Επίτροπος Γεωργίας: Η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει στην εξαγωγή όλων των ουκρανικών προϊόντων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να εξάγει σχεδόν όλα τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα μέσω των «διαδρόμων αλληλεγγύης», δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, αφού στα μέσα του μήνα η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Οι «διάδρομοι αλληλεγγύης» και οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με χώρες μέλη της ΕΕ που συνορεύουν με την Ουκρανία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τρόφιμα σαν όπλο. Η κατάσταση είναι παρόμοια με εκείνη στις αρχές του πολέμου. Είμαστε έτοιμοι να εξάγουμε σχεδόν τα πάντα. Πρόκειται για περίπου τέσσερα εκατομμύρια τόνους ελαιόσπορων και σιτηρών μηνιαίως και πετύχαμε αυτόν τον στόχο τον περασμένο Νοέμβριο», ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο Επίτροπος εξήγησε ότι το 60% των ουκρανικών εξαγωγών προωθούνταν μέσω αυτών των διαδρόμων αλληλεγγύης και μόνο το 40% μέσω της Μαύρης Θάλασσας, την εποχή που η συμφωνία εφαρμοζόταν. Η κατάρρευση της συμφωνίας αναμένεται ότι θα επιφέρει βαρύ πλήγμα ιδίως στις αφρικανικές χώρες που εξαρτώνται από τις παραδόσεις δια θαλάσσης.

Ο Βοϊτσεχόφσκι είπε επίσης ότι η ΕΕ εξετάζει διάφορες πρωτοβουλίες των χωρών μελών ώστε να καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για να καλυφθεί το πρόσθετο κόστος της μεταφοράς των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια εκτίμηση αυτού του κόστους, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ