Ελαιόλαδο και τουρισμός στο Πόρτο Λάγος

«Η Ελλάδα παράγει διακοπές και ελαιόλαδο» είναι η συμβουλή που ακολουθεί ο Ξανθιώτης ελαιοκαλλιεργητής Αργύρης Προμοίρας, ο οποίος την τελευταία εξαετία ασχολείται επαγγελματικά με την καλλιέργεια.

Την τρίτη χρονιά, κατέκτησε σε διαγωνισμούς διεθνείς διακρίσεις για το ελαιόλαδο με τρούφα, που είναι αρωματισμένο με φυσικό τρόπο, και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΒΙΣΤΩΝΕΣ, ενώ φτιάχνει αρτύματα ελαιολάδου και καλλυντικά. Συνεργάζεται με Θρακιώτες γεωπόνους και με χημικό ελαιολάδου στην Αθήνα, αξιοποιώντας τις εξειδικευμένες γνώσεις στη στόχευσή του για ποιοτικά παραγόμενο προϊόν.

Όπως επισημαίνει, οι καταναλωτές ενίοτε δεν γνωρίζουν τις διαφορές μεταξύ παρθένου και εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, ενώ λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών επιλέγουν φθηνότερα ελαιόλαδα, όπως το εξευγενισμένο. «Κάθε ποικιλία ελιάς παράγει διαφορετικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Κάθε φορά που βγάζουμε λάδι, κάνουμε οργανοληπτική αξιολόγηση και γευσιγνωσία ελαιολάδου».

Διαπιστώνει πως όσοι αγοράζουν ελαιόλαδο ΒΙΣΤΩΝΕΣ γίνονται πελάτες τους, θα ήθελε όμως να το δοκιμάσουν περισσότεροι Θρακιώτες. «Βγάζουμε premium προϊόν, αλλά προσπαθούμε να διατηρούμε την τιμή χαμηλή. Χώρες φτωχότερες από εμάς, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, επιλέγουν το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο».

Τουρισμός

Παράλληλα με την καλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς, ο Αργύρης Προμοίρας διατηρεί ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Πόρτο Λάγος, προσφέροντας τη δυνατότητα εναλλακτικού τουρισμού και αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως το κανό, εξυπηρετώντας λίγα άτομα, κατόπιν ραντεβού.

«Η διαδρομή περιλαμβάνει βόλτα στα κανάλια, περνάμε από τη βυζαντινή εκκλησία του Πόρτο Λάγος, το δάσος που είναι αποικία ερωδιών. Η περιοχή διατηρεί την άγρια ομορφιά της».

Αρκετοί επιλέγουν την περίοδο από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο και συμμετέχουν στη συγκομιδή. «Όσοι μένουν στο κατάλυμα επισκέπτονται την έκθεση, δοκιμάζουν λάδι και βρώσιμη ελιά και στην εποχή συγκομιδής επισκεπτόμαστε ένα κτήμα με ελαιόδεντρα, ενδεχομένως και το ελαιοτριβείο που συνεργάζομαι».

Υιοθεσία ελαιοδέντρου

Κάθε χρόνο φυτεύει 1.000-1.500 ελαιόδεντρα. Μάλιστα, σχεδιάζει για ορισμένα να δημιουργήσει πρόγραμμα υιοθεσίας ελαιοδέντρου από κατοίκους του εξωτερικού, με μικρό κόστος.

«Θα τοποθετείται ταμπελάκι με το όνομά τους. Θα παρακολουθούν με κάμερα τη συγκομιδή καρπού και την ελαιοποίηση. Θα συσκευάζεται και θα στέλνεται στο σπίτι του αναδόχου με την ετικέτα ΒΙΣΤΩΝΕΣ και το όνομά του». Τέλος, σχεδιάζει τη δημιουργία e-shop των οικοτεχνιών της περιοχής για να βοηθήσει παραγωγούς να προβάλουν τα προϊόντα τους.