Ελαιόλαδο: Ήρθε η ώρα να σηκώσουν κεφάλι οι τιμές και στην Ελλάδα

Εφικτά ακόμη και τα 3,20-3,30 για το επόμενο διάστημα

Εστω κι αργά σε σύγκριση με τις άλλες ελαιοπαραγωγούς χώρες της ΕΕ, φαίνεται ότι ήρθε και η σειρά της Ελλάδας για άνοδο στην τιμή του ελαιολάδου, αφού τα μηνύματα που καταγράφονται μετά και το Καθολικό Πάσχα είναι ενθαρρυντικά. Τιμές παραγωγού και πάνω από τα 3 ευρώ αναμένονται σε κάποιες περιοχές το αμέσως επόμενο διάστημα και σε κάποιες άλλες το καλοκαίρι, κάτι που ενδεχομένως να έρθει και νωρίτερα, εφόσον ανοίξουν τουρισμός και εστίαση.

Επίπεδα, μάλιστα, που εκτιμάται ότι θα δώσουν μία σκυτάλη σαφώς καλύτερη και στις τιμές της νέας σεζόν. Η αυξημένη παγκόσμια κατανάλωση, αλλά και ο περιορισμός των ποσοτήτων του έξτρα παρθένου από το προηγούμενο διάστημα, επιτρέπουν αυτή την εικόνα, η οποία που κατά πολλούς άργησε να έρθει για την «κατακερματισμένη» αγορά ελαιολάδου της Ελλάδας, σε σύγκριση και με την πορεία των τιμών σε Ιταλία και Ισπανία.

«Επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν ανάγκες πώλησης, το βλέπω να συμβαίνει το καλοκαίρι. Ωστόσο, επειδή η ενημέρωσή μου είναι ότι οι ποσότητες εξαιρετικού παρθένου που έχουν μείνει πανελλαδικά είναι αρκετά κάτω από 100.000 τόνους, πιθανολογώ ότι αν υπάρχει λίγο μεγαλύτερη ζήτηση από τη ροή που πουλάει ο παραγωγός, δεν αποκλείεται να το δούμε σταδιακά να ανεβαίνει», σχολίασε ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων.

Εάν έρθει και το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης και προστεθεί στην ατομική κατανάλωση, είναι πιθανό να γίνει πιο νωρίς η πρόβλεψη που αφορά τους καλοκαιρινούς μήνες, εκτιμά η αγορά.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το άνοιγμα της επόμενης σεζόν προβλέπεται να γίνει με τιμές ανάλογες του καλοκαιριού. Τιμές στον παραγωγό της τάξεως των 3 έως 3,20 ευρώ τις δέχεται η αγορά, εκτίμησε ο ίδιος, εννοώντας το κομμάτι της λιανικής από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και αναφέροντας στον αντίποδα τη στροφή σε φθηνότερα λάδια, αν αυτές φτάσουν σε δυσθεώρητα ύψη.

Στα 2,80 το έξτρα παρθένο και στα 2,85 το ΠΟΠ από τον ΑΣ Χανίων

Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα, ο συνεταιρισμός δίνει υψηλότερες τιμές στον παραγωγό σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, με το έξτρα παρθένο με βάση τις τρεις γραμμές να πληρώνεται με 2,80 ευρώ και με 2,85 το ΠΟΠ. «Και ευρύτερα όμως στον νομό, το έξτρα παρθένο κινείται σε τιμές της τάξεως των 2,80 ευρώ στον παραγωγό», εξήγησε ο κ. Παρασκάκης.

Κατά τον ίδιο, βέβαια, η τιμή βυτίου που επικρατεί σε ό,τι αφορά το κομμάτι της χονδρικής πώλησης είναι χαμηλή, της τάξεως των 2,90-2,95 ευρώ για τα ελαιόλαδα 0,3 οξύτητας. Ωστόσο, δίνονται τιμές και πάνω από τα 3 ευρώ σε κάποια λάδια της κατηγορίας του εξτρίσιμου, με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Σημαντική η άνοδος τιμών και για τις καλλιεργητικές φροντίδες που έρχονται

Σχολιάζοντας, επιπλέον, ότι μία άνοδος στην τιμή θα επιτρέψει και στον παραγωγό την προοπτική να περιποιηθεί καλύτερα την καλλιέργειά του και να πληρωθεί για τον κόπο του, ο κ. Παρασκάκης προβλέπει μία χρονιά που θέλει προσοχή σε ό,τι αφορά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο. «Φέτος, θα χρειαστούμε νωρίτερα ενεργοποίηση της δακοκτονίας, αλλά και μεγαλύτερη επαγρύπνηση από τους παραγωγούς», τονίζει, αφού, όπως φαίνεται, έρχεται μία μεσάτη παραγωγή την περίοδο 2021-2022, η οποία είναι πολύ πιο πιθανό να δεχθεί και την προσέγγιση από τον δάκο.

Προσφορές στα 3,10 καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας στη Λακωνία

Να ξεπερνά η τιμή τα 3 ευρώ και ίσως ακόμα και τα 3,10 αναμένει η Λακωνία τις επόμενες ημέρες, αφού ήδη από τη Δευτέρα υπάρχουν ιταλικές κρούσεις στην ευρύτερη περιοχή σε συνεταιρισμούς και ιδιωτικά ελαιοτριβεία για ποσότητες, με τα 3,10 ευρώ να προσφέρονται για τα χαμηλόβαθμα λάδια της περιοχής.

Το γεγονός ότι η τιμή αυτή προσφέρθηκε χωρίς κάποια δημοπρασία ή διαπραγμάτευση και πριν από την Τρίτη, οπότε παραδοσιακά βγαίνουν οι τιμές στη γειτονική Ιταλία, συντηρεί τις προσδοκίες ανόδου την επόμενη εβδομάδα ή μέχρι και το Ορθόδοξο Πάσχα. «Η ποσότητα που αναζητείται προς αγορά είναι τέτοια, που επιτρέπει να λέμε αυτήν τη χρονική περίοδο ότι έχουμε μία ανάκαμψη τιμών» σχολίασε ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής στον ΑΣ Μολάων-Πακίων, διατηρώντας όμως και μία επιφύλαξη, αφού ακόμη δεν έχουν μαθευτεί οι πραγματικοί όγκοι των αποθεμάτων, κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία.

Οι κρίσιμοι όγκοι των αποθεμάτων στα άλλα κράτη

«Αν τα νούμερα των αποθεμάτων είναι μικρά, τότε μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τις τιμές» πρόσθεσε, θεωρώντας εφικτή άμεσα και μία τιμή της τάξεως των 3,20-3,30 για την περιοχή όπου εδρεύει ο συνεταιρισμός, αλλά και εκτιμώντας μία πλήρη διαμόρφωση τιμών έως και το Ορθόδοξο Πάσχα.

Κατά τον ίδιο, εκείνο που θα πρέπει να έχουμε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας είναι και η πορεία της πανδημίας, με το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Γαλλία να κατατάσσεται στα άσχημα σενάρια, υπό τα οποία τα επιδόματα του κορωνοϊού μπορεί να στρέψουν την αγορά σε φθηνότερες λύσεις. «Τα περιορισμένα καλά λάδια, αλλά και το γεγονός ότι οι μεγάλες εταιρείες θα προτιμήσουν μάλλον να στοκάρουν παρά να διακινδυνεύσουν την αναζήτησή τους στους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αυτό που διατηρεί την αισιοδοξία», αναφέρει ο κ. Ντανάκας.

Τέλος, με την τιμή των 3 ευρώ προ περίπου δύο εβδομάδων, ο Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων έδιωξε προς Ιταλία μία ποσότητα 250 τόνων ελαιολάδου, την πρώτη του μεγάλη ποσότητα μετά το πέρας των εργασιών της φετινής ελαιοκομικής περιόδου.