Ελαιόλαδο: Σεπτέμβρη χωρίς αποθέματα προβλέπουν παραγωγικά κέντρα

Χωρίς ιδιαίτερα μεγάλα αποθέματα να μένουν πίσω και με την εικόνα για τη νέα παραγωγή να εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από αισιοδοξία, συνεχίζουν οι πράξεις για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Οι τιμές κρατούν τα επίπεδα του προηγούμενου διαστήματος, όμως οι παραγωγοί συνεχίζουν να είναι διστακτικοί, μήπως και ανέβουν περαιτέρω μέσα στο καλοκαίρι. Υπάρχει, ωστόσο, και η επιφύλαξη, αφού και από πλευράς αγοραστών δεν ζητούνται μεγάλες ποσότητες ενόψει και της εικόνας της νέας σοδειάς.

Συγκρατημένη αισιοδοξία και ροπή για ποσότητες στη Λακωνία

Για τη Λακωνία, το εύρος τιμών που διαμορφώθηκε μέσα στον Μάιο παραμένει πάνω από τα 3,60 ευρώ. «Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία και μία συγκρατημένη ροπή από τους αγοραστές για ποσότητες», σχολιάζει ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, μεταφέροντας ότι οι αγορές αφορούν μόνο τις αναγκαίες ποσότητες για την κάλυψη συμβολαίων που τρέχουν.

Τελευταία πράξη για την οργάνωση ήταν την προηγούμενη εβδομάδα με την εταιρεία Χελιώτης ΑΕ, που επεκτάθηκε αυτή την εβδομάδα στα συνολικά τρία βυτία με την τιμή των 3,62 ευρώ το κιλό. Μέσα στον Μάιο είχε προηγηθεί πράξη και στα 3,65 για τον συνεταιρισμό. Πρόκειται για σταθερές και καλές τιμές, χωρίς όμως να εντοπίζεται ζήτηση για μεγάλες ποσότητες, σχολιάζει ο διευθυντής του.

Παράλληλα, βέβαια, εξηγεί ότι μπορεί οι τιμές να είναι καλές αλλά είναι αυξημένα και τα έξοδα για τους παραγωγούς.

Ενδείξεις για ιδιαίτερα καλή νέα χρονιά καιρού επιτρέποντος στη Μονεμβασιά

Σύμφωνα με τον κ. Ντανάκα, τα αποθέματα στον Δήμο Μονεμβασίας δεν αποτελούν μεγάλη ποσότητα. «Είναι σε τέτοιο νούμερο που μπορεί να φύγουν μέσα στο καλοκαίρι» συμπληρώνει, υπενθυμίζοντας ότι η χρονιά δεν ήταν από τις δυνατές για την περιοχή.

Ωστόσο, η νέα παραγωγή εξελίσσεται πολύ καλά έως τώρα στον Δήμο Μονεμβασίας, καθώς «ακόμη και το 1% να δέσει από αυτό που δείχνουν τα δέντρα, θα είναι μία υπερπαραγωγή», αναφέρει ο ίδιος. Όπως εξηγεί, μια πρώτη δοκιμασία ίσως έρθει με τον καύσωνα που προβλέπεται στο τέλος της εβδομάδας.

Κρατούν οι τιμές, εναρμονίζεται και η Λέσβος

Και η Λέσβος αισιοδοξεί για μία ιδιαίτερα καλή νέα χρονιά, «αν δεν υπάρξει κάποιο τυχαίο γεγονός όπως τα προηγούμενα χρόνια», σχολιάζει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Ακρασίου, Χρήστος Κουτλής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ανθός είναι πλούσιος, με τα ορεινά να βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του μπουμπουκιού.

Ως προς τη φετινή παραγωγή, πράξεις συνεχίζουν να γίνονται με τιμές σταθερές στο επίπεδο του προηγούμενου διαστήματος και τον τιμοκατάλογο στο νησί να προσαρμόζεται σε αυτές. «Ο καινούργιος τιμοκατάλογος, που βγήκε πριν από δέκα μέρες, έχει 3,35 τα 3/10. Εναρμονίστηκε, δηλαδή, με τους τιμοκαταλόγους των άλλων περιοχών» αναφέρει ο κ. Κουτλής, εξηγώντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για προσαρμογή στις πράξεις που γίνονταν, οι οποίες ειδικά για την ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου συνεχίζουν στα 3,70 ευρώ.

«Υποψιάζομαι ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη, πριν ξεκινήσει η καινούργια χρονιά, θα έχουν πουληθεί όλα τα λάδια. Πράγμα που δεν συνέβαινε άλλες χρονιές» συμπληρώνει. Τα αποθέματα πρέπει να είναι στο 1/3 περίπου της παραγωγής, εκτίμησε, υπενθυμίζοντας και τη σημαντική μείωση στις παραγωγές της Λέσβου την τελευταία διετία.