Ένας στους τρεις Ουκρανούς αγρότες δεν πρόκειται να προβεί σε φθινοπωρινές σπορές

Σχεδόν 720.000 τόνοι σιτηρών έχουν εξαχθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Ρωσία

Συνολικά 33 φορτηγά πλοία, που μεταφέρουν περίπου 719.549 τόνους σιτηρών, έχουν αναχωρήσει από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δημιουργία του λεγόμενου «Διαδρόμου Σιτηρών», όπως μετέδωσε την Τρίτη 23/8 το Reuters, επικαλούμενο αναφορές του ουκρανικού υπουργείου Γεωργίας.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την απεμπλοκή των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών υπεγράφη με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν καταβαραθρωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα και απέκλεισε τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, ανεβάζοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και προκαλώντας φόβους για ελλείψεις στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Πλέον, εκτός από τα πλοία που είχαν ήδη αποπλεύσει έως την Τρίτη, το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι άλλα 18 βρίσκονταν σε διαδικασία φόρτωσης εμπορευμάτων ή περίμεναν άδεια να εγκαταλείψουν τα ουκρανικά λιμάνια.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ουκρανικού Αγροτικού Συμβουλίου, Ντένις Μαρτσούκ, οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα μπορούσαν να φτάσουν τους 4 εκατομμύρια τόνους τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τους 3 εκατομμύρια τόνους του Ιουλίου. Όμως, ακόμη και με τα λιμάνια ανοιχτά, αυτές είναι σημαντικά χαμηλότερες από ό,τι πριν από την έναρξη του πολέμου, όταν η χώρα εξήγαγε έως και 6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών τον μήνα.

Ο Μαρτσούκ, του οποίου η οργάνωση εκπροσωπεί τον ουκρανικό πρωτογενή τομέα, δήλωσε ότι παρά τις νέες ευκαιρίες που ανοίγονται για τις εξαγωγές, οι Ουκρανοί αγρότες θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν ελλείψεις κεφαλαίων και το ένα τρίτο εξ αυτών δεν θα συμμετάσχει στη σπορά χειμερινών σιτηρών για την περίοδο 2022/2023.

Αποκαταστάθηκε μετά από μια εικοσαετία η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Μολδαβία

Πάντως, τα καλά νέα για τις ουκρανικές εξαγωγικές ροές συνεχίζονται, καθώς, όπως έγινε γνωστό, η Ουκρανία αποκατέστησε τη σιδηροδρομική σύνδεση με τη γειτονική Μολδαβία, μετά από 23 χρόνια. Όπως δήλωσε σε διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το αποκαταστημένο δίκτυο θα μπορούσε να συμβάλει στη μεταφορά επιπλέον 10 εκατομμυρίων τόνων εμπορευμάτων ετησίως.

Αν και ο Ζελένσκι δεν διευκρίνισε τι είδους αγαθά θα μεταφερθούν, η Ουκρανία επιθυμεί να εξεύρει νέους τρόπους ώστε να εξάγει εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουν μείνει αποκλεισμένοι στη χώρα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής. Σημειωτέον ότι η Μολδαβία συνορεύει με τη Ρουμανία, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μειωμένες κατά το ήμισυ οι εξαγωγές σιτηρών από την έναρξη του πολέμου

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, το υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι εξαγωγές κομβικών ουκρανικών προϊόντων αγροδιατροφής έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.

Πιο συγκεκριμένα, οι έως τώρα εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών για τη σεζόν 2022/2023 (μέχρι τις 19 Αυγούστου) εμφανίζονται μειωμένες κατά 51,6% σε ετήσια βάση. Αντιθέτως, οι εξαγωγές σιτηρών για τη σεζόν 2021/2022, που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, αυξήθηκαν κατά 8,5% σε 48,5 εκατομμύρια τόνους χάρη στις ισχυρές αποστολές πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Πιο απαισιόδοξη η τελευταία εκτίμηση για τη συγκομιδή του 2022

Όσον αφορά τη γεωργική συγκομιδή, ο συντάκτης του Reuters, Naveen Thukral, ανέφερε ότι η ουκρανική ένωση εμπόρων σιτηρών UGA προσάρμοσε προς τα κάτω την πρόβλεψη συνδυασμένης καλλιέργειας σιτηρών και ελαιούχων σπόρων της Ουκρανίας για το 2022 «σε 64,5 εκατομμύρια τόνους, από την προηγούμενη εκτίμηση των 69,4 εκατομμυρίων, λόγω των μικρότερων του αναμενομένου περιοχών συγκομιδής εξαιτίας της ρωσικής εισβολής».

Η ουκρανική κυβέρνηση αναμένει συγκομιδή περίπου 50 εκατομμύρια τόνων σιτηρών, σε σύγκριση με το ρεκόρ των 86 εκατομμυρίων τόνων το 2021, λόγω της απώλειας γης από τις ρωσικές δυνάμεις και των χαμηλότερων αποδόσεων των σιτηρών.