«Η επιδότηση είναι ο μόνος λόγος να καλλιεργήσεις βιολογική ελιά σήμερα»

Ψάχνονται στη Λακωνία για προώθηση της παραγωγής

Eντονος είναι ο προβληματισμός των παραγωγών βιολογικής ελιάς στη Λακωνία αφού τα προβλήματα που υπάρχουν είναι σημαντικά και δεν αφήνουν περιθώριο να τα αγνοήσεις.

Ο βιοκαλλιεργητής Παναγιώτης Σπυρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αύξηση των βιοκαλλιεργητών ελιάς στη Λακωνία, αλλά και πιθανότατα σε άλλα μέρη, οφείλεται στην ύπαρξη των επιδοτήσεων, αλλιώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να ασχοληθείς με τη βιολογική καλλιέργεια. Δεν υπάρχει διαφορά τιμής μεταξύ της βιολογικής και της συμβατικής ελιάς, που να δικαιολογεί την προσπάθεια. Αυτήν τη στιγμή η διαφορά είναι στα 20 λεπτά περίπου». Στη συνέχεια, ο ίδιος τόνισε πως ο βιοκαλλιεργητής έχει μεγαλύτερο κόστος καλλιέργειας αλλά μικρότερη απόδοση, «αφού δεν πιέζει τα δέντρα με διάφορες τεχνικές για να γίνουν περισσότερο αποδοτικά».

Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, παρατηρεί ότι αυτή υπάρχει στις ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση με τις ασιατικές. «Η προοπτική της βιολογικής ελιάς στη Λακωνία είναι πολύ καλή, αφού διαθέτει τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Η χρήση των φαρμακευτικών δράσεων της ελιάς είναι ένας στόχος που υπάρχει για το μέλλον, αλλά απαιτεί προσεκτικά βήματα», καταλήγει.

Φαρμακευτική

Ένας από τους πιο γνωστούς παραγωγούς βιολογικής ελιάς που έχει δώσει σημαντικά δείγματα γραφής στην αξιοποίησή της σε φαρμακευτικό επίπεδο είναι ο Γιώργος Σωτηρόπουλος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στον Απρίλιο ξεκινά το τελευταίο στάδιο της τρίτης κλινικής μελέτης, η οποία θα ολοκληρωθεί πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι και θα οδηγήσει στα ράφια των φαρμακείων το συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή κάψουλας.

Οι βιολογικοί ελαιώνες Σωτηρόπουλου έχουν διαθέσει 700 κιλά για τις τρεις κλινικές μελέτες και για την παρασκευή συμπληρώματος διατροφής.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται για να αξιοποιηθούν οι φαρμακευτικές ιδιότητες της ελιάς, δηλώνει πως «είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, επίπονο και απαιτεί προσπάθεια πολλών χρόνων. Δεν υπάρχει κάποιο γενικό μότο για να δώσεις το στίγμα αυτής της επίπονης προσπάθειας. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο και ευελπιστούμε σύντομα η ελιά μας να μπει σε κάψουλα και να χρησιμοποιηθεί σαν συμπλήρωμα διατροφής».