Ελαιόλαδο: Συνεχίζονται οι πράξεις, θετικό το κλίμα στην αγορά

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Αργυρίου

Με θετικά νέα κλείνει η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς οι παραγωγοί σε Κρήτη και Πελοπόννησο εκφράζουν τη σιγουριά ότι μπορούν να διαθέσουν το καλής ποιότητας έξτρα παρθένο σε ικανοποιητικές τιμές. Ωστόσο, τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα από τη νέα ελαιοκομική περίοδο, με κυρίαρχο το πρόβλημα της ανομβρίας, έρχονται να προσγειώσουν τους ελαιοκαλλιεργητές.

Δημοπρασία και φέτος από τον συνεταιρισμό Γλυφάδας Μεσσηνίας

Με τη μέθοδο της δημοπρασίας αποφάσισε να διαθέσει 51 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γλυφάδας. Όπως εξήγησε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, Ηλίας Γεωργιτσόπουλος, «ο συνεταιρισμός διαθέτει 31 τόνους έξτρα παρθένου ΠΟΠ, με οξύτητα 0,21. Επιπλέον, διαθέτει 20 τόνους έξτρα παρθένου, που δεν είναι όμως ΠΟΠ, οξύτητας 0,44. Η δημοπρασία λήγει την ερχόμενη Τετάρτη 5 Απριλίου και ώρα 7 το απόγευμα».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Οι τιμές αυτή την περίοδο για το καλό έξτρα παρθένο κινούνται πέριξ των 5 ευρώ, αλλά βλέπουμε ότι σε άλλες περιοχές φτάνουν ακόμα και τα 5,30 ευρώ. Κάθε χρόνο ο μεγάλος όγκος των πωλήσεών μας γίνεται με δημοπρασία. Δυστυχώς, ίσως είμαστε ο μόνος συνεταιρισμός στην περιοχή που προωθεί την παραγωγή των μελών του με αυτόν τον τρόπο».

Το 30% του έξτρα παρθένου παραμένει αποθηκευμένο στη Λακωνία

Ικανοποίηση επικρατεί στον ΑΣ Αγίων Αποστόλων στη Λακωνία. Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Μπατσάκης, «η παραγωγή, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, είναι αυξημένη κατά 20%.

Υπήρξαν και κάποιες ζημιές σε ένα ποσοστό 10%, από πέσιμο ελιάς λόγω απότομης ωρίμανσης. Οι τιμές για το έξτρα παρθένο κυμανθήκαν από 4,90 έως 5,30 ευρώ/κιλό, ενώ την περασμένη χρονιά ήταν στα 4,20 ευρώ/κιλό. Η οξύτητα ήταν λίγο αυξημένη, αλλά ήταν αποτέλεσμα της απότομης ωρίμανσης της ελιάς που έφεραν οι κλιματολογικές συνθήκες. Επειδή οι τιμές ήταν καλές, έχουν φύγει μεγάλες ποσότητες από τη Λακωνία, χωρίς όμως να έχουν πουληθεί όλες. Εκτιμώ ότι έχει μείνει ένα 30% της παραγωγής απούλητο».

Αναφορικά με τις ποσότητες που έχει διαθέσει ο συνεταιρισμός, ο κ. Μπατσάκης μας είπε: «Μέχρι τώρα έχουμε διαθέσει στην αγορά 1.945 τόνους και πλέον έχουν μείνει 100 τόνοι. Πρόσφατα έφυγαν 30 τόνοι με 5,30 ευρώ/κιλό».

Ικανοποίηση για τις τιμές, αλλά και ανησυχία στην Αργολίδα

Θετικός είναι ο απολογισμός της φετινής χρονιάς για την πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών στην Αργολίδα. Η ποιότητα του ελαιολάδου μετρήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα και η τιμή άφησε άπαντες ικανοποιημένους, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις άγγιξε ή και ξεπέρασε τα 5 ευρώ. Ο Γιάννης Κοροντίνης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θερμασία Δήμητρα», δήλωσε: «Είχαμε μία από τις καλύτερες χρονιές ως προς τη διαμόρφωση της τιμής παραγωγού, αφού κυμάνθηκε από 4,60 έως 5,05 ευρώ/κιλό. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, είχαμε μία μείωση της τάξεως του 30%-40% λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας».

Ο συνεταιρισμός διακίνησε περίπου 200 τόνους ελαιολάδου, που αντιστοιχούν στο σύνολο της παραγωγής του. Κλείνοντας, ο κ. Κοροντίνης επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να μας δώσει το νερό του Αναβάλου. Οι όποιες σκέψεις που έχουμε για τυποποίηση δεν προχωράνε, γιατί όλοι φοβούνται ότι μία τέτοια επένδυση μπορεί να ακυρωθεί από την έλλειψη νερού». Ο Δήμος Μπέκας, παραγωγός που διατηρεί και ελαιοτριβείο στην περιοχή Κολιάκι του Δήμου Επιδαύρου, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Οι οξύτητες ήταν καλές. Τα πιο πολλά λάδια ήταν από δύο έως τέσσερα δέκατα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές κινήθηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν από 4,30 έως 4,70 ευρώ κιλό για το έξτρα παρθένο».

«Οι καλές τιμές έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις και έτσι δεν υπάρχουν πλέον αποθέματα, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις», σημείωσε. Παράλληλα, εξέφρασε και αυτός τον προβληματισμό του για την παρατεταμένη ανομβρία, που ταλαιπωρεί τα δέντρα και στον Δήμο Επιδαύρου, τονίζοντας ότι «τα δέντρα πάνε να ξεραθούν. Κάποιες περιοχές επηρεάστηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες», δηλώνει.

ΚΡΗΤΗ
Στα 5 ευρώ πούλησε ο ΑΣ Γραμβούσας, νέες προσφορές από αγοραστές

Ποσότητα 60 τόνων έξτρα παρθένου διέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γραμβούσας (Χανιά), σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Βασίλης Κουτσαυτάκης. Όπως μας είπε, «η χρονιά εξελίχθηκε πολύ ικανοποιητικά, καθώς ξεκινήσαμε από τα 4,40 και φτάσαμε στα 5 ευρώ/κιλό. Θεωρώ ότι όταν μπει σε πλήρη δραστηριότητα η τουριστική περίοδος, θα πάμε και πιο πάνω στις τιμές».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν είναι μια απλή υπόθεση: «Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο την οξύτητα, αλλά το σύνολο των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του προϊόντος.

Ο συνεταιρισμός μας το περασμένο φθινόπωρο, δηλαδή στην έναρξη της σεζόν, εγκαινίασε τη λειτουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας έκθλιψης του ελαιοκάρπου προς αυτή την κατεύθυνση». Τέλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου, ενώ σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να πέσουν τουλάχιστον δύο καλές βροχές, «κατά το διάστημα Μαρτίου και Απριλίου». Εν τω μεταξύ, θετικά ήταν τα νέα για διαγωνισμούς στην περιοχή του Ηρακλείου, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ, η Ομάδα Παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ είδε τις προσπάθειές της να αποδίδουν καρπούς, καθώς διέθεσε 21,5 τόνους έξτρα παρθένου, οξύτητας 0,37, προς 5,03 ευρώ/κιλό, ενώ ο ΑΣ Μοχού διέθεσε, προς 5 ευρώ/κιλό, 50 τόνους έξτρα παρθένου οξύτητας, 0,41.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2022