Επανακυκλοφορεί ανανεωμένο το βιβλίο του Απόστολου Κυριτσάκη για τον ρόλο της επιτραπέζιας ελιάς ως βιολειτουργικού τροφίμου

Ο εξαίρετος Έλληνας επιστήμονας συγκέντρωσε και φίλτραρε με την πένα του τις βαρύνουσας σημασίας τοποθετήσεις έγκριτων διεθνών εμπειρογνωμόνων, παραδίδοντας ένα σύγγραμμα-πολύτιμο εφόδιο για τον αγρότη

Σε νέα, ακόμη πιο περιεκτική έκδοση επανακυκλοφορεί το βιβλίο του καθηγητή Απόστολου Κυριτσάκη από το 2021 με τίτλο «Η ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΒΙΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΤΗΣ ΡΟΛΟΣ». Το βιβλίο, στο οποίο συμμετέχουν σπουδαίοι, διεθνούς φήμης ειδικοί, δίνει νέα διάσταση στην επιστημονική γνώση για την επιτραπέζια ελιά, και είναι ένα απαραίτητο εφόδιο για οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί ή να διευρύνει τους ορίζοντές του στο συγκεκριμένο πεδίο.

Διαθέτοντας ένα αξιοζήλευτο υπόβαθρο πολυετούς έρευνας και εμπειρίας, αλλά και όντας γνωστός για τη μεθοδικότητα που διακρίνει το έργο του, ο κ. Κυριτσάκης ήταν το ιδανικό πρόσωπο για να φέρει εις πέρας την απαιτητική αποστολή της καταγραφής και της ανάλυσης των απόψεων σπουδαίων, διεθνούς φήμης επιστημόνων.

Το σύγγραμμα φιλοξενεί μια εκλεκτική γκάμα από εμπειρογνώμονες, οι οποίοι δίνουν τα φώτα τους πάνω σε θέματα τεχνολογίας, συστημάτων διαχείρισης, φαινολογικού φορτίου, μεταγονιδιωματικής ανάλυσης, συσκευασίας κ.ά. Όλων δηλαδή των παραγόντων που διέπουν τη βιολειτουργικότητα ενός προϊόντος που αποτελεί εθνικό «θησαυρό».

Το βιβλίο πραγματεύεται μεταξύ άλλων:

✱ Τεχνικές επεξεργασίας της επιτραπέζιας ελιάς, μεθοδολογία οργανοληπτικής αξιολόγησής της και τα πλέον πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για τον ρόλο της ως σπουδαίας πηγής πολυφαινολών.

✱ Νέες τεχνολογίες, όπως την εφαρμογή της μεταγονιδιωματικής ανάλυσης στην αποκρυπτογράφηση του μικροβιώματός της.

✱ Πληροφορίες για τη σωστή συσκευασία και τα προγράμματα HACCP, ISO και ιχνηλασιμότητας.

✱ Ανάλυση του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων της επιτραπέζιας ελιάς, χαρακτηρισμό και αξιοποίηση των βιολειτουργικών συστατικών τους.

«Το βιβλίο αγγίζει και αναλύει βασικά και καίρια θέματα που αφορούν τις επιτραπέζιες ελιές, από τη διαχρονική τους παρουσία και διατροφική αξία, έως τις σωστές μεθόδους επεξεργασίας και του ενδελεχούς ελέγχου τους, ώστε να διατηρούν στον ύψιστο βαθμό τα πολύ ευεργετικά βιολειτουργικά συστατικά τους, όπως είναι οι φαινολικές ενώσεις.

Όλα αυτά τα συστατικά, συνδυαστικά, τοποθετούν τις επιτραπέζιες ελιές στην κατηγορία των σύγχρονων λειτουργικών τροφίμων, που είναι πραγματικά απαραίτητα στον σημερινό τρόπο ζωής, ο οποίος οδηγεί σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες» αναφέρει ο ιδιοκτήτης των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, Γεώργιος Σακελλαρόπουλος, προλογίζοντας το βιβλίο.

Ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως ένα «άκρως απαραίτητο εγχειρίδιο για όσους ασχολούνται με την επιτραπέζια ελιά».

«Η ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΒΙΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΤΗΣ ΡΟΛΟΣ» διατίθεται στα βιβλιοπωλεία της χώρας.

Όσοι ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το βιβλίο μπορούν να επικοινωνούν στα emails [email protected] ή [email protected].