Επιστολή-«κόλαφος» του απερχόμενου προέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για Αυγενάκη
✱ Τι απαντά το ΥΠΑΑΤ

Με μια επιστολή-«κόλαφο», στην οποία αναφέρονται βαρύτατες κατηγορίες για τον τρόπο άσκησης πολιτικής του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν, έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού στις 12 Μαΐου. Εκτός των άλλων, στην επιστολή του επισημαίνει ότι του είναι αδύνατο να υπογράφει απευθείας αναθέσεις έργων, «όπως μου ζητείται επιτακτικά, με βάση ποικίλες προφάσεις».
Τρεις ημέρες αργότερα, και αφού είχε διαρρεύσει το περιεχόμενο της επιστολής, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με μια λιτή ανακοίνωση, περιορίστηκε στο γεγονός της παραίτησης, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω εξηγήσεις. Όπως τονίζει, «η θητεία του Σέρκου Χαρουτουνιάν έχει ολοκληρωθεί και για το γεγονός αυτό έχει ενημερωθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικής Οργάνωσης και Εποπτείας Νομικών Προσώπων του ΥΠΑΑΤ. Συνεπώς, δεν υφίσταται θέμα παραίτησης. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού. Προφανώς, δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις, αλλά απηχούν προσωπικές πικρίες και αποτυπώνουν προσωπικές συμπεριφορές».
Η «ΥΧ» επικοινώνησε με το γραφείο Τύπου του υπουργού, προκειμένου να υπάρξει κάποια απάντηση για την ουσία της επιστολής, δηλαδή για τις κατηγορίες περί μη συνεργασίας, καθυστέρησης έργων και απευθείας αναθέσεων. Ωστόσο, η απάντηση που έλαβε ήταν ότι η ανακοίνωση εκφράζει απόλυτα τον υπουργό, ο οποίος «δεν έχει να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο». Πηγές του υπουργείου, επίσης, άφησαν αιχμές σε σχέση με τον χρόνο που επιλέχθηκε για την παραίτηση, τονίζοντας με νόημα «γιατί δεν έλεγε νωρίτερα ότι υπήρχε πρόβλημα; Μήπως γιατί περίμενε να αναλάβει και πάλι;».
Τι ισχύει με τη θητεία του προέδρου
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι διοικητές – πρόεδροι των Οργανισμών του Δημοσίου υποβάλλουν αίτηση και κρίνονται μέσω ΑΣΕΠ και δεν διορίζονται, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Ο υπουργός που είναι υπεύθυνος για τον Οργανισμό (π.χ. ο υπουργός Υγείας για τους διοικητές των νοσοκομείων) καλείται να επιλέξει έναν από τους τρεις υποψηφίους που θα επιλεγούν από τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Στους περισσότερους Οργανισμούς του Δημοσίου, οι συμβάσεις έχουν λήξει, ωστόσο για όσο χρονικό διάστημα εξελίσσεται η διαδικασία επιλογής των νέων, οι παλιοί πρόεδροι παραμένουν και εκτελούν τα καθήκοντα διοίκησης.
«Πολλά πράγματα δεν προχωράνε και αισθάνομαι ότι δεν είμαι χρήσιμος όπως μπορώ να είμαι», υπογραμμίζει στην «ΥΧ» ο κ. Χαρουτουνιάν
Η ουσία του ζητήματος
Ας δούμε, όμως, το περιεχόμενο της επιστολής, που αποτελεί και το ουσιαστικό μέρος του γεγονότος της παραίτησης – που παρουσιάστηκε ως προσωπικό γινάτι.
Ο Σέρκος Χαρουτουνιάν, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκλεγμένος αντιπρύτανης, έχει πλούσιο ερευνητικό έργο. Ορίστηκε πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ τον Νοέμβριο του 2019, με πρόταση του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ωστόσο είχε βρεθεί στην ίδια θέση και τη διετία 2013-2015. Όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, «η συνεργασία με τον εποπτεύοντα υπουργό είναι ιδιαίτερα προβληματική. Χαρακτηριστικά, επισημαίνω ότι στην υπουργική απόφαση με την οποία διένειμε τα καθήκοντα στη διοίκηση του Οργανισμού, μου ανέθεσε την εποπτεία μιας Γενικής Διεύθυνσης που δεν υφίσταται. Αντίθετα, έδωσε στους αντιπροέδρους την εποπτεία αντικειμένων στα οποία δεν έχουν καμία ειδίκευση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του 2023 ορίστηκε από τον κ. Αυγενάκη προσωρινός αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο μηχανολόγος μηχανικός Νεκτάριος Βιδάκης, καθηγητής στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και Ηρακλειώτης ως προς την καταγωγή. Ο κ. Βιδάκης έχει μακρά θητεία ως συνεργάτης του κ. Αυγενάκη σε πόστα που καμία σχέση δεν έχουν με την πρωτογενή παραγωγή. Συγκεκριμένα, το 2020, αρχικά ορίστηκε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών (ΟΑΚΑ), η συντήρηση του οποίου αποδείχτηκε προβληματική. Έχει διατελέσει, επίσης, προσωρινός πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε, όπως έχει αναφέρει η «ΥΧ».
Στη συνέχεια της επιστολής του, ο κ. Χαρουτουνιάν αναφέρει σειρά έργων αρμοδιότητας του Οργανισμού που δεν έχουν προχωρήσει. Το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0, που αφορά την ψηφιακή καταγραφή και τον έλεγχο διακίνησης του γάλακτος. «Αναπτύχθηκε και δοκιμάστηκε με εξαιρετικά αποτελέσματα για οκτώ μήνες στην περιοχή της Ελασσόνας και έχει γίνει δεκτό από όλους τους εμπλεκόμενους. Για τη θεσμοθέτησή του απαιτείται έκδοση Υ/Α, που εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο», επισημαίνει.
Ο απερχόμενος, πλέον, πρόεδρος αναφέρει επίσης στην επιστολή του ότι έχει εκπονήσει με κοινοτική χρηματοδότηση έργο που αφορά τον υπολογισμό του διοξειδίου του άνθρακα που δεσμεύουν οι πολυετείς καλλιέργειες, «ώστε να επωφεληθούν οι αγρότες από τα χρήματα που θα προκύψουν από τα δικαιώματα άνθρακα», τα οποία ο κ. Χαρουτουνιάν υπολογίζει σε 120-150 εκατ. ευρώ. «Όμως, ο υπουργός δεν έχει δεχθεί να ασχοληθεί με το θέμα», όπως καταγγέλλει ο ίδιος.
Προσθέτει ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι ο υπουργός τον επέλεξε όταν δοκίμασε να συνεργαστεί με άλλα υπουργεία, προκειμένου να επιλυθεί το θέμα των ξένων εργατών γης. Επίσης, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα υπουργική απόφαση που να καθορίζει το ποσοστό του γάλακτος που απαιτείται για την παρασκευή ενός κιλού φέτας, οπότε το θέμα εναπόκειται στον κάθε παρασκευαστή, ενώ δεν έχει υιοθετηθεί ακόμα η ηλεκτρονική έκδοση δελτίων αποστολής για το εισαγόμενο γάλα. «Ακόμα και σήμερα, χρησιμοποιούνται χειρόγραφα δελτία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημειώνει ο καθηγητής.
«Πολλά πράγματα δεν προχωράνε»
Η «ΥΧ» συνομίλησε με τον κ. Χαρουτουνιάν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής, ωστόσο, όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν επιθυμεί να δηλώσει κάτι άλλο, πέραν των όσων έχει αναφέρει. «Πολλά πράγματα δεν προχωράνε και αισθάνομαι ότι δεν είμαι χρήσιμος όπως μπορώ να είμαι. Θεωρώ ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν αλλιώς», υπογραμμίζει.