Ελαιόλαδο: Ζεστή η αγορά, ποντάρουν στην έλλειψη αποθηκευτικών χώρων οι ξένοι αγοραστές

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Αργυρίου, Γιάννη Σάρρου

Ζεστός παραμένει ο καιρός σε όλη τη χώρα με την έλευση του 2023, γεγονός που ευνοεί την επιτάχυνση της συγκομιδής της ελιάς, με δεδομένο βεβαίως το πρόβλημα της έλλειψης εργατών. Στη Στερεά Ελλάδα μαζεύουν πλέον μόνο στη Φθιώτιδα, ενώ στη Δυτική Ελλάδα οι προσδοκίες είναι μεγάλες για φέτος.

Στην «ΥΧ» μετέφερε τις εξελίξεις στην αγορά ελαιολάδου της Κρήτης ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης: «Λόγω ηλιοφάνειας έχουν βγει και μαζεύουν όλοι, χωρίς ρεπό. Στην Κρήτη έχει συλλεχθεί περίπου το 70% της ελαιοπαραγωγής, την οποία φέτος εκτιμούμε στους 100.000 με 120.000 τόνους.

Πρόκειται για μια χρονιά με προσδοκίες να δώσει ανάσα στους παραγωγούς, αφού στην αγορά αναμένεται να «πέσει» πάνω από μισό δισ. ευρώ. Αυτή την περίοδο, η τιμή παραγωγού μεσοσταθμικά κινείται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 4,80 ευρώ/κιλό. Εμπορικές πράξεις γίνονται συνεχώς και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από Ιταλία, όσο και από Ισπανία». Ζητώντας του να μας δώσει μερικές επιπλέον πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο στην αγορά, ο κ. Χιλετζάκης μας είπε πως «υπάρχουν κάποια παιχνίδια που κάνουν οι αγοραστές, σε μια προσπάθεια να ρίξουν την τιμή στην Κρήτη.

Βεβαίως, οι έμπειροι Ιταλοί μεταπράτες γνωρίζουν και τα περιθώρια της αποθεματοποίησης που μπορεί να κάνει η κάθε περιοχή, επομένως ποντάρουν στο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδεσμευθούν ποσότητες στην αγορά και το εκμεταλλεύονται. Για παράδειγμα, ξέρουν ότι στην Κρήτη οι δυνατότητες αποθήκευσης των ελαιουργείων είναι για έως 40.000 τόνους, την ώρα που φέτος η παραγωγή είναι υπερδιπλάσια, ενώ στη Μεσσηνία οι δυνατότητες είναι στους 25.000 τόνους, με επίσης πολλαπλάσια παραγωγή».

Ο κ. Χιλετζάκης αναφέρθηκε στην καινούργια προσπάθεια που ξεκίνησε με το παρατηρητήριο τιμών και τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες ελαιολάδου: «Το παρατηρητήριο τιμών “Δημέλαιο”, στο οποίο συμμετέχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα.

Από τη στιγμή που ξεκίνησε, η τιμή παραγωγού πήρε ώθηση αποδεδειγμένα. Για πρώτη φορά θα γίνονται ηλεκτρονικές δημοπρασίες ελαιολάδου στην Κρήτη. Φιλοδοξία μας είναι να δώσουμε προοπτική και διαφάνεια στην αγορά και μελλοντικά να επεκταθεί και εκτός Κρήτης, στην Πελοπόννησο».

Αργολίδα

Ικανοποίηση, αλλά και ανησυχία για τα ΠΟΠ ελαιόλαδα

Στην Ερμιονίδα, η ποσότητα της παραγωγής φτάνει τους 2.000 τόνους. Στην περιοχή λειτουργούν τρεις μονάδες συσκευασίας και περίπου δέκα πιστοποιημένα ελαιουργεία.

Όπως εξήγησε στην «ΥΧ» ο Βαγγέλης Δημαράκης, γεωπόνος και εκπρόσωπος της εταιρείας ΕΡΜΗΣ, με εξαγωγές που φτάνουν το 60% της παραγωγής, «ήταν μία καλή χρονιά, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά. Το θέμα είναι ότι το ΠΟΠ ελαιόλαδο ουσιαστικά χάνει το προνομιακό του καθεστώς, αφού φεύγει με βυτία και επιστρέφει εμφιαλωμένο ως εισαγόμενο.

Οι τιμές πήγαν πολύ ψηλά. Τα καλά λάδια πήγαν από 4,20 έως 4,80 ευρώ/κιλό». Τι γίνεται όμως με τις προσδοκίες που υπήρχαν για το ΠΟΠ ελαιόλαδο Κρανιδίου; Ο ίδιος απαντά: «Από τη στιγμή που δεν μπορέσαμε να πετύχουμε κάποιες συνεργασίες ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διαθέτουμε ελαιόλαδο όλο τον χρόνο, υπάρχει πρόβλημα. Χάνουμε την προοπτική να διαθέτουμε το λάδι μόνοι μας, τυποποιημένο, σε κάποιες αγορές του εξωτερικού, ενώ δεν μπορούμε να βρούμε χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου ΠΟΠ ο γεωπόνος επισημαίνει: «Στην αγορά μπαίνουν και άτομα που δεν έχουν ως κύριο επάγγελμα την καλλιέργεια. Όταν ανεβαίνουν οι τιμές, τότε καλλιεργούν. Όταν πέφτουν, απλά δεν παράγουν».

Παρόμοια είναι η εικόνα και στην περιοχή του Δήμου Επιδαύρου για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ «Λυγουριό Ασκληπιείου», που παράγεται από τη φημισμένη ποικιλία Μανάκι με «εξαγωγή εν ψυχρώ» και αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες. Ο παραγωγός και ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου Βαγγέλης Μελάς, από το Λυγουριό, ανέφερε ότι «αυτή η χρονιά χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη παραγωγή που έφεραν οι πολύ καλές αποδόσεις και τις πολύ καλές τιμές. Η τιμή του ελαιολάδου κυμάνθηκε από 4,50 έως 5 ευρώ».

Στερεά Ελλάδα

Μεγάλη η παραγωγή, ελαιοποιήθηκαν ακόμα και οι Καλαμών

Με μόνη την Περιφερειακή Ενότητα της Φθιώτιδας να συνεχίζει τη συλλογή του καρπού της ελιάς, στις υπόλοιπες ελαιοκομικές περιοχές έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Η φετινή παραγωγή ελαιολάδου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο από την τελευταία δεκαετία και σημαντικά μεγάλες ποσότητες ελαιοκάρπου οδηγήθηκαν στην ελαιοποίηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ποικιλιών που χρησιμοποιούνται είναι διπλής κατεύθυνσης, με αποτέλεσμα ακόμη και η ποικιλία Καλαμών να οδηγηθεί προς την ελαιοποίηση, λόγω της χαμηλής της τιμής. Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Νταβάκο, ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου, η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 4,40 έως 4,60 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα.

Όπως είπε ο ίδιος, «τέθηκε σε λειτουργία από την αρχή της συλλογής της ελιάς το σύνολο των ελαιοτριβείων της περιφέρειας, για να καλυφθούν οι ανάγκες της ελαιοποίησης και οι ποσότητες σε ελαιόλαδο είναι μεγάλες. Ακόμη και η ποικιλία Καλαμών, όπου τα προηγούμενα χρόνια έμπαινε στις κάδες, φέτος κατά ένα μεγάλο ποσοστό πήγε προς ελαιοποίηση».

Θ. Βασιλόπουλος

«Να διατηρήσουμε τα οφέλη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου»

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έκβαση της φετινής ελαιοκομικής σεζόν, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων: «Στους 25.000 με 27.000 τόνους εκτιμάται ότι θα κλείσει η φετινή ελαιοκομική περίοδος στην Ηλεία, που θεωρείται από τις καλύτερες των τελευταίων χρόνων στην περιφέρειά μας, καθώς και στη χώρα μας γενικότερα. Βασικό ζητούμενο είναι η φετινή εικόνα να μην είναι συγκυριακή, αλλά ως βάση για τα επόμενα χρόνια, με τον σχεδιασμό του τριετούς προγράμματος δακοκτονίας και τη συνεργασία με τους ελαιοκομικούς φορείς που έχει αναπτύξει η περιφέρεια. Η παρουσία της Δυτικής Ελλάδας μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης θα είναι εντονότερη τη νέα χρονιά σε εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις για την προβολή και την προώθηση του ελαιολάδου μας».