Έως τις 27 Δεκεμβρίου η τεχνική νομοθεσία για τον νέο Κανονισμό Βιολογικών

Χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις φαίνεται ότι επιθυμεί η Κομισιόν να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της τεχνικής νομοθεσίας για την εφαρμογή των νέων κανονισμών για τα βιολογικά το 2022. Παρότι ευρωβουλευτές ζήτησαν να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος προσαρμογής, η Επιτροπή φαίνεται ότι θεωρεί επαρκή τον χρόνο που προηγήθηκε, καθώς και ότι η συζήτηση εξαντλήθηκε σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση.

Μόλις την περασμένη Τρίτη 9 Νοεμβρίου, η Επιτροπή Γεωργίας (AGRI) συνεδρίασε για τα επόμενα βήματα ενημέρωσης του κανονισμού (2018/848). Πρόκειται για τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε το 2018 και με καθυστερήσεις, λόγω και της πανδημίας, αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2022, φέρνοντας νέους κανόνες στη βιολογική παραγωγή και στην επισήμανση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Επιτροπής, η απαραίτητη τεχνική νομοθεσία αναμένεται να δημοσιευθεί έως τις 27 Δεκεμβρίου (κατ’ εξουσιοδότηση και εκτελεστικές πράξεις), ωστόσο αρκετοί ευρωβουλευτές προέβαλαν τις ενστάσεις τους, κυρίως ως προς την επάρκεια του χρόνου προσαρμογής για τους αγρότες.

Ανεπάρκεια χρόνου, αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο θα είναι έτοιμοι οι κανόνες, περίπλοκη κατανομή ορισμένων στις εκτελεστικές πράξεις, καθώς και ανησυχίες σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις που πληρούν οι εισαγωγές σε σύγκριση με όσα παράγονται στην ΕΕ, ακόμη και φόβοι για απώλειες στο βιολογικό καθεστώς, εντάσσονται μεταξύ όσων επισημάνθηκαν από τους ευρωβουλευτές.

Ταυτόχρονα, διατυπώθηκε αίτημα για μία μεταβατική περίοδο προσαρμογής, το οποίο, όμως, φαίνεται να απορρίπτεται, καθώς η Επιτροπή εκτιμά ότι πέρασαν αρκετά χρόνια διαβουλεύσεων και πλέον ήρθε ο χρόνος της εφαρμογής.

Η νέα νομοθεσία δεν θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια της βιολογικής ιδιότητας, καθώς οι σχετικοί κανόνες με αυτή την αναγνώριση είναι ίδιοι με την προηγούμενη νομοθεσία, υποστηρίζει η Επιτροπή, αντικρούοντας ισχυρισμούς.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, οι περισσότεροι κανόνες περιλαμβάνονται στον «βασικό κανονισμό» (2018/848), που συμφωνήθηκε από Κοινοβούλιο και Συμβούλιο Υπουργών το 2018 και αυτό σημαίνει ότι «δεν μπορούν να αλλάξουν».