Ελαιόλαδο: Κινήσεις τακτικής από τους παίκτες της αγοράς
Με τις τιμές να συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, αλλά και τους παραγωγούς έως τώρα να αντιστέκονται στη διάθεση μεγάλων ποσοτήτων φαίνεται ότι εξακολουθούν να κυλούν οι πρώτες βδομάδες της νέας χρονιάς, παρότι πλέον δεν υπάρχουν τα φορολογικά «εμπόδια» που συγκρατούσαν κάποιους έως το τέλος του 2023.
Το εμπόριο χαρακτηρίζεται υποτονικό, γεγονός που το επιτρέπει ακόμη η απουσία συμβολαίων με τις αλυσίδες λιανικής, ενώ και οι όποιες πράξεις γίνονται κινούνται στο επίπεδο των αναγκών τόσο από την πλευρά των παραγωγών, όσο και των τυποποιητών. Ο προβληματισμός που παραμένει, όσο συνεχίζεται και η ανοδική τάση των τιμών, είναι το πώς θα αντιδράσει ο καταναλωτής, απουσία και ουσιαστικών παρεμβάσεων στην αγορά.
Η διαδικασία της συλλογής οδεύει προς το τέλος της στις περισσότερες περιοχές, με ολοένα και περισσότερα ελαιοτριβεία να ολοκληρώνουν τη δραστηριότητά τους. Οι εμπλεκόμενοι του κλάδου αναμένουν την πορεία του καιρού, ελπίζοντας σε συνθήκες που δεν θα φέρουν ακόμη μία χρονιά προβλημάτων για την καλλιέργεια.
Με τιμές έως τα 8,80 ολοκληρώνουν τα Χανιά
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, οι τιμές στα Χανιά, που ολοκληρώνουν το παραγωγικό κομμάτι της ελαιοκομικής περιόδου φτάνουν, πλέον στο επίπεδο των 8,70-8,80 ευρώ για τον παραγωγό, καλύπτοντας ένα φάσμα από τα 8,30-8,80 ευρώ για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Οι μειώσεις όχι μόνο στον νομό, αλλά σε όλη την Κρήτη είναι πλέον δεδομένες, αφού δεν αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα των 30.000 τόνων.
Οι εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες γίνονται βέβαια, χαρακτηρίζονται ακόμη μικρές, με τους παραγωγούς να εξακολουθούν να κάνουν συγκρατημένες κινήσεις –οι οποίες καλύπτουν τρέχουσες ανάγκες– έχοντας την προσδοκία περαιτέρω ανόδου, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων. Σχολιάζοντας την ανοδική τάση που διαγράφουν έως τώρα τουλάχιστον οι τιμές, η ζήτηση είναι κυρίως από τους εγχώριους τυποποιητές, καθώς η χρονιά που διανύουμε είναι ελλειμματική.
«Όσο η τιμή αγοράς ανεβαίνει, αυτομάτως ανεβαίνει και η τιμή πώλησης», συμπληρώνει, αναφερόμενος και στον προβληματισμό που επικρατεί ως προς την αντίδραση των καταναλωτών απέναντι στο προϊόν, ιδιαίτερα το εξαιρετικό παρθένο.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Παρασκάκης, «δεν υπάρχει καμία παρέμβαση από κανέναν παράγοντα που διαδραματίζει ρόλο στο κομμάτι της διαμόρφωσης τιμών», εξηγώντας ότι οι αλυσίδες συνήθως δεν διαθέτουν το προϊόν με μικρότερο από 30%-50% κέρδος, ενώ και από πλευράς κράτους δεν έχει υπάρξει παρέμβαση, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε στην περίπτωση του ΦΠΑ, ώστε να βοηθηθεί και ο καταναλωτής ή να αποτραπεί η στροφή του σε άλλα προϊόντα.
«Τώρα ήδη λέγονται τιμές οι οποίες δεν έχουν ξαναειπωθεί», προσθέτει σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αγορασμένη ποσότητα σε χαμηλότερη μέση τιμή από τις τρέχουσες. «Αγοράζουμε και πουλάμε. Οπότε, σχεδόν κάθε δέκα μέρες οι τιμές πώλησης αλλάζουν», συμπληρώνει, σε ό,τι αφορά τη διάθεση του τυποποιημένου προϊόντος, με την οργάνωση να κινείται με μονοψήφιο ποσοστό κέρδους. Πάντως, σύμφωνα με όσα σχολιάζει ο κ. Παρασκάκης, η προσφορά του προϊόντος για την ώρα ίσα-ίσα καλύπτει τη ζήτηση, χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει τυχόν ελλείψεις. «Είναι συγκυρίες πρωτόγνωρες για όλους μας, συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών, των τυποποιητών, αλλά και των ενδιάμεσων και του καταναλωτή», υπογραμμίζει, σε αυτές τις συνθήκες ρευστότητας.
Στα 9,50 φτάνουν οι προσφερόμενες τιμές στη Σητεία
Τιμές που κυμαίνονται πλέον στο επίπεδο των 9,30-9,50 ευρώ ακούγονται στην περιοχή της Σητείας, απουσία ακόμη, όμως, πράξεων από τους συνεταιρισμούς. Οι παραγωγοί και εκεί εμφανίζονται συγκρατημένοι, ώστε να συναινέσουν στη διάθεση ποσοτήτων. «Θεωρώ ότι μετά τις 15 του μήνα θα αρχίσει να κινείται (σ.σ. η αγορά)», σχολιάζει ο Μανώλης Μαυροματάκης, πρόεδρος στην Ένωση Σητείας, αναφέροντας για άλλη μία φορά την απουσία συμβολαίων από τις αλυσίδες. Προς στιγμήν, συμβόλαια δεν γίνονται (μεταξύ τυποποιητών και καταστημάτων λιανικής), κλείνονται παρτίδες με κάποιους πελάτες, αφού οι τιμές είναι αυτές, εξηγεί, υπογραμμίζοντας την καθυστέρηση που παρατηρείται φέτος, λόγω των υψηλών τιμών, αλλά και της ανησυχίας ως προς την αντίδραση των καταναλωτών.
Στη Σητεία, η έλλειψη εργατών και τα υψηλά μεροκάματα κρατούν ακόμη τη διαδικασία της συλλογής σε εξέλιξη με μικρές βέβαια ποσότητες, αφού η περιοχή εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τους 3.500 τόνους, έναντι των 12.000 πέρυσι και των 16.000 τόνων μιας καλής χρονιάς. Δεδομένης της μικρής παραγωγής φέτος, το μεγάλο πρόβλημα που εκφράζεται από τους παραγωγούς της περιοχής είναι οι περικοπές στις επιδοτήσεις. «Το 40%-50% των παραγωγών δεν έβγαλε καθόλου λάδι, άρα περίμεναν μία ανάσα από τις επιδοτήσεις, κάτι που δεν έγινε φέτος, και είναι μεγάλο πρόβλημα αυτό», μεταφέρει.
Τιμές σε επίπεδα των 9,5 ευρώ και στη Λακωνία
Με τις αποδόσεις του ελαιοκάρπου να είναι υψηλότερες φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές, στο 70%-75% της συλλογής βρίσκονται και οι παραγωγοί της Πετρίνας στη Λακωνία, όπου οι φετινές ποσότητες είναι κατά 70% λιγότερες. «Είναι πολύ μικρή η παραγωγή, οι περισσότεροι το κρατάνε για τα σπίτια τους», αναφέρει ο διαχειριστής του Συνεταιρισμού Πετρίνας, Παναγιώτης Πουλάκος, εκτιμώντας ότι έως το τέλος του μήνα θα υπάρξει κάποια πράξη για την οργάνωση.
Οι παραγωγοί και στη Λακωνία εξακολουθούν να είναι συγκρατημένοι στο να διαθέσουν προϊόν, με την προσδοκία περαιτέρω ανόδου, σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν συνομιλητές και από άλλες περιοχές του νομού, υπογραμμίζοντας μειώσεις παραγωγής φέτος που ξεπερνούν το 50%. Πάντως, η τιμή παραγωγού που επικρατεί αυτές τις μέρες ευρύτερα στον νομό κινείται στα επίπεδα περίπου των 9,50 ευρώ, χωρίς (σ.σ. έως την Τετάρτη που πραγματοποιήθηκε το ρεπορτάζ) να έχει καταγραφεί κάποια καινούργια πράξη βυτίου.