Ελαιόλαδο: «Εορταστική άδεια» πήραν οι αγοραστές σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζουν οι αγορές ελαιολάδου στις μεγάλες παραγωγικές χώρες της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, παρατηρούνται τα εξής:

✱ Συνεχής ενίσχυση της προσφοράς. Για παράδειγμα, στην Κρήτη έχει συγκεντρωθεί μεσοσταθμικά το 65% της παραγωγής. Αυξημένες ποσότητες στην αγορά ρίχνουν και άλλες περιοχές, όπως η Πελοπόννησος.

✱ Συστηματική είσοδος εγχώριων τυποποιητών, με παράλληλες τάσεις διόρθωσης της τιμής στα 10 λεπτά/κιλό. Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς με τους οποίους συνομίλησε η «ΥΧ» κρίνουν ότι το φαινόμενο θα είναι παροδικό και ότι οι ξένοι αγοραστές θα επανέλθουν μετά από τον πρώτο γύρο αγορών.

Οι τάσεις στην τιμή παραγωγού σε Ιταλία, Ισπανία

Σε ό,τι αφορά την Ισπανία, από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», με βάση στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της χώρας, την τρέχουσα εβδομάδα η μέση τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώθηκε στα 4,80 ευρώ/κιλό, με τάσεις μικρής αύξησης.

Την εβδομάδα που διανύουμε, σε ό,τι αφορά την Ιταλία, βάσει στοιχείων του υπουργείου Γεωργίας της χώρας, επικρατεί σταθερότητα τιμών.

Αναλυτικά, οι τιμές παραγωγού (20/12) διαμορφώνονται ως εξής:

 

 

Έξτρα παρθένο
(τιμή παραγωγού σε ευρώ/κιλό)

Palermo

7,00

Lecce

6,00

Foggia

5,95

Tarentum

6,00

Bari

6,10