Ένα μοναδικό ταξίδι στον κόσμο των αρωματικών φυτών

Μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία στη φύση και στην ελληνική παράδοση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών προσέφεραν στους επισκέπτες τους οι δημιουργοί του αγροκτήματος ΑΔΟΛΟ που βρίσκεται στο Ίσωμα Αχαΐας, στην ημιορεινή περιοχή του Ερύμανθου.

Μικροί και μεγάλοι, σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, άγγιξαν και μύρισαν τα αρωματικά φυτά και βότανα και έμαθαν για τη χρήση τους και τον τρόπο που ωφελούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Η πλήρης και εμπεριστατωμένη διαδραστική ξενάγηση στον μαγικό κόσμο των βοτάνων έγινε από τον δημιουργό του αγροκτήματος και γεωτεχνικό Χρήστο Θανόπουλο, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού του δικτύου open farm.

Όπως ο ίδιος επεσήμανε στην «ΥΧ», ήταν μόνο η αρχή, καθώς η μεγάλη προσέλευση του κόσμου έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη δίψα των αστών να έρθουν κοντά στη φύση και να γνωρίσουν όλα όσα εκείνη προσφέρει.

«Όλο αυτό που ζήσαμε ήταν μαγικό. Ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε η παρουσία των παιδιών, τα οποία έδειξαν την αγάπη και τον σεβασμό τους στη γη και στις λειτουργίες της φύσης. Μπήκαν μέσα στον ανεξερεύνητο για αυτά κόσμο των αρωματικών φυτών, τα είδαν, τα άγγιξαν και τα μύρισαν. Ήταν πολύ συγκινητικό να βλέπεις τα παιδιά να διαβάζουν τα προσπέκτους που φτιάξαμε με τις πληροφορίες για κάθε φυτό και τα μάτια τους να λάμπουν από ενδιαφέρον», τονίζει ο κ. Θανόπουλος.

Όπως προσθέτει, «έχουμε δημιουργήσει έναν βοτανικό κήπο, τον οποίο έχουμε συνδυάσει με επαγγελματική επιχείρηση. Εξαρχής, θέλαμε να έχει ο κόσμος τη δυνατότητα να βλέπει από κοντά την πληθώρα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που διαθέτουμε και παράλληλα να μαθαίνει γι’ αυτά και να τα χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του. Είναι ο πλούτος που διαθέτει η χώρα μας. Οι Κινέζοι αποκαλούν το φασκόμηλο «τσάι της Ελλάδας». Είναι σπουδαίο όλο αυτό. Το τσάι του βουνού έχει εξαιρετικές ιδιότητες που πολλοί δεν γνωρίζουν».

Το αγρόκτημα

Η ΑΔΟΛΟ είναι μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης βιολογικών αρωματικών φυτών. Καλλιεργούνται ρίγανη, τσάι του βουνού, θυμάρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, μελισσόχορτο, λεβάντα, μέντα, δάφνη, λουίζα και δίκταμο. Τα βότανα συλλέγονται με το χέρι και αποξηραίνονται χωρίς τη χρήση τεχνικών μεθόδων, ενώ πληθώρα ωφέλιμων εντόμων δείχνουν τον δρόμο της αληθινής αειφορίας. To κτήμα είναι επισκέψιμο άνοιξη και καλοκαίρι και οι επισκέπτες ενημερώνονται για όλα τα στάδια παραγωγής, από τη φύτευση, το ξεβοτάνισμα, την επικονίαση με μέλισσες, τη συγκομιδή, τη φυσική αποξήρανση μέχρι και την τυποποίηση.