Ελαιόλαδο: Συνεχίζουν να υποχωρούν οι τιμές όσο προχωρά η συγκομιδή για το φρέσκο

Σε σχετική αδράνεια παραμένει ακόμη το εμπόριο

Τιμές σε τροχιά υποχώρησης, όσο αυξάνονται και οι περιοχές που μπαίνουν στη διαδικασία της συλλογής, και αγορά που ακόμη δεν έχει βρει τον προσανατολισμό της, εξακολουθούν να συνθέτουν το σκηνικό για το ελαιόλαδο. Οι τιμές για το φρέσκο προϊόν πηγαίνουν συνήθως «μέρα με τη μέρα», αφού ακόμη οι αγοραστές δεν έχουν δείξει έντονη ζήτηση για το προϊόν, πιέζοντάς τες, όπως είναι φυσικό, να κινηθούν προς τα κάτω, σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα· μία εικόνα που καταγράφεται σε σημαντικά ελαιοπαραγωγικά κέντρα.

Η υποχώρηση των τιμών παρατηρείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενδεικτικά, το έξτρα παρθένο των Ισπανών στα τέλη Οκτώβρη ήταν στα 8 ευρώ/κιλό μεσοσταθμικά, από τα 8,14 περίπου στις αρχές του μήνα. Διαγράφοντας μεγαλύτερη πτώση, το ιταλικό προϊόν είχε υποχωρήσει από τα 9 στα 8,37 ευρώ, ενώ αντίστοιχα το ελληνικό είχε βρεθεί από τα 7,85 στα 7,44 ευρώ, σύμφωνα με την εβδομαδιαία καταγραφή τιμών της Κομισιόν μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη νέα παραγωγή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, αυτή εκτιμάται στους 1,5 εκατ. τόνους για την ΕΕ, κυμαινόμενη 9% υψηλότερα από τα περσινά επίπεδα, όπως αναφέρεται στη βραχυπρόθεσμη έκθεση του Οκτωβρίου.

Η τιμή παραγωγού για το φρέσκο, αλλά και το περσινό ελαιόλαδο στα Χανιά έχει πλέον υποχωρήσει στα 6,80 ευρώ, με τάση να κατέβει στα 6,50 ευρώ

Τάση για 6,5 ευρώ καταγράφουν τα Χανιά

Με καλές αποδόσεις, οι οποίες κυμαίνονται στα 5 κιλά ελιών για ένα κιλό λαδιού, και τις οξύτητες να βελτιώνονται σε σύγκριση με τα πρώτα δείγματα, τα οποία έβγαζαν ελαιόλαδα ακόμη και εκτός των ορίων του εξαιρετικά παρθένου, προχωρούν οι ελαιοποιήσεις στα Χανιά, όπου οι παραγωγοί φέτος ξεκίνησαν νωρίς παρά το όψιμο της χρονιάς. «Ίσως κι ένα 40% της παραγωγής να έχει συγκομιστεί», εκτίμησε ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων, προσθέτοντας ότι φέτος τα Χανιά, όπως και η υπόλοιπη χώρα, θα έχουν αρκετά χαμηλότερη παραγωγή από αυτήν που αναμενόταν αρχικά. Πιο συγκεκριμένα για τον νομό, η νέα παραγωγή θα κυμανθεί στους 10.000-12.000 τόνους, σε σύγκριση με τους 20.000-25.000 τόνους μίας κανονικής χρονιάς, σύμφωνα με την εκτίμηση που μετέφερε.

Επισημαίνοντας μια «σιωπή» από την πλευρά των αγοραστών, η τιμή παραγωγού για το φρέσκο, αλλά και το περσινό ελαιόλαδο στην περιοχή έχει πλέον υποχωρήσει στα 6,80 ευρώ, με τάση να κατέβει στα 6,50 ευρώ. «Ουσιαστικά, δεν γίνονται συναλλαγές με τα φρέσκα ακόμη», εξηγεί, προσθέτοντας ότι αυτό που συμβαίνει είναι μία προσπάθεια των εμπόρων, Ιταλών κυρίως, να «τιθασεύσουν τις τιμές» από μία ανεξέλεγκτη άνοδο, χωρίς από την άλλη και οι παραγωγοί να δίνουν και μεγάλες ποσότητες προς πώληση. Αναφορικά με το περσινό, το όποιο ενδιαφέρον φαίνεται ότι είναι κυρίως από την εγχώρια τυποποίηση, που το θέλει, όμως, σε χαμηλότερες τιμές.

Τονίζοντας ότι κύριο μέλημα αυτήν τη στιγμή είναι η παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος χωρίς υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων, ο ίδιος εκτιμά ότι θα υπάρξει μία ανοδική πορεία των τιμών από τον Φλεβάρη, χωρίς να μπορεί κανείς να προβλέψει το επίπεδο στο οποίο θα κινηθούν.

«Μέρα με τη μέρα» δίνουν τιμές οι έμποροι στη μεσσηνιακή Μάνη

Τιμές που είχαν μείνει μάλλον στα 7-7,30 ευρώ προ κάποιων ημερών, αφού πηγαίνουν «μέρα με τη μέρα», αναφέρει από τη μεσσηνιακή Μάνη ο ελαιοτριβέας Δημήτρης Πουλάκος. «Οι έμποροι δίνουν κάποιες τιμές τη συγκεκριμένη ημέρα, πληρώνουν σχεδόν τοις μετρητοίς, αλλά δεν χτυπάνε και τα τηλέφωνα να πουν “φέρτε μου λάδι”», εξηγεί, ενώ και από την πλευρά των παραγωγών δεν διατίθεται μέχρι στιγμής το προϊόν, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, εκτιμώντας ότι αυτήν τη στιγμή το εμπόριο έχει όφελος να αγοράσει, καθώς «δεν διαφαίνεται κάποιος λόγος που να συναινεί στο να μην ακριβύνει το λάδι στο μέλλον».

Ως προς τα παραγωγικά, η περιοχή εκτιμά για φέτος «μισολαδιά», με τη συγκομιδή να αγγίζει ήδη ίσως και το 35%. Οξύτητες και αποδόσεις είναι πλέον σε καλά επίπεδα, αφού προ ολίγων ημερών ο αέρας και η βροχή καθάρισαν τα δέντρα από τον «σκάρτο» καρπό.

Στάση αναμονής ώσπου να προχωρήσει η συλλογή στη Μεσσηνία

Χωρίς επί της ουσίας να γίνονται πράξεις αυτήν τη στιγμή, περιμένοντας να προχωρήσει η συγκομιδή και να αυξηθούν οι ποσότητες, οι τιμές έχουν υποχωρήσει στα 7,5 ευρώ, με μία στάση αναμονής να τηρείται από όλες τις πλευρές. Αυτή είναι η εικόνα που μετέφερε από τη Μεσσηνία ο Γιάννης Πάζιος, γενικός διευθυντής της Ένωσης.

Ο νομός εκτιμά πλέον μία κάμψη της τάξεως του 50%-60% από πέρυσι, σε όρους ποσοτήτων, λόγω των καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν, ενώ τα πρώτα λάδια που βγαίνουν προσώρας είναι καλά ποιοτικά, ωστόσο παράγοντες όπως το γλοιοσπόριο αφήνουν να αιωρείται ένας προβληματισμός ενόψει του επόμενου διαστήματος.

Από τη νέα χρονιά οι περισσότερες πράξεις, εκτιμούν στη Λακωνία

Μικρή παραγωγή, σε αντίθεση με τις περσινές επιδόσεις, εκτίμησε για την περιοχή του Δήμου Μονεμβασίας, όπου δραστηριοποιείται, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μεταμόρφωσης, Γιάννης Λάγγης. Η περιοχή έχει ξεκινήσει την ελαιοσυλλογή και οι παραγωγοί του συνεταιρισμού αναμένουν καλής ποιότητας ελαιόλαδα, δεδομένης και της δουλειάς που έχει γίνει στη δακοκτονία από την ίδια την οργάνωση, ως εργολάβο. Η βροχή, που έπεσε κι εκεί προ ολίγων ημερών, καθάρισε τον καρπό από τις σκόνες που είχαν συσσωρευτεί μετά από οκτώ μήνες ανομβρίας, ενώ οι αποδόσεις κινούνται ακόμη στα 7 κιλά καρπού για ένα κιλό λαδιού, όπως ανέφερε· εικόνα που αναμένεται να βελτιωθεί.

Σε ό,τι αφορά την τιμή που προσφέρεται, αυτή κυμαίνεται στα 6,80-7 ευρώ για ελαιόλαδα της περσινής περιόδου, χωρίς να αναφέρεται αν έχουν καταγραφεί πράξεις στα αποθέματα που υπάρχουν στην περιοχή, όσο ακόμη δεν συγκεντρώνονται επαρκείς ποσότητες στο φρέσκο. Όπως εκτιμά ο κ. Λάγγης, οι περισσότερες πράξεις θα μετατοπισθούν από Γενάρη, αφού φορολογικοί λόγοι δεν θα επιτρέψουν στους παραγωγούς την τρέχουσα χρονιά να διαθέσουν ποσότητες, ενώ και οι έμποροι δεν εκδηλώνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή την περίοδο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023