Έως 31 Μαρτίου η υιοθέτηση του Σχεδίου Δράσης Βιολογικών της Κομισιόν

Μέχρι τις 31 Μαρτίου η Κομισιόν θα υιοθετήσει το νέο Σχέδιο Δράσης για τα βιολογικά της περιόδου 2021-2027, αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της DG Agri, Wolfgang Burtscher, μιλώντας στο ψηφιακό συνέδριο της BIOFACH την περασμένη εβδομάδα. Υπογραμμίζοντας τον στόχο για ενίσχυση του ρόλου της βιολογικής γεωργίας, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος που αντικατέστησε τον επίτροπο Γεωργίας, ο οποίος και δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στο συνέδριο λόγω άλλων υποχρεώσεων, υποστήριξε τον κομβικό ρόλο της βιολογικής γεωργίας στον μετασχηματισμό της ΚΑΠ, αλλά και την εστίαση στον τομέα, που επιδιώκει η Πράσινη Συμφωνία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε, το νέο Σχέδιο θα δίνει το περίγραμμα των στόχων της εμβληματικής αυτής Συμφωνίας. Πέρα από τον στόχο της αύξησης στο 25% των καλλιεργούμενων εκτάσεων εκείνων της βιολογικής καλλιέργειας, υποστήριξε ότι «οι πραγματικές αλλαγές απαιτούν συνεργασία πολλών επιπέδων, αλλά και εμπλοκή όλων των παικτών στην αλυσίδα, διαβεβαιώνοντας καλύτερα περιβαλλοντικά, οικονομικά, κοινωνικά, αλλά και υγειονομικά αποτελέσματα».

Όπως αποκάλυψε, το Σχέδιο θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα, αλλά και την εμπλοκή όλων των πιθανών εργαλείων και πολιτικών που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του κλάδου και στη μετατροπή της ευρωπαϊκής καλλιεργήσιμης γης σε βιολογική. Διαβεβαιώνοντας τους συμμετέχοντες ότι θα περιλαμβάνονται πολλές από τις ιδέες που υποβλήθηκαν κατά την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης πέρυσι, ο κ. Burtscher αναφέρθηκε και στη μεγάλη πρόκληση για τόνωση της συνολικής ζήτησης βιολογικών προϊόντων και διατήρηση μιας δυναμικής αγοράς. Είναι μία διαδικασία που πρέπει να υποστηριχθεί, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «εξασφάλιση και αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης» στο ευρωπαϊκό βιολογικό λογότυπο.

Αναφερόμενος σε έναν τομέα που ήδη θεωρείται ως ένας εκ των δυναμικότερων στην ΕΕ, εξήγησε ότι, μέσω της νέας ΚΑΠ, η βιολογική γεωργία θα μπορεί να στηριχθεί και από τους δύο πυλώνες. Τέλος, όπως ανέφερε, η Κομισιόν θα εργαστεί με τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο ενός νέου δομημένου διαλόγου, ώστε να διασφαλίζει ότι τα Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια αντικατοπτρίζουν τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.