Ελαιόλαδο: Όλα δείχνουν επαναφορά των τιμών στα προ εορτών επίπεδα

Κρατάει στα 5,10 ευρώ/κιλό η Λακωνία

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τρεις γνώστες της αγοράς του ελαιολάδου σε Μεσσηνία, Κρήτη και Λακωνία, οι οποίοι μας έδωσαν τις εκτιμήσεις τους για τις τελευταίες εξελίξεις. Και οι τρεις εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για την εξέλιξη της σεζόν, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το θετικό μομέντουμ στην τιμή παραγωγού έχει ακόμα μέλλον, κάτι που σημαίνει ότι το έξτρα παρθένο θα συνεχίσει να…φλερτάρει με τα 5 ευρώ/κιλό για αρκετό καιρό ακόμα.

Παράλληλα, θεωρούν ότι τα φαινόμενα μικρής κάμψης στην τιμή του προϊόντος τις τελευταίες ημέρες είναι παροδικά. Όπως επεσήμαναν, η εξαιρετική ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου και η συγκυρία της σημαντικής μείωσης της παραγωγής στις ανταγωνίστριες Ιταλία και Ισπανία, διατηρούν ισχυρό το αγοραστικό ενδιαφέρον. Πρόβλημα, που παραμένει δυσεπίλυτο, αποτελεί η έλλειψη εργατικών χεριών.

Ο γενικός διευθυντής του αγροτικού συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Γιάννης Πάζιος δήλωσε στην «ΥΧ»: «Η χρονιά έχει εξελιχθεί εξαιρετικά, τόσο από πλευράς ποσότητας, όσο και ποιότητας. Εκτιμούμε ότι στην ΠΕ Μεσσηνίας έχουμε ξεπεράσει τους 60.000 τόνους. Όλα αυτά, τη στιγμή που σε ένα σημαντικό ποσοστό των παραγωγών η συγκομιδή έχει μείνει πίσω κατά αρκετές ημέρες, λόγω της έλλειψης εργατών γης. Οι τιμές είναι πολύ ικανοποιητικές, καθώς μεσοσταθμικά βρίσκονται στα 4,90 με 5 ευρώ/κιλό. Αυτές τις μέρες, οι πράξεις που γίνονται χαρακτηρίζονται από λίγο χαμηλότερες τιμές, από 4,80 έως 4,90 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, υπάρχει η αισιοδοξία ότι το λάδι μπορεί να “ξανατσιμπήσει”. Αν και έχουν γίνει αρκετές πράξεις, δεν έχουν πουληθεί όλες οι ποσότητες. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός παραγωγών έχουν κρατήσει ποσότητες, προσδοκώντας καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ ΑΕ, Νίκος Γραμματικάκης, κατέθεσε την άποψή του για τις εξελίξεις στη Λακωνία: «Θα έλεγα ότι η ποιότητα φέτος είναι άριστη. Υπάρχει πράγματι μια προσπάθεια των αγοραστών να μειωθεί η τιμή τις τελευταίες μέρες, περισσότερο στη Μεσσηνία και στην Κρήτη. Εδώ ακόμα κρατάει η αγορά, παρά τις πιέσεις. Οι πρόσφατες πράξεις στην περιοχή έφτασαν τα 5,10 ευρώ/κιλό. Μιλάμε για αγοραστές τόσο από την Ιταλία, όσο και από την εγχώρια αγορά. Από εκεί και πέρα, παραδοσιακά, τις μέρες των εορτών υπάρχει μια μείωση των αγοροπωλησιών. Ένας επιπλέον παράγοντας είναι ότι αρκετοί μεγάλοι παραγωγοί, που έχουν κάνει υψηλούς τζίρους το 2022, περιμένουν να περάσουν κάποιες ημέρες για να πουλήσουν».

Αναφορικά με την εκτίμησή του για το επόμενο διάστημα, ο ίδιος σημείωσε ότι «ο Γενάρης θα πάει καλά, η τιμή στο ελαιόλαδο δεν έχει περιθώρια να πέσει αυτή την περίοδο. Βέβαια, θα πρέπει να δούμε την αντίδραση της αγοράς, όταν αυτές οι αυξήσεις φτάσουν στη λιανική, σε περίπου έναν μήνα από σήμερα».

Για το ζήτημα των εργατών γης, σημείωσε ότι «η εικόνα δείχνει ότι θα μπορούσαμε να ήμασταν σε φυσιολογικές συνθήκες στο +15% από το σημείο που βρισκόμαστε τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι εργάτες φεύγουν αυτές τις μέρες από τη Νότια Λακωνία, όπου ολοκληρώνεται η συγκομιδή και κατευθύνονται σε άλλες περιοχές».

ΣΕΔΗΚ: Προσωρινή η πτώση της τιμής

Σε ένα σχόλιο για τις εξελίξεις στην αγορά ελαιολάδου της Κρήτης προέβη στην «ΥΧ» ο γεωπόνος και επιστημονικός σύμβουλος του , Νίκος Μιχελάκης: «Το τελευταίο δεκαήμερο υπάρχουν κάποια σημάδια κάμψης της κινητικότητας της αγοράς και ελαφρές μειωτικές τάσεις στις τιμές παραγωγού, τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Πελοπόννησο. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν, όπως είναι φυσικό, ανησυχία στους παραγωγούς. Η πτώση στην τιμή κινείται στα επίπεδα των 10 λεπτών/κιλό, ενώ μεσοσταθμικά οι τιμές διαμορφώνονται σε επίπεδα από 4,80 έως 5 ευρώ/κιλό».

Σε ερώτηση αν η μείωση οφείλεται σε μείωση του ενδιαφέροντος λόγω γιορτών ή σε άλλους παράγοντες, ο ίδιος μας είπε: «Είναι εύλογο το ερώτημα, αν δηλαδή η εξέλιξη αυτή αποτελεί κάποια απλή γιορτινή κόπωση της αγοράς ή απαρχή κάποιας αλλαγής πορείας των τιμών, προσωρινή ή μόνιμη. Θα λέγαμε ότι το πιο σωστό είναι να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια συντονισμένη κίνηση από πλευράς μεγάλων αγοραστών, προκειμένου να κάμψουν τις τιμές.

Ποντάρουν δηλαδή στο γεγονός ότι αυτό το διάστημα κάποιοι παραγωγοί με αυξημένες ανάγκες ρευστότητας θα προχωρήσουν αναγκαστικά σε προσφορά ελαιολάδου. Μην ξεχνάμε επίσης ότι επειδή η χρονιά είναι καλή και βρισκόμαστε στο μέσον της ελαιοκομικής περιόδου ακόμα, υπάρχουν αρκετές ποσότητες διαθέσιμες». Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη, η προσωρινή αυτή μικρή «νίκη» των αγοραστών δεν μπορεί να επηρεάσει την ισχυρή αγοραστική δυναμική του προϊόντος.