέλος ΔΣ της ΔΟΕΠΕΛ. Κι εκεί το φαινόμενο της ελαιοποίησης των ψιλότερων μεγεθών είναι έντονο, γεγονός που φαίνεται και από τη συλλογή, ενώ ακόμη υπάρχουν στις κάδες ποσότητες από την περασμένη χρονιά.
Το τελευταίο διάστημα, οι τιμές για τις φρέσκιες έχουν τσιμπήσει ελαφρώς, φτάνοντας το υψηλότερο στα 80 λεπτά για τα 200 κομμάτια, ωστόσο η οικονομική δυσπραγία των παραγωγών, που προέκυψε και από την προηγούμενη χρονιά, είχε ως αποτέλεσμα μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί να καλλιεργήσουν φέτος κανονικά. «Το εμπόριο από φρέσκο παίρνει ελάχιστο, αλλά και γιατί να το πάρει και να επιβαρυνθεί με φύρα, αφού βρίσκει έτοιμο φθηνό προϊόν;», σχολίασε. «Η τιμή στον παραγωγό, για να μένει ένα λογικό κέρδος, δεν μπορεί να είναι κάτω από 1,5 ευρώ για τα 200 κομμάτια» υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι επικρατεί μία απελπισία στις περιοχές που καλλιεργείται το προϊόν, ενώ μόνο μεγάλοι παραγωγοί που είχαν κάποια λεφτά φαίνεται ότι έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύσουν και να περιμένουν. |
Από Γενάρη-Φλεβάρη οι δημοπρασίες για την Πετρίνα
Εδώ και λιγότερο από μήνα βρίσκονται στην ελαιοσυλλογή οι παραγωγοί της Πετρίνας, όπου η συλλογή των Καλαμών κράτησε λίγο πίσω τη διαδικασία για τις λαδοελιές. Σύμφωνα με τον διαχειριστή του συνεταιρισμού, Παναγιώτη Πουλάκο, από Ιανουάριο-Φεβρουάριο αναμένεται να προχωρήσουν σε δημοπρασία για τη διάθεση ελαιολάδου, καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ποσότητες, σε μία φτωχή παραγωγικά χρονιά για την περιοχή. Επίσης, προς τα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται να προχωρήσουν και σε δημοπρασία ποσοτήτων επιτραπέζιων Καλαμών, προσδοκώντας καλύτερες τιμές, όπως εξασφάλιζε τα προηγούμενα χρόνια από τη διαδικασία, από τα 50-60 λεπτά για τα 200 κομμάτια που δίνονται αυτή την περίοδο.
Η οργάνωση έχει συγκεντρώσει περίπου 35 τόνους Καλαμών, ενώ μεγέθη κάτω των 280 στο κιλό κατευθύνονται από τους παραγωγούς για ελαιοποίηση. Ήδη 15 τόνοι ελαιολάδου έχουν συγκεντρωθεί από την ελαιοποίηση της επιτραπέζιας ποικιλίας κι έρχονται κάθε μέρα νέες ποσότητες, σύμφωνα με τον κ. Πουλάκο.
Ένωση Ηρακλείου
|