Ελλείψει αποθηκών, οι σταφιδοπαραγωγοί ζητούν να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα απορρόφησης

«Πρέπει τώρα να σώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε», λέει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών

Στο παρά πέντε και ύστερα από οκτώ μήνες διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων, το κύριο αίτημα των σταφιδοπαραγωγών για απορρόφηση των πλεονασμάτων μαύρης κορινθιακής σταφίδας του 2020 έγινε τελικά αποδεκτό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με επακόλουθο την άνοδο της τιμής αγοράς του προϊόντος στο 1,40 ευρώ το κιλό.

Πρόκειται για μία απόφαση που προέκυψε στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, την περασμένη Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου με παραγωγούς, συνεταιριστές και εκπροσώπους ιδιωτικών μεταποιητικών επιχειρήσεων, για την οποία είχε γράψει η «ΥΧ».

Με καθυστέρηση

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, Μίλτος Σταυρόπουλος, η υπουργική απόφαση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, βάζοντας φραγμό στον κατήφορο της τιμής πώλησης της σταφίδας που έφτασε να διατίθεται από τον παραγωγό στα 50 λεπτά. Τόνισε, ωστόσο, πως πάρθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού έχει ήδη δοθεί στην αγορά του εξωτερικού το μισό απόθεμα, γύρω στους 4.000 τόνους, σε πολύ χαμηλές τιμές για τον παραγωγό.

«Θα πρέπει τώρα να σωθεί ό,τι προλαβαίνουμε. Καταλαβαίνετε πως θα είχε σωθεί η αγορά της σταφίδας, εάν το υπουργείο ανταποκρινόταν άμεσα στο αίτημά μας», τόνισε ο κ. Σταυρόπουλος, προσθέτοντας πως το μεγάλο ζητούμενο, αυτήν τη στιγμή, είναι να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα υλοποίησης της απορρόφησης του προϊόντος, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα αποθηκευτικά μέσα για να παραδώσουν οι παραγωγοί το προϊόν τους μέχρι της 28 Ιανουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ομάδα Εργασίας

Από την πλευρά του, το υπουργείο αναφέρει πως ο υπουργός, κινούμενος στον άξονα στήριξης των παραγωγών, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, δεν αποδέχτηκε εξαρχής το αίτημα της απόσυρσης των αποθεμάτων σταφίδας εσοδείας 2020 με εθνικά ή ενωσιακά χρήματα, γνωρίζοντας ότι αυτό αντίκειται στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και ενέχει τον κίνδυνο επιβολής αυστηρών προστίμων προς τη χώρα. Εντούτοις, δεν σταμάτησε την προσπάθεια για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης.

Επιπλέον, υπό την εποπτεία του υπουργείου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην αγορά της σταφίδας, συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για τη χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για το ιστορικό αυτό υπερπροϊόν.