Το Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, που εδρεύει στο Βαρνάβα Αττικής δήμου Μαραθώνα, ενημερώνει πως από τις τις 16 Ιουνίου έως την 21η Ιουνίου 2017, θα φιλοξενήσει το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ψωμιού με τη συμμετοχή 30 χωρών.

Το φεστιβάλ το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού – Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με υποστηρικτή την Περιφέρεια Αττικής, θα  αναδείξει το ψωμί:

  • ως θρεπτική αξία και νοστιμιά (με τεχνικές παραδοσιακές και μη, πολυφυλετικές συνταγές από όλες τις γωνιές του κόσμου)
  • ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία έργων τέχνης
  • ως κοινωνικοπολιτικό σύμβολο επανάστασης
  • ως σύμβολο του κύκλου της ζωής και της φύσης

Ζητούμενο είναι ένα φεστιβάλ που θα προσελκύσει πολλές διαφορετικές ηλικίες μέσα από τα διαφορετικά μέσα παρουσίασης που θα χρησιμοποιήσει, θα ευαισθητοποιήσει νέα σύνολα κοινού που θα συμμετέχουν ενεργά όπου θα συν-διαλέγονται και θα συν-δημιουργούν μεταξύ τους. Εκτός από τη συνάντηση διαφορετικών γενεών, στόχος του φεστιβάλ είναι η διεπιστημονική προσέγγιση του ψωμιού και η ανάδειξη της αξίας του σε διάφορα πεδία (παράδοσης, διατροφικής αξίας, πίστης).

1η ΗΜΕΡΑ – Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ομιλία με θέμα «Το Ψωμί στη Μεσόγειο», χαιρετισμοί & εγκαίνια της Έκθεσης

Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος (Ε.Π.Ο.Κ) και ο Σύνδεσμος Κυπρίων Ιταλίας “ΝΗΜΑ”  με Κύπριες και Ιταλίδες ποιήτριες,  θα αναπτύξουν επίσης το θέμα: «ο Άρτος και η σημασία του στη Μεσόγειο ανά των αιώνων καθώς η σχέση του Ψωμιού με τη Ποίηση».

Νοουμένου ότι οι γυναίκες μέσα από το ψωμί και τη ποίηση επεξεργάζονται θέματα που περιστρέφονται γύρω από την εργασία, το Θείο, τον εαυτό και τον άλλο, έρχονται στο χώρο του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου για να συζητήσουν τη σύγχρονη ποίηση και το ψωμί σε μια κοινωνία σε συνεχείς μεταρρυθμίσεις. Στον Πολυχώρο του Μουσείου τους δίνεται η ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες με ελληνίδες ποιήτριες μέσω σκέψης, διαλογισμού και ανταλλαγής ιδεών, αρχίζοντας από το μεγάλο θέμα που βλέπει την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μεσόγειο, σαν θάλασσα του άρτου και της ψυχής. Τα σεμινάρια που μετατρέπονται σε χώρο ανάπτυξης της δημιουργικότητας και καλλιέργεια δεξιοτήτων, θα προωθήσουν νέες εξερευνήσεις στο χώρο της αρχαίας διαδικασίας και αισθητηριακής αντίληψης του Άρτου.

2η  ΗΜΕΡΑ – Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Αδελφοποίηση του Ευρωπαικού Μουσείου Άρτου με το Μουσείο Καλαμουργικής Λιβαδίων Λάρνακος

Ο Δήμαρχος και τα στελέχη του μουσείου από την Κύπρο θα παρουσιάσουν τη διαδρομή του Μουσείου Καλαμουργικής Δήμου Λιβαδίων και θα δημιοιργήσουν πλεκτές κατασκευές από καλάμι. Χορευτικά Ελληνικά και Κυπριακά σχήματα, δίνουν το δικό τους χορευτικό και πολυπολιτισμικό τόνο στην έκθεση, με παραδοσιακούς χορούς και μουσική από τις χώρες τους.

Έκθεση Κεντητού Ψωμιού και ερμηνεία των συμβόλων των κεντημάτων

Κάθε ψωμί – έκθεμα θα διαθέτει δίπλα του μια ζωντανή αναμετάδοση της ομαδικής διαδικασίας ζυμώματος από τις γυναίκες που το ζύμωσαν. Θα συνοδεύεται από σχετικές αφηγήσεις, τραγούδια, μαρτυρίες και έθιμα. Στην έκθεση θα υπάρχει συνοδευτικό εποπτικό υλικό που θα εντάσσει το κάθε ψωμί σε ένα «σενάριο» που θα ξετυλίγει όλη την ιστορία δημιουργίας του, τη σύνδεση του με τον κύκλο της ζωής και θα το ενώνει με τα άλλα εκθέματα. Η προσωποποίηση όλων αυτών των ιστοριών και εμπειριών που βρίσκονται πίσω από τα εκθέματα, θα βοηθήσει τον επισκέπτη ταυτιστεί, να βιώσει και να καταλάβει καλύτερα το ψωμί και την μοναδικότητα του. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Ευρωπαϊκό μουσείο άρτου είναι το μοναδικό στο κόσμο με τέτοιο εύρος κεντημένων, παραδοσιακών και λατρευτικών άρτων, σε σχέδια και συμβολισμούς (3.000 περίπου).

Η διήμερη συνάντηση ολοκληρώνεται με απαγγελίες ποιημάτων από διάφορες χώρες της Μεσογείου.

3η  ΗΜΕΡΑ – Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Ημέρα Παιχνιδιών, Αφήγησης και Παραμυθιού για το ψωμί

Α) Η ημέρα αφήγησης όπου επαγγελματίες και μη αφηγητές αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν τις γραπτές και προφορικές ιστορίες για το ψωμί, περιλαμβάνοντας έθιμα, παροιμίες και φράσεις, παιχνίδια, λογοτεχνικά κείμενα, κ.α. Π.χ. το ποίημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα».

Β) Παράλληλα θα «ζωντανέψει» το παραμύθι «Το πιο γλυκό ψωμί».

4η  ΗΜΕΡΑ – Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Σε συνεργασία με το Σ.Ε.Κ. Πειραιά διοργάνωση εργαστηρίων (τριών ημερών) με θέμα:

Α) «Η Τέχνη παρασκευής άρτου μέσα στους αιώνες – Αρχαία ελληνική διατροφή και άρτος» ενώ τα παιδιά του Σ.Ε.Κ. Πειραιά θα δημιουργήσουν τα δικά τους μεσογειακά αλμυρά & γλυκά εδέσματα. (Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης).

Β)Workshops με μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και επισκέπτες.

5η  ΗΜΕΡΑ – Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Ψωμί και Ακτιβισμός – Το ψωμί σαν σύμβολο αναγκαίου αγαθού στη Φτώχεια και την οικονομικοπολιτική κατάσταση

Α) Το ψωμί έγινε το σύμβολο της διεκδίκησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, λόγω της ιδιότητας του να θεωρείται αναγκαίο αγαθό. Έτσι το βλέπουμε να κυριαρχεί στην στρατευμένη τέχνη, στο κοινωνικό design, στα κοινωνικά posters, στο ανατρεπτικό θέατρο (θίασος «Bread and Puppet») και την εννοιολογική τέχνη. Μια έκθεση ή αφιέρωμα σε έργα τέτοιου είδους θα προσελκύσει νέους καλλιτέχνες από διάφορα πεδία του χώρου του πολιτισμού.

6η ΗΜΕΡΑ – Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Α)  Μουσική βραδιά, με τραγούδια αφιερωμένη στο ψωμί και το σιτάρι.

Β) Όλες τις ημέρες του Φεστιβάλ θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και workshops ενώ για τα παιδιά προτείνονται Εργαστήρια Παιδικής Τέχνης σε ψωμί, food coloring και κέντημα. 

Η είσοδος και η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ψωμιού θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με προσφορά τροφίμων, για τα κοινωνικά παντοπωλεία των δήμων Διονύσου, Μαραθώνα & Ωρωπού.

Διαβάστε περισσότερα για το Ευρωπαικό Μουσείο Άρτου