Ελαιόλαδο: Οι Ιταλοί δίνουν τον ρυθμό στην Κρήτη, οι Έλληνες στη Μεσσηνία

της Ελένης Ριζάκη

Με τις τελευταίες εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιoλάδου στη χώρα να βρίσκονται στο +40% συγκριτικά με πέρυσι και να αφορούν προϊόν υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, οι αγοραπωλησίες εντείνονται και απλώνονται σταδιακά σε πολλές περιοχές της χώρας, γεγονός που πιστοποιεί η αυξημένη παρουσία ξένων αγοραστών.

Για παράδειγμα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων ανακοίνωσε πως πούλησε 480 τόνους ελαιόλαδο προς 4,90 ευρώ/κιλό πληρωτέο στην ιταλική εταιρεία Alta Maremma. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει γενικότερα ενδιαφέρον από τη γειτονική χώρα για ελληνικό ελαιόλαδο, καθώς Ιταλοί αγοραστές βρίσκονται σε μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Κρήτης, όπως Χανιά, Ηράκλειο και Σητεία, για να αγοράσουν εκλεκτό ελαιόλαδο σε τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 4,60-4,70 ευρώ/κιλό.

Σωτήρια για την ελαιοπαραγωγή στο Ηράκλειο η πρόσφατη βροχή

Στον Νομό Ηρακλείου στην Κρήτη δεν υπάρχει ακόμα μεγάλη ποσότητα λαδιού, καθώς το σύνολο του νομού μπαίνει σιγά-σιγά στη συλλογή, όμως μέχρι στιγμής οι αποδόσεις είναι καλύτερες από πέρυσι. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί και διαγωνισμός για πώληση ελαιολάδου. Όπως αναφέρει ο Γιώργος Περογιαννάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 5-4,90. «Πιστεύω θα είναι μια πολύ καλή χρονιά αναφορικά με τις τιμές, την ποιότητα και την ποσότητα του ελαιολάδου στην ευρύτερη περιοχή. Στην περιοχή μας, δεν έχουμε κάποιο θέμα με τον δάκο, δεν έχουμε πολλές προσβολές όσο σε άλλες περιοχές. Οι οξύτητες βγαίνουν καλές», δηλώνει αισιόδοξα ο ίδιος.

Αναφορικά με τις τιμές, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού υπογραμμίζει πως «η εικόνα που έχουμε τώρα από κάποιες πράξεις που έχουν γίνει δείχνει πως οι τιμές κυμαίνονται στα 4,30-4,50 ευρώ/κιλό». Ωστόσο, σχολιάζει την ευεργετική βροχή που έπεσε στο νησί, λέγοντας ότι «σήμερα έβρεξε και είναι καλό, γιατί είχε πάνω από ενάμιση μήνα να βρέξει, βοηθώντας στην ελαιοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση, η βροχή είναι χρυσάφι. Αναμένονται πολύ καλύτερα αποτελέσματα και σε θέμα ποιότητας και ποσότητας».

Αρχές Δεκέμβρη οι πρώτες πράξεις στη Σητεία

Στη Σητεία, σύμφωνα με τον Μανώλη Μαυροματάκη, πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας, οι ποσότητες που έχουν συγκεντρωθεί είναι ακόμη περιορισμένες, κάτι στο οποίο συμβάλλει το γεγονός πως δεν υπάρχουν εργάτες. Ωστόσο, «οι αποδόσεις κυμαίνονται στα 4 με 6 κιλά καρπών να αποδίδουν 1 κιλό λάδι. Οι οξύτητες είναι ανεβασμένες. Στους 3-5 βαθμούς κυμαίνονται οι περισσότερες». Βέβαια, λόγω των μικρών ακόμα ποσοτήτων, ο κ. Μαυροματάκης επισημαίνει πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές εμπορικές πράξεις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «ακούγονται τιμές γύρω στα 4,50-4,80 ευρώ/κιλό, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα πράξεις. Λογικά στις αρχές Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν να γίνονται. Αυτή την εβδομάδα, έχουν ξεκινήσει οι περισσότεροι και έχουν ανοίξει όλα τα ελαιουργεία». Παρόμοια εικόνα μεταφέρουν και ελαιοπαραγωγοί από την περιοχή της Βασιλικής Λασιθίου, όπου οι τιμές που συζητιούνται στον τοπικό συνεταιρισμό για αγορά προϊόντος κυμαίνονται στα 4,55 ευρώ/κιλό.

«Μισολαδιά φέτος, ίσως και λίγο συν» στη Μεσσηνία

Στον πελοποννησιακό νομό έχει μαζευτεί περίπου το 40% του ελαιοκάρπου, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Πουλάκος, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου στη Μεσσηνία. Πιο συγκεκριμένα, λέει ότι «σε γενικές γραμμές, βλέπουμε μισολαδιά, ίσως και λίγο συν.

Οι αποδόσεις τώρα κατά μέσο όρο είναι 5,5 με 6 κιλά καρπών να αποδίδουν 1 κιλό λάδι. Βέβαια, όσες ελιές είναι σε καλή κατάσταση αποδίδουν μία αναλογία της τάξεως 4 με 4,5-1». Ως προς την ποιότητα, δηλώνει πως «έχουμε καλή ποιότητα. Σχετικά με την οξύτητα, το πιο βαρύ λάδι βγαίνει στο 0,5, ενώ οι αποδόσεις είναι ικανοποιητικές από την αρχή της ελαιοποίησης».

Παρ’ όλα αυτά, ερωτώμενος για τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιάστηκαν κατά την καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Πουλάκος αναφέρει ότι «προς τον Οκτώβριο παρουσιάστηκε δάκος, αλλά το υπόλοιπο καλοκαίρι ήταν καθαρό, επηρεάζοντας, έτσι, λίγο τους καρπούς των ελιών». Τέλος, αναφερόμενος στις τιμές και στο εμπορικό ενδιαφέρον, σημειώνει πως «γίνονται εμπορικές πράξεις, αλλά δεν έχουν κορυφωθεί».

Ακόμα, επισημαίνει πως μέχρι στιγμής αισθητή έχει κάνει την παρουσία της η εγχώρια αγορά, ενώ δεν έχει δείξει ακόμα εμπορικό ενδιαφέρον το εξωτερικό. Κλείνει, λέγοντας πως «η τιμή χονδρικής είναι στα 4,50 ευρώ/κιλό».