Eπιτέλους έπιασαν δουλειά οι εργάτριες – μετά από οκτώ χρόνια δίνει παραγωγή και το Μαίναλο

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα, Γιάννη Σάρρου

Στη Θεσσαλία, ο καιρός άρχισε να χαμογελά στους παραγωγούς, ενώ αισιοδοξία επικρατεί σε Στερεά Ελλάδα (Εύβοια, Ευρυτανία, Φωκίδα). Υψηλές προσδοκίες διατηρούν οι μελισσοκόμοι στο Μαίναλο Αρκαδίας, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για μια πολύ ικανοποιητική παραγωγή.

Θετικά μηνύματα από τους Θεσσαλούς μελισσοκόμους

Μετά τον άστατο καιρό της άνοιξης που δημιούργησε πολλά προβλήματα στην επικονίαση και ιδιαίτερα στην ανθοφορία της αμυγδαλιάς και της ακακίας, με σημαντικές απώλειες σε μελισσοσμήνη, οι πρόσφατες καιρικές συνθήκες χαμογέλασαν στους μελισσοκόμους του κάμπου. Όσο ο καιρός κρατά και δεν έχουμε ισχυρές καταιγίδες, τόσο το έργο των μελισσοκόμων γίνεται εύκολο, ενώ τα πρώτα μηνύματα του τρύγου είναι ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Λάρισας, Κώστα Καλαπούτη, «προ ημερών ολοκληρώθηκε η συλλογή γύρης στο παλιούρι, με θετικά αποτελέσματα, αφού δημιουργήθηκαν ομαλά οι παραφυάδες σε μικρά μελίσσια (αδύνατα σε πληθυσμούς).

Στις καστανιές, οι μέλισσες άρχισαν να δουλεύουν, επίσης, αποτελεσματικά, καλλιεργώντας πολλές προσδοκίες στους παραγωγούς. Αξιόλογες μελιττοεκρήξεις σημειώνονται ήδη και στις βελανιδιές (δρυς) του ορεινού όγκου της Θεσσαλίας, προς ικανοποίηση των παραγωγών.

Σε λίγες μέρες, οι μελισσοκυψέλες θα μεταφερθούν και στις φλαμουριές στα δάση, ενώ προς το τέλος του μήνα θα αρχίσουν να λαμβάνουν μηνύματα (από τις ζυγαριές) στα έλατα, τα οποία δίνουν και τις μεγαλύτερες ποσότητες μελιού στη Θεσσαλία. Για τον Αύγουστο, και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τοποθετείται η μετακίνηση των Θεσσαλών μελισσοκόμων στην Εύβοια για την αξιοποίηση της γύρης από τα πεύκα.

Σημαντικό είναι και το γεγονός της πλούσιας σμηνουργίας, πολλαπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο των αριθμό των μελισσών μας από τις απώλειες που είχαμε τον χειμώνα

Όψιμο το θυμάρι και το έλατο στη Στερεά

Στις αρχές Ιουνίου, οι μελισσοκόμοι της περιφέρειας προγραμμάτιζαν τη μετακίνησή τους σε περιοχές με έλατο και θυμάρι. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις δεν επαληθεύτηκαν, καθώς τα φυτά οψίμισαν, με αποτέλεσμα να περιμένουν άλλες δέκα ημέρες, καλύπτοντας τις ανάγκες των μελισσών από άλλα φυτά, όπως είναι το παλιούρι ή από πρωιμότερες περιοχές, όπου έχει ξεκινήσει το θυμάρι.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μπακανδρίτσο, «η οψιμότητα της ανθοφορίας μελισσοκομικών φυτών αλλάζει τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της παραγωγής. Για το υπόλοιπο της μελισσοκομικής περιόδου, αναμένουμε μία καλή ανθοφορία και –αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες– θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα. Σημαντικό, επίσης, είναι και το γεγονός της πλούσιας σμηνουργίας, πολλαπλασιάζοντας με αυτόν τον τρόπο των αριθμό των μελισσών μας από τις απώλειες που είχαμε τον χειμώνα».

Περιοχές που επισκέπτονται οι μελισσοκόμοι και από άλλα σημεία της χώρας είναι η Εύβοια, η Ευρυτανία και η Φωκίδα. Η πλούσια βιοποικιλότητα και το καθαρό περιβάλλον από την περιορισμένη χρήση φυτοφαρμάκων αυξάνουν το ενδιαφέρον των μελισσοκόμων για την εγκατάσταση των κυψελών.

Είναι μια ιδιαίτερα καλή χρονιά, αφού μέχρι τώρα οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή μελιού μετά από οκτώ χρόνια περίπου

Το Μαίναλο έφερε χαμόγελα στους μελισσοκόμους

Η προσδοκία για μία καλή χρονιά παραγωγής με μέλι από το Μαίναλο στην Αρκαδία φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να επαληθευτεί και οι μελισσοκόμοι έχουν κάθε λόγο φέτος να χαμογελούν. Μετά από οκτώ χρόνια ανύπαρκτης παραγωγής, ο Μαίναλος δείχνει έτοιμος να χαρίσει το περίφημο μέλι του, που έχει ΠΟΠ αρκετά χρόνια και διακρίνεται για τα χαρακτηριστικά του.

Ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Σταύρος Δημάκος, δήλωσε: «Είναι μια ιδιαίτερα καλή χρονιά, αφού μέχρι τώρα οι κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την παραγωγή μελιού μετά από οκτώ χρόνια περίπου. Η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να ξεπεράσει το 60% της περσινής χρονιάς και ίσως, εάν συνεχιστούν οι υψηλές θερμοκρασίες, ανέβει ακόμα περισσότερο».

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της τιμής γι’ αυτήν τη χρονιά, ο ίδιος κατέστησε σαφές πως «η τιμή εκκίνησης θα είναι σίγουρα τα 12 ευρώ. Μόνον έτσι θα μπορούμε να πούμε ότι βγάλαμε τα έξοδα και ένα μεροκάματο. Η συγκομιδή θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα».