Ένωση δυνάμεων στις Ανατολικές ΗΠΑ για τη διάσωση μικρών βιολογικών γαλακτοπαραγωγών

Ενέργειες μεγάλων εταιρειών να σταματήσουν συμβόλαια αγοράς γάλακτος κινητοποίησαν τον τομέα βιολογικής γαλακτοπαραγωγής στις ανατολικές ΗΠΑ. Η αρχή έγινε το περασμένο φθινόπωρο, όταν 86 οικογενειακές βιολογικές εκμεταλλεύσεις στις περιοχές των Μέιν, Νιου Χάμσαιρ, Βερμόντ και της Ανατολικής Νέας Υόρκης πληροφορήθηκαν ότι η Horizon, θυγατρική της Danone Βορείου Αμερικής, θα σταματήσει από τις αρχές του 2023 τα συμβόλαια αγοράς γάλακτος, θέτοντας σε κίνδυνο την προώθηση της παραγωγής τους. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Maple Hill Creamery, ακυρώνοντας τα συμβόλαια για ακόμη 46 αγροκτήματα.

Η συστράτευση δυνάμεων για τα 132 αγροκτήματα ήρθε μέσω της Συνεργασίας Βορειοανατολικών Βιολογικών Οικογενειακών Αγροκτημάτων. Μία συνεργασία μεταξύ αγροτών, μεταποιητών και κυβερνητικών υπηρεσιών, που καλεί τους καταναλωτές να δεσμευτούν για την αγορά του 25% των εβδομαδιαίων γαλακτοπαραγωγικών αγορών από 35 μάρκες, οι οποίες και έχουν αντίστοιχα δεσμευθεί στην αγορά προϊόντος από τα συγκεκριμένα αγροκτήματα.

Το νέο σχήμα ενθαρρύνει όλους τους φορείς, ακόμη και στο πλαίσιο των σχολικών προγραμμάτων, να στηρίξουν την ενέργεια, ενισχύοντας την οικονομική βιωσιμότητα αυτών των εκμεταλλεύσεων που προσφέρουν περιβαλλοντικά, αναφέρει ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας στο dairyreporter, Gary Hirshberg, συνιδρυτής της εταιρείας βιολογικών Stonyfield.