Ελαιόλαδο: Λίγες οι πράξεις, σταθερές οι τιμές πριν φύγει ο Ιούλιος

Ο προβληματισμός για τις μειώσεις στη νέα παραγωγή λόγω καιρού παραμένει στην Κρήτη, την ώρα που παραγωγοί και περιφέρεια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους δακοπληθυσμούς. Όσο πλησιάζουμε στο κλείσιμο της τρέχουσας σεζόν, οι πράξεις που αναφέρονται είναι λίγες και οι τιμές σταθεροποιημένες στο επίπεδο των προηγούμενων ημερών.

Νηνεμία στο Ηράκλειο μετά το πρόσφατο «μπαμ»

Οι ποσότητες που έχουν μείνει στο Ηράκλειο Κρήτης δεν θεωρούνται πολλές, ενώ οι τιμές δείχνουν χαμηλότερα στα 3,15 ευρώ περίπου, από τα 3,40 προ περίπου εικοσαημέρου. Οι πράξεις είναι λίγες αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον Μύρο Χιλετζάκη, αντιπρόεδρο στην Ένωση Ηρακλείου. «Ενώ έκανε ένα “μπαμ” πριν από καιρό και ανέβηκε, πήγε μέχρι και τα 3,40 και υπήρχε εμπορικό ενδιαφέρον, τώρα πάγωσαν πάλι τα πάντα», σχολίασε χαρακτηριστικά, κάτι που προβληματίζει τους παραγωγούς, σε συνδυασμό και με τον τουρισμό, που είναι κατά 40% υψηλότερα από πέρυσι.

Φορείς της Σητείας ενημέρωσαν και διά ζώσης το ΥΠΑΑΤ για τις μειώσεις

Αμελητέα θεωρείται η όποια ποσότητα απομένει προς διάθεση στην περιοχή της Σητείας, με τις τιμές να έχουν μείνει στο προηγούμενο επίπεδο των περίπου 3,50 ευρώ/κιλό. Ο δάκος και εδώ παρουσιάζει αυξημένους πληθυσμούς, όμως «με τη ζέστη δεν υπάρχει ακόμη τοποθέτηση», εξηγεί ο Μανώλης Μαυροματάκης, πρόεδρος της Ένωσης Σητείας.

Στο 1/3, ίσως και λίγο πιο πάνω, εκτιμάται η νέα παραγωγή, λόγω του καύσωνα τις ημέρες του Πάσχα. «Αν η παραγωγή μας ήταν γύρω στους 9.000-10.000 τόνους, φέτος θα φτάσει τους 3.000-4.000» σχολίασε, αναφέροντας ότι η εικόνα των μειώσεων για την περιοχή μεταφέρθηκε και στο ΥΠΑΑΤ, από όπου αναμένεται μία απάντηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποζημιώσεων. Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, ο κ. Μαυροματάκης και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, Γ. Τσιφετάκης, έχοντας στήριξη και από τον δήμο, επισκέφτηκαν τον υπουργό ΑΑΤ, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκη, και της γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χ. Καλογήρου, για να συζητήσουν το ζήτημα.

Σταθερά κοντά στα 3,30 οι -όποιες- πράξεις στη Μεσσηνία

Στην περιοχή της Μεσσηνίας δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για εκτιμήσεις, ανέφερε ο Γιάννης Πάζιος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ένωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καύσωνας που ξεκίνησε από τον Μάιο, η παρατεταμένη ανομβρία, αλλά και οι παγετοί, πρέπει ακόμη να δείξουν πώς έχουν επιδράσει στις ποσότητες και στην ποιότητα της νέας περιόδου. «Υπήρξαν περιοχές με διάφορα τέτοια φαινόμενα, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα», σχολίασε. Ανάλογα γεωμορφολογικά και κλιματολογικά κριτήρια φαίνεται ότι έχουν επιδράσει και στους δακοπληθυσμούς, πάλι αναλόγως της περιοχής.

Προσώρας, τουλάχιστον, δεν υπάρχει κάποια έξαρση σε βαθμό που δεν ελέγχεται, διευκρίνισε ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά την εμπορία, στην περιοχή οι τιμές εξακολουθούν να είναι σταθερά κοντά στα 3,30 ευρώ για τις όποιες πράξεις πραγματοποιούνται, ενώ και οι λίγες ποσότητες που κρατούνται από κάποιους είναι μήπως και ανέβουν λίγο αργότερα τον Αύγουστο, ενόψει
και της νέας σεζόν.

Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που με τα έως τώρα μηνύματα εκτιμούν ότι καλύτερες τιμές για το προϊόν θα έρθουν από τη νέα χρονιά, η οποία φέρνει μάλλον κάμψη παραγωγικά σε Ελλάδα και υπόλοιπη Ευρώπη, τοπίο που ίσως ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021