Η επιτροπή παρακολούθησης του ΠΑΑ

γράφει ο Νίκος Λάππας

-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Το «αγροτικό γεγονός» της εβδοµάδας που φεύγει ήταν αναµφίβολα η 3η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ.

Σε αυτές τις συνόδους, παρουσιάζεται ο µέχρι τώρα απολογισµός του προγράµµατος και οι θεσµοθετηµένοι εταίροι της αγροτικής ανάπτυξης διαβουλεύονται, κρίνουν και προτείνουν τα επόµενα βήµατα.

-Διαφήμιση-

Δείτε αποκλειστικά στιγμιότυπα από την 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑΌσοι παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση της προηγούµενης Δευτέρας στο Ναύπλιο ως παρατηρητές, θα διαπίστωσαν µερικές από τις κακοδαιµονίες µας. Ο υπουργός ΑΑΤ ήταν αισιόδοξος ότι το πρόγραµµα θα πετύχει και για τον λόγο ότι ένα µεγάλο µέρος του, το 37% περίπου, ανατέθηκε στις περιφέρειες.

Ωστόσο, κάποιοι αυτοδιοικητικοί αναφέρονταν και έξω από τη συνεδρίαση για την ανάγκη αύξησης των έργων αγροτικής οδοποιίας ή για την ανάγκη αλλαγής βασικών
προτεραιοτήτων.

Αντιφατικά συµπεράσµατα υπήρχαν και για την αποτελεσµατικότητα έργων του παρελθόντος αλλά, και όσων αναµένονται. Υπήρξαν, για παράδειγµα, τοποθετήσεις ότι σχεδόν εννέα στους δέκα από όσους εντάχθηκαν στα προγράµµατα νέων αγροτών, στην πορεία αποχώρησαν ή παρέµειναν τυπικά, χωρίς ουσιαστική παραγωγική κατεύθυνση.

Άλλοι αναφέρθηκαν στην κρισιµότητα του µέτρου των Γεωργικών Συµβούλων και στην απορροφητικότητα του προηγούµενου ΠΑΑ να ανέρχεται µόλις στο2%.

Υπήρχε και η αισιόδοξη εικόνα του αρµόδιου γραµµατέα, που ανέφερε ότι 27 σοβαρές επενδυτικές προτάσεις έχουν ήδη υποβληθεί και οριστικοποιηθεί στο µέτρο της µεταποίησης.

Βέβαια, σε όλα τα παραπάνω, πρέπει να προστεθεί η απουσία εκπροσώπων του αγροτικού κόσµου, που είναι και αυτός µία ευρωπαϊκή µοναδικότητα.

Δημοσιεύτηκε στην ΥΧ στις 23/6/2017

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki