Ελλάδα: Κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου οι εκμεταλλεύσεις με βιολογικές καλλιέργειες

Οδηγίες για τη σωστή υποβολή αιτήσεων στήριξης στο Υπομέτρο 6.3.

Δέκατη πέμπτη στη λίστα των 28 κρατών – μελών και λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο του ποσοστού των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για βιολογική γεωργία, βρίσκεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (2016) στη χώρα μας, το 6,5% των γεωργικών εκτάσεων χρησιμοποιείται για βιολογικές καλλιέργειες, τη στιγμή που ο μέσος όρος βρίσκεται στο 6,67%.

Πρωταθλητές στη λίστα είναι οι χώρες της Αυστρίας (21,25%), της Σουηδίας (18,3%) και της Εσθονίας (18%) ενώ οι τρεις ουραγοί είναι η Ιρλανδία (1,72%) η Ρουμανία (1,67%) και η Μάλτα (0,2%). Ως προς τους Ίβηρες γείτονές μας, η Ισπανία βρίσκεται σχετικά υψηλά με 8,48% ενώ η Πορτογαλία μας ξεπερνά κατά μία θέση με 6,75% . Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2011 έως το 2016 η επιφάνεια των γεωργικών εκτάσεων με βιολογικές καλλιέργειες αυξήθηκε πανευρωπαϊκά κατά 1,2% τη στιγμή όμως που η οικονομική ενίσχυση από τις κυβερνήσεις των 28 σε έρευνα και ανάπτυξη μειώθηκε κατά 5,7%, γεγονός αποθαρρυντικό για την επίτευξη του στόχου της αντιμετώπισης της πείνας, της κακής διατροφής καθώς και της αειφόρου γεωργίας στη γηραιά ήπειρο.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον Σχετικό Πίνακα με το ποσοστό καλλιεργούμενων βιολογικών εκτάσεων ανά χώρα καθώς και ένα μικρό infographic με στοιχεία που σχετίζονται με τη βιολογική καλλιέργεια και τη διατροφή στην ΕΕ.