Ελαιόλαδο: Κοντά στα 4 ευρώ το πρώτο συμβόλαιο για τον ΑΣ Αγ. Αποστόλων

✱ Πλησιάζει σε συμφωνία και ο ΑΣ Θερμασία Δήμητρα
✱ ΣΕΒΙΤΕΛ: Δεν συντρέχει λόγος εκφυλισμού του ελληνικού ελαιολάδου με τιμές κατώτερες των περσινών

Στα 3,80 ευρώ/κιλό έκλεισε το πρώτο συμβόλαιο της χρονιάς, του ΑΣ Αγ. Αποστόλων με την εταιρεία Χελιώτης ΑΕ για 3-5 βυτία έξτρα παρθένου ελαιολάδου οξύτητας 3/10, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπατσάκη, πρόεδρο του συνεταιρισμού. Το λάδι προέρχεται από την πρώιμη ποικιλία της Αθηνοελιάς, που παραδοσιακά δίνει τα πρωτόλαδα για τη Νότια Λακωνία. Ο συνεταιρισμός ξεκίνησε την ελαιοποίηση μόλις το περασμένο Σάββατο, ενώ η οψιμότητα της χρονιάς δεν βοηθά ιδιαίτερα στη συλλογή του καρπού.

Αντίστοιχα, πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και ο ΑΣ Θερμασία Δήμητρα στην Αργολίδα για το λάδι της ποικιλίας Μανάκι, η οποία δεν αποκλείεται να έρθει, αν όχι το Σαββατοκύριακο, την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣ, Κωνσταντίνο Μέλλο.

Με αυτά τα δεδομένα ανοίγει η αυλαία για το ελαιόλαδο της φετινής σοδειάς. Μεγαλύτερες ποσότητες αναμένεται να αρχίσουν να συλλέγονται στην περιοχή της Νότιας Λακωνίας μετά τις 10 Οκτωβρίου λόγω της έλλειψης σημαντικών βροχοπτώσεων, ενώ στον υπόλοιπο νομό η συλλογή αναμένεται έναν μήνα αργότερα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νικόλαος Γραμματικάκης. Σε επίπεδο νομού, ο όγκος της φετινής παραγωγής θα κινηθεί σε διπλάσια επίπεδα από πέρυσι και με ποιότητες αντίστοιχες της προπέρσινης χρονιάς, εκτίμησε ο κ. Γραμματικάκης.

Σε ό,τι αφορά τα περσινά αποθέματα για την περιοχή, αυτά δεν εκτιμώνται σε μεγάλες ποσότητες. Πριν από περίπου 20 ημέρες, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συμφωνία για τον ΑΣ Μολάων-Πακίων με ιταλική εταιρεία, για 130 τόνους περσινού ελαιολάδου οξύτητας 3/10, στην τιμή των 3,25 ευρώ/κιλό. «Οι τιμές είναι ικανοποιητικές», ανέφερε ο διευθυντής του συνεταιρισμού Παναγιώτης Ντανάκας, επισημαίνοντας όμως την εμφάνιση δυσκολιών σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον του εμπορίου. «Υπάρχουν διακυμάνσεις ήδη από πέρυσι τον Φεβρουάριο», ανέφερε, αποδίδοντας τες στο ότι έχουν μπει στο παιχνίδι και άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες και περιοχές του ελλαδικού χώρου.

Αύξηση κατά 14,4% του όγκου εξαγωγών στο τυποποιημένο

Με θετικό πρόσημο πορεύονται και οι ελληνικές εξαγωγικές επιδόσεις, αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΣΕΒΙΤΕΛ για το τυποποιημένο προϊόν μεταξύ 2017-2018 η Ελλάδα κατέγραψε αύξηση των εξερχόμενων όγκων κατά 14,4%, «αύξηση που, όπως δείχνουν τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2019, θεωρώ πως συνεχίζεται», ανέφερε ο γεν. διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου. Παρατηρώντας τη γενικότερη εικόνα των παραγωγών (σ.σ. αυξημένα αποθέματα και εκτιμήσεις για μικρότερη παραγωγή φέτος στην Ισπανία, αλλά και καλύτερες παραγωγές στις άλλες μεσογειακές χώρες), ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι δεν διαφαίνονται σημαντικές διακυμάνσεις σε ό,τι αφορά το παγκόσμιο ισοζύγιο σε σύγκριση με πέρυσι, αφού και η ζήτηση δεν κινείται σε υπερβολικά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά τα επίπεδα τιμών και το ενδεχόμενο περαιτέρω συμπίεσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το περσινό επίπεδο, που σε κάποιες περιοχές της χώρας έπεσε και από τα 3 ευρώ, είναι και το όριο ανοχών και αντοχών των ελαιοπαραγωγών», σημειώνοντας ότι «δεν συντρέχει κανένας λόγος το ελληνικό ελαιόλαδο να εκφυλιστεί κάτω από αυτά τα επίπεδα τιμών».

Γλυτώνει το ελληνικό λάδι τους δασμούς Τραμπ

Να τονιστεί ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της λίστας του Εμπορικού Αντιπροσώπου (USTR) σχετικά με τα προϊόντα που εμπίπτουν στην επιβολή δασμών από πλευράς ΗΠΑ, το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελιές εξαιρούνται τελικά από την επιπλέον επιβολή δασμών, κάτι που δεν ισχύει αντιστοίχως για τα προϊόντα ισπανικής προέλευσης.