Και επίσημα η έγκριση του ΥΠΑΑΤ για το ΠΓΕ στο κρητικό ελαιόλαδο

Αναρτήθηκε επίσημα στην διαύγεια η έγκριση του φακέλου καταχώρησης της ονομασίας “Κρήτη” ως ΠΓΕ ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με την απόφαση το ΥΠΑΑΤ:

«Αποδέχεται το με αριθ. πρωτ. το 1740/216271/4-8-20 τελικό αίτημα της Αγροτικής
Εταιρικής Σύμπραξη Ηρακλείου ΑΕ, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου, του
Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων και του Κρητικού Αγρού Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη ΑΕ,
για καταχώριση στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ),
Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) της Ε. Ένωσης, της ονομασίας «ΚΡΗΤΗ» ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ), στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Νοεμβρίου 2012, για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων».

Μετά την απόφαση ο φάκελος θα διαβιβαστεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής  Επιτροπής ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να ενταχθεί στο αντίστοιχο μητρώο. 

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την απόφαση

Σπ. Λιβανός: Στόχος του ΥΠΑΑΤ η ανάδειξη του brand του ελληνικού ελαιολάδου

«Την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να αξιοποιήσει την εμπειρία ανθρώπων της αγοράς για την διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στην προώθηση του ελαιολάδου, ανακοίνωσε από το Κολιμπάρι Χανίων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ύστερα από την επίσκεψη του στην πρότυπη βιομηχανία παραγωγής ελαιολάδου Terra Créta και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χανίων». Τα παραπάνω αναφέρει σχετικό Δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ: «o πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Χαρίλαου Βλαχάκης ενημέρωσε τον κ. Λιβανό για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της παραγωγής και τυποποίησης του ελαιολάδου.

Στη συνέχεια ο ΥΠΑΑΤ επισκέφθηκε την Terra Creta και ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή της κ. Φώτη Σούσαλη στις εγκαταστάσεις του προτύπου ελαιοτριβείου ενώ εξήγησε την σύγχρονη τεχνολογικά διαδικασία παραγωγής λαδιού

Η Terra Creta συνεργάζεται με περίπου 500 τοπικούς παραγωγούς και εξάγει τα προϊόντα της σε 45 χώρες.

Αμέσως μετά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε:

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που επισκέπτομαι ξανά την Terra Creta και διαπιστώνω πόσο καλά και δυναμικά εξελίσσεται η επιχείρηση. 

Η Terra Creta είναι μία πρωτοποριακή επιχείρηση, όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα. Και συνιστά έμπρακτη απόδειξη ότι η χρήση της τεχνολογίας , της καινοτομίας και η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της  αποδίδει το καλύτερο και ποιοτικότερο προϊόν. 

Ταυτόχρονα  η  Terra Creta  συνδέεται και συνεργάζεται ουσιαστικά με τους παραγωγούς της περιοχής για την παραγωγή των εξαιρετικών προϊόντων που αποτελούν τους «πρεσβευτές» της Ελλάδος στο εξωτερικό.  Δεν είναι τυχαίο ότι τα προϊόντα της Terra Creta απολαμβάνουν διεθνών διακρίσεων και αναγνώρισης από την παγκόσμια αγορά που τους δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης».

Στο ΥΠΑΑΤ εργαζόμαστε εντατικά για την ανάδειξη του brand του ελληνικού ελαιολάδου το οποίο, εκτός από οικονομικά οφέλη για τους Έλληνες παραγωγούς και τις επιχειρήσεις μεταποίησης, διαφημίζει τη χώρα μας στα πέρατα της γης. 

Θέλω να δώσω θερμά συγχαρητήρια στη διοίκηση, στην ιδιοκτησία και βεβαίως στους εργαζομένους στην Terra Creta και να τους διαβεβαιώσω ότι στο ΥΠΑΑΤ επενδύουμε στη γνώση και στην εμπειρία των ανθρώπων που δίνουν καθημερινά τη μάχη επί του πεδίου. 

Μαζί θα διαμορφώσουμε τη νέα εθνική στρατηγική για το ελαιόλαδο, που σταδιακά θα ανοίξει νέους εξαγωγικούς δρόμους.  Μόνον έτσι θα αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του ελληνικού ελαιολάδου».

Στη συνέχεια ο κ Λιβανός επισκέφθηκε την οικοτουριστική μονάδα Μανουσάκη στον Βατόλακκο Χανίων, της οποίας ηγείται η κ. Αλεξάνδρα Μανουσάκη. 

Ο ΥΠΑΑΤ ξεναγήθηκε στο κτήμα και τόνισε ότι στόχος του είναι η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. 

Όπως είπε οι οικοτουριστικές μονάδες βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς συνδέουν την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την κουλτούρα μας γενικά με τον τουρισμό και την προσπάθεια ανάδειξης των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής διατροφής που προωθεί το ΥΠΑΑΤ».