Eλαιόλαδο: Προοπτικές για πάνω από 8 ευρώ, αλλά και προβλήματα από την απροθυμία των παραγωγών να πουλήσουν

Έπεσαν οι ρυθμοί την εβδομάδα που ολοκληρώνεται στην αγορά ελαιολάδου, μετά από το τρελό ράλι των τελευταίων εβδομάδων, που είδε την τιμή παραγωγού να φτάνει μια ανάσα από τα 8 ευρώ/κιλό και τους εμπλεκόμενους στην αγορά να αδυνατούν πλέον να προβούν σε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πού μπορεί αυτή να φτάσει, μέχρι να εξαντληθούν και οι τελευταίες ποσότητες.

Το φαινόμενο να μη διαθέτουν τις ποσότητες που έχουν κρατήσει οι παραγωγοί έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, με αποτέλεσμα το δεδομένο ενδιαφέρον των αγοραστών να μη βρίσκει ανταπόκριση και να δημιουργούνται και προβλήματα σε μακροχρόνιες συνεργασίες. Στις εξαιρέσεις των τελευταίων ημερών συγκαταλέγεται ο διαγωνισμός που ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα από τον ΑΣ Ζάκρου, ο οποίος δημοπρατεί 60 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Προβλήματα όσο σκαρφαλώνει η τιμή

Την απροθυμία των παραγωγών να διαθέσουν τις τελευταίες ποσότητες έξτρα παρθένου που έχουν αποθηκεύσει μετέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης: «Δεν υπάρχουν πράξεις, πέρα από ελάχιστα πράγματα. Δεν υπάρχει προσφορά από πλευράς παραγωγών, πιθανώς όσοι διατηρούν αυτήν τη στιγμή ελαιόλαδο να θέλουν να πουλήσουν ακόμα και στα 9 ή στα 10 ευρώ/κιλό. Έχει χαθεί το μέτρο». Tην Τετάρτη 12/7 ο ΑΕΣ «Παπαδιάνικα» έκλεισε ένα βυτίο έξτρα παρθένου οξύτητας 0,35 στα 8 ευρώ/κιλό σε Ιταλό αγοραστή. Όπως μας είπε ο γραμματέας του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Αλιφέρης, «Αν και ακόμα έχουμε κρατήσει 200 τόνους ως συνεταιρισμός, οι παραγωγοί δεν πουλάνε ούτε στα 8 ευρώ και το λάδι μαζεύεται πολύ δύσκολα».

Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρούνται στη Σητεία και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, όπου, σύμφωνα με εκπροσώπους συνεταιρισμών, οι αγοραστές προσεγγίζουν τους συνεταιρισμούς προσφέροντας τιμές άνω των 7 ευρώ/κιλό, αλλά οι παραγωγοί… απλώς αρνούνται να διαθέσουν το ελαιόλαδό τους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας Χανίων, Βασίλης Κουτσαυτάκης, συνομίλησε με την «ΥΧ» για τα παραπάνω φαινόμενα, τονίζοντας ότι στην παραγωγική αλυσίδα κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά τον καταναλωτή:

«Πράγματι, βλέπουμε φαινόμενα με παραγωγούς να αλλάζουν συνεχώς γνώμη και ακόμα και αν οι αγοραστές αποδέχονται τις τιμές που ζητούν, τελικά να μην προχωρούν στη διάθεση του προϊόντος. Αυτά βέβαια μακριά από εμάς. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι σήμερα κινούμαστε με γνώμονα το όφελος των μελών μας, αλλά και με μια λογική θεώρηση της αγοράς. Η τελευταία μας πράξη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (7 Ιουλίου) και αφορούσε ένα βυτίο έξτρα παρθένου οξύτητας 0,3.

Σκεφτόμαστε συνεχώς τους καταναλωτές, για τους οποίους πλέον το ελαιόλαδο αντιπροσωπεύει σε ορισμένες περιπτώσεις ένα δυσβάσταχτο κόστος. Κάτι άλλο που θα πρέπει να δούμε άμεσα να προχωράει είναι η παγκρήτια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη την τελευταία διετία, ώστε το ελαιόλαδο να διατίθεται τυποποιημένο στο εξωτερικό, απολαμβάνοντας την υπεραξία που του αναλογεί και να σταματήσει αυτή η απαξίωση με το χύμα προϊόν».

Υπέρ των καλών πρακτικών στη Ζάκρο

Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου, Κωνσταντίνο Κεκερίδη, για τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά. «Έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 14/7, καθώς τασσόμαστε υπέρ των καλών πρακτικών διάθεσης του ελαιολάδου. Βλέπουμε ότι σε άλλες περιοχές οι παραγωγοί, ακόμα και μέλη συνεταιρισμών, δείχνουν απροθυμία να προσκομίσουν την παραγωγή τους.

Στον συνεταιρισμό μας το Διοικητικό Συμβούλιο έχει την εξουσιοδότηση των μελών για να προχωρήσει στον διαγωνισμό για ποσότητα 60 τόνων συνολικά. Πρόκειται για 30 τόνους έξτρα παρθένου οξύτητας 0,32 και 30 τόνους οξύτητας 0,37».

Στην ερώτησή μας ποια θα μπορούσε να είναι μια ικανοποιητική τιμή για να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός (λήγει απόψε στις 19:30), ο ίδιος αρκέστηκε να μας πει ότι «στην περιοχή οι τιμές αυτήν τη στιγμή φτάνουν τα 7,70 ευρώ/κιλό. Πρόκειται για τις τελευταίες ποσότητες που θα διαθέσουμε φέτος».

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού της Ζάκρου μας «φώτισε» τα μελανά σημεία που υπάρχουν λόγω της τρελής πορείας που διαγράφει η αγορά τους τελευταίους μήνες, καθώς, όπως εξήγησε, οι συνεχείς ανατιμήσεις έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στις συναλλαγές με αγοραστές του εξωτερικού για ελαιόλαδο που πάει στην τυποποίηση: «Σε μια φυσιολογική χρονιά, βγάζαμε έναν τιμοκατάλογο στην αρχή της και άλλον έναν προς τον Μάιο. Φέτος, αλλάζουμε συνεχώς τιμές.

Για παράδειγμα, κάποιοι πελάτες μας από την Ολλανδία βλέπουν αυτή την περίοδο μια διαφορά στην τιμή 3-4 ευρώ σε σύγκριση με πέρσι και δυσανασχετούν. Είναι λογικό, αλλά έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις και υπάρχει κατανόηση μεταξύ μας. Προσπαθούμε με αμοιβαίες υποχωρήσεις να συνεχίσουμε την καλή μας συνεργασία». Σύμφωνα με τον κ. Κεκερίδη, περίπου 20%-25% της ετήσιας παραγωγής του συνεταιρισμού κατευθύνεται στην τυποποίηση.

Ισπανία
Άνοδος πάνω από 8% στο έξτρα παρθένο

Άνοδο 8,42% έχει σημειώσει η τιμή παραγωγού του ισπανικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου τις τελευταίες πέντε εβδομάδες (με καταληκτική την εβδομάδα από 26/06 έως 2/07), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της χώρας. Μάλιστα, μέσα σε μία εβδομάδα, και πάντα σε σύγκριση με το προαναφερθέν διάστημα, η τιμή πήρε επιπλέον 2,87%.

Η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε στην Καταλονία, όπου το έξτρα παρθένο άγγιξε τα 7 ευρώ/κιλό (6,95 ευρώ/κιλό) με τον εθνικό μέσο όρο της τιμής να διαμορφώνεται σε 6,582 ευρώ/κιλό. Πρόκειται για αύξηση τιμής σχεδόν 139% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τιμών της τελευταίας τετραετίας.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023